טענת התובעים: כיל הסתירה את היותה חלק מקרטל אשלג עולמי ומנעה מידע חשוב מהמשקיעים שלה, שספגו הפסדי עתק בעקבות פרישת אורלקלי
הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית בסך של 3.25 מיליארד ש"ח כנגד כיל
בקשה לאישור תביעה ייצוגית על סך של 3.25 מיליארד ש"ח הוגשה היום לבית המשפט כנגד חברת כיל, בטענה כי הנהלת החברה לא חשפה מעולם את תלותה בקרטל האשלג העולמי. בבקשה שהוגשה על ידי "קידוחי CFA" (המחזיקה ב-871 ממניות כיל) מצויין כי בעוד שראשי החברה היו מודעים היטב להשלכות הקשות שיהיו לניפוץ הקרטל על רווחיותה של החברה, הרי שאלו לא טרחו ליידע בכך את ציבור ולכן הטעו את בעלי המניות והביאו להפסדי עתק. הבקשה, שהוגשה על ידי עו"ד יצחק אבירם ושחר בן מאיר, מופנית כנגד מנכ"ל החברה, סטפן בורגס ונושאי המשרה הנוספים, יחד עם הדירקטורים.
תביעת הענק מיוחסת לפרישתה של אורלקלי הרוסית מפעילות במסגרת החברה הבילרוסית – BPC. צעד זה, שערער באופן גמור את קרטל האשלג העולמי, הביא לקריסתה של מניית כיל בלא פחות מ-21% תוך ימים ספורים. לדברי אבירם ובן מאיר, אי הדיווח של כיל בנוגע להיותה חלק מקרטל זה (בין שלקחה בו חלק פעיל או עקיף) הינו בגדר הטעיית ציבור המשקיעים. עוד מציינים השניים כי רק בדו"ח הרבעוני האחרון של כיל ציינו נציגי החברה את פרישתה של אורלקלי ואף דיווח זה, נעשה לכאורה, בצמצום ובשעה מאוחרת מדי.
בבואם לתאר את המהלך הדרמטי שהובילה אורלקלי, כותבים אבירם ובן מאיר כי "המשמעות הינה תחילת פירוקו של קרטל האשלג. התוצאה מכך היא צפי לירידה משמעותית במחיר האשלג. התגובה בבורסה לניירות ערך היתה מזעזעת: כיל ספינת הדגל של המשק הישראלי, ספינת דגל שנענה על קרטל לא מדווח, התמוטטה", כתבו השניים בבקשה לבית המשפט.
בתוך כך, אישר היום, שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, יגאל מרזל, לדחות את פרסום הפרוטוקולים של של הבוררות בינה למדינה עד להכרעת בג"ץ בנושא. הבג"צ שהוגש על ידי עמותת "אדם טבע ודיןם" דרש לפרסם הפרוטוקולים. גם חברי ועדת ששינסקי 2 לבחינת התמלוגים על אוצרות הטבע בישראל ביקשו לראות את הפרוטוקולים הללו כדי לעיין בנתונים הכלכליים. הבוררות הנוכחית קשורה בדרישת המדינה לקבל מכיל תמלוגים בסך של 265 מליון דולר, אותם לא קיבלה מאז שנת 2000. בכיל דוחים את הטענות ומבהירים כי התמלוגים שולמו כחוק.
כל מני בעלי עניין ואנטרסנטים לא מפסיקים בנסיון לפגוע בספינת הדגל של התעשייה הישראלית.
תנשמו עמוק ותזהרו שלא תצטערו על הנזק שיגרם.פעם אחת ועדת ששנסקי פעם אחת יעל גרמן,ועוד.
אין תחליף לכי"ל ולחשיבות שלה לכלכלה הישראלית.