השדה הסולארי שיספק 37.5 מגה וואט לרשת, יבוסס על פאנלים של פירסט סולאר וממירים של חברת SMA. עלות הפרויקט: 350 מליון ש"ח
הונחה אבן פינה לשדה הסולארי בנאות חובב; החיבור לרשת כבר ב-2014
בתמונה: מימין למשאל אסי לוינגר, מנכ"ל אנרג'יקס, נתן חץ, מנכ"ל אלוני חץ, השר סילבן שלום ויו"ר מועצה אזורית נאות חובב, אנדריי אוזן
הבוקר, בין חגיגה אחת לאחרת, הונחה אבן הפינה לשדה הסולארי של חברת אנרג'יקס, במועצה האזורית נאות חובב (רמת חובב לשעבר). השדה, שעתיד לספק 37.5 מגה וואט, ישתרע על פני שטח של כ–485 דונם ויכלול מאות אלפי פאנלים תוצרת פירסט סולאר הסינית. השדה הסולארי יוקם על שטח אדמה משוקם ששימש בעבר להזרמת שפכים תעשייתיים לבריכות אידוי.
אנרג'יקס נכנסה לפרויקט הגרנדיוזי לאחר הליך ממושך שקידמה חברת 'סולאיר ישראל' במסגרתו נקבעו אפיוני תב"ע, בוצע שינוי יעד לקרקע, הוצאו היתרי בנייה ועוד. אנרג'יקס, שרכשה את הפרויקט לפני כשנה, תקבל תעריף של 63.4 אגורות לקוט"ש במשך 20 שנה. בימים אלו נמצא המתקן בשלבי תכנון סופיים כאשר החיבור של השדה לרשת החשמל צפוי לקרות עד סוף שנת 2014.
אסי לוינגר, מנכ"ל אנרג'יקס, סיפר היום ל"תשתיות" כי בימים אלו בוחנת החברה מספר אופציות לספקים עבור השדה אך כרגע "הספק המוביל הוא חברת ביאלקטריק עם פאנלים של פירסט סולאר וממירים של SMA. הגורם הממן הוא דויטשה בנק גרמניה. זה אחד הפרויקטים היחידים שבו בנק זר מממן פרויקט סולארי. עלות הפרויקט נאמדת בכ-350 מליון ש"ח והמחיר כולל בתוכו את עלויות הקרקע שעומדת על 30 מליון ש"ח ועלויות מימון של 20 מליון. הפרויקט אמור להכניס כ-42 מליון ש"ח הכנסות מדי שנה".
כאשר לוינגר נשאל לגבי ירידת המחיר של הקוט"ש (בתחילה הובטח ליזמים מעל 90 אגורות לקוט"ש) הוא משיב כי "היו שינויים בשוק האנרגיה הסולארית בעולם ומחירי הציוד ירדו בצורה דרמטית. אם פעם העלויות היו 4 דולר לוואט, זה ירד ל-2 דולר לוואט ואף פחות מזה אז התעריף ירד בהתאם. התשואות כמובן היו יכולות להיות יותר גבוהות אבל בסופו של יום , רשות החשמל עובדת פה בצורה חיובית כדי למצוא את האיזון".
נתון נוסף ומעניין לא פחות קשור לעלויות הארנונה אותה תשלם אנרג'יקס בתמורה לחכירת השטח עבור השדה. הכנסות אלו נאמדות בכ–34 מיליון ₪ לתקופה של 20 שנה ואלו יופנו למימון שיקום בריכות אידוי שפכים נוספות שהשימוש בהן הופסק עם תחילת הפעלתן של בריכות האידוי המפעליות החדשות בחודש יוני השנה. ראש המועצה, אנדריי אוזן אמר כי "מדובר במהלך סביבתי חשוב המבטא את עיקרון הסינרגיות המופעל בפארק האקו תעשייתי הראשון בישראל. זאת לאור העובדה שייצור אנרגיה נקייה מקרני השמש מאפשר את שיקום בריכות אידוי השפכים הישנות ומחזורן לטובת שימושים נוספים".
שר האנרגיה והמים והשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום ציין כי "האנרגיות המתחדשות הן העתיד של משק החשמל. כאשר מלאי הדלקים הולך ואוזל ומשבר הגז המצרי עדיין נותן את אותותיו אנחנו שמים את יהבנו על האנרגיות המתחדשות, אשר, תוך אימוץ דו"ח קנדל, יספקו 10% מצרכי האנרגיה של ישראל עד סוף העשור. כבר בשבועות הקרובים תוקם ועדת השרים לאנרגיות מתחדשות שאותה אוביל כאשר המשימה הראשונה היא אישור בממשלה של דו"ח קנדל וקביעת תעריף כלכלי שייצר ודאות ואופק ליזמים בתחום האנרגיות המתחדשות. ירידת התעריפים התלולה שחלה בשנים האחרונות משתלבת עם המאמץ להורדת יוקר המחיה".