משה גפני, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת, הבהיר כי במתכונתה הנוכחית, קרן תמלוגי הגז תכניס בדלת הקדמית את "המחלה ההולנדית" למשק הישראלי
ח"כ משה גפני: בקיעים רציניים בחוק קרן תמלוגי הגז
מהו אותו אירוע חריג שבמסגרתו תוכל מדינת ישראל לנצל את כספי קרן תמלוגי הגז לטובת התקציב השוטף? זו השאלה המרכזית שעלתה הבוקר (ד') במסגרת ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת. יו"ר הועדה, משה גפני (מסיעת יהדות התורה) העלה את השאלה במספר ווריאציות כאשר הסוגיה המהותית ביותר שעלתה היא כיצד ניתן יהיה למנוע את זרימת כספי התמלוגים לכיסוי של בורות תקציביים שוטפים.
שר האנרגיה, סילבן שלום, כבר הצליח לשנות בעבר את החוק ולקבוע כי במקום רוב "רגיל" של 61 חברי כנסת, יידרש רוב של 65 חברי כנסת לטובת שימוש חורג בכספי הקרן אך יושבי הועדה, ובראשם ח"כ בועז טובורובסקי ("יש עתיד") טענו כי רוב של 65 חברי כנסת הוא רוב זעום וכי החלטה מסוג זה (אודות שימוש בכספי קרן התמלוגים) צריכה לעבור ברוב של 75-80 חברי כנסת בלבד.
על פי נוסח הצעת החוק במקרה של אירוע כלכלי רחב היקף, יכולה המדינה, בכפוף לרוב של 65 חברי כנסת, לקחת הלוואה מכספי הקרן, וכל זאת תוך מתן אפשרות לקבל הקלות בדרכי החזר ההלוואה בדרכים שונות כגון, שינוי בשיעור הריבית או מתן פטור, מלא או חלקי, מהחזר הריבית או מהחזר קרן ההלוואה.
לדברי גפני, "בעצם ההקלות הניתנות לממשלה, על פי הצעת החוק, ובשל הצורך לאשר את ההלוואה בכנסת ברוב של 65 חברי כנסת בלבד, יש בכך להכניס את לארץ את "המחלה ההולנדית" בדלת הראשית במקביל לריקון כספי הקרן".
עוד הוסיף יו"ר הוועדה כי "בפועל על לפי הצעת החוק, נפתח כאן למעשה ערוץ מקביל לתקציב המדינה הרגיל, מעיין תקציב ב'. מצב זה יאפשר לממשלה להקטין תקציבים של משרדי ממשלה מתוך הנחה שאת ההשלמה הנדרשת ניתן יהיה לקבל מכספי הקרן".
כדי למנוע אפשרות כזו הציעה ח"כ גפני כי אישור תקציבה של הקרן יתקבל רק חודשיים לאחר שיאושר תקציב המדינה הרגיל. עוד הציעה יו"ר הוועדה כי כל החלטה שהממשלה תקבל בנושא הקרן, תעבור לאישור הכנסת שם היא תטופל בוועדה משותפת של ועדת הכספים, מדע וטכנולוגיה, עבודה ורווחה וועדת חינוך.