כיל חתמה על ההסכם שעתיד לספק לה מצבורי פוספט במקרה שבו לא תצליח להמשיך ולחפור את מאגרי הפוספטים בתחומי ישראל
כיל חתמה על הסכם הבנות לשיתוף פעולה עם חברת פוספטים וייטנאמית
בתמונה: מנכ"ל כיל, סטפן בורגס במעמד חתימת ההסכם עם שגריר וייטנאם בישראל ומנכ"ל חברת Duc Giang
לאחר שצברה מהלומות קשות באחרונה עם פירוק קרטל האשלג העולמי, כיל מבקשת לייצב את הסירה ומשגרת הודעה על חתימת הסכם הבנות עקרוני (MOU) לשיתוף פעולה עם Duc Giang, חברה בבעלות פרטית מוייטנאם, להקמה ותפעול משותף של פרויקט לכריית פוספט והקמת מפעלים לעיבוד פוספט, שישמשו את וייטנאם ושווקים נוספים בדרום מזרח אסיה. הסכם שיתוף הפעולה מתייחס לכרייה ולייצור פוספט במחוז Bao Thang בוייטנאם ולייצור מגוון שימושים בשלושת תחומי פעילותה של כיל: תחום המזון, החקלאות והחומרים המורכבים לשימושים תעשייתיים אחרים.
על פי גורמים בכיל, ההסכם הנוכחי יאפשר לחברה להגדיל ולגוון את מקורות המינרלים שלה מחוץ לישראל, להרחיב את פעילותה הגלובאלית בשוק הפוספט. הפוספט מהווה מרכז לפעילותה של כיל בתחום החקלאות, המזון והחומרים המורכבים והיא הצהירה לאחרונה על רצונה להגדיל ולהרחיב את הפעילות בתחום זה, זאת לאחר שנתקלה בקשיים של ממש בבואה לפתח את שדה בריר שנחשב למכרה הפוספט הגדול ביותר, שעוד לא נוצל. כזכור, התנגדותו של משרד הבריאות לכרייה באזור זה, מחשש לפגיעה בבריאותם של תושבי האזור, הביאה לשלל עיכובים שגרמו לכיל לחפש עתודות נוספות מעבר לים.
בכיל מדגישים כי בניית הפלטפורמה בווייטנאם לא נועדה להחליף את פעילות הפוספטים בישראל, אלא להרחיב את מקורות הפוספט שלה שווקי הפוספט הגלובליים, ובעיקר באסיה. "שתי החברות מאחדות פעילות כדי לבחון הרחבה של כריית פוספט בוייטנאם כולל מוצרי המשך מבוססי פוספט, והן מאמינות כי שיתוף פעולה זה יוביל לתוצאות פוריות והוא אף יהווה בסיס להרחבה והעמקת שתוף הפעולה בין שתי החברות בוייטנאם ובארצות השכנות לה" לשון הודעת החברה "כבר היום, חברת Duc Giang מייצרת חומצה טרמית (P4) בוייטנאם, והיא נמצאת בתהליך של הרחבת פעילותה בתחום, כולל בניית פרויקט להרחבת פעילות הדשנים וייצור חומצה זרחתית לדשנים ומזון, ושתי החברות מאמינות כי שתוף הפעולה ביניהן יסייע בפיתוח התעשייה המקומית בוייטנאם בכלל ותעשיית הפוספט בפרט".
משה חדד, יו"ר ועד העובדים ברותם אמפרט נגב מסר היום בעקבות הודעת כיל כי "משמעות ההסכם שנחתם בין כיל לחברת Duc Giang היא העברת תעשיית כריית הפוספט מישראל לוייטנאם ואובדן פרנסתם של כ 10,000 מתושבי הנגב. נראה שמישהו בממשלה נרדם ולא מבין את המשמעות של חיסול תעשיית הפוספט בישראל. ההתנהלות הזו כבר הובילה את הנהלת החברה להפסיק את ההשקעות ברותם אמפרט והמפעל החל בתהליך של גסיסה שעלול להוביל לפיטורים ואובדן היכולת לחיות חיי כבוד בנגב.
מתישהו, מישהו בממשלה יתעורר וייתן את האישור, אך אני חושש שזה כבר יהיה מאוחר מידי עבור העובדים. הנהלת החברה כבר קיבלה החלטה אסטרטגית שתאפשר לה להמשיך את הפעילות בחו"ל בזמן שהשיתוק של שרת הבריאות יוביל להשלכתנו לרחוב ללא פרנסה.
זה מקומם במיוחד כי לא מדובר באיום לסגירת מפעל מסיבות של חוסר רווחיות אלא מסיבות של חוסר הבנה בסיסי ושטחיות בבדיקת השפעות כריית הפוספט. זה חודשים ארוכים שאנו מבקשים מהממשלה למנות צוות מומחים שיבחן בפועל את השפעות הכרייה בשדה בריר, המקום היחיד שהוגדר ע"י ועדות התכנון כעתודת הפוספט האחרונה בישראל שבו ניתן לכרות. אנחנו עובדים עשרות שנים בכריית פוספט ומכירים את הנושא היטב. אין לנו ספק שבדיקה רצינית תאפשר להציל את התעשייה החשובה הזו".