התאחדות התעשיינים, מרכז השלטון המקומי וארגון חיים וסביבה שיגרו מכתב בהול לראש הממשלה ושר האוצר, בו דרשו לחזור ולתקצב את התכנית להפחתת פליטות
התעשיינים לרוה"מ: בטל קיצוץ התכנית להפחתת פליטות
העברת התקציב של 2013-2014 הביא עימו לא מעט זעם ציבורי אך נראה שדווקא הקיצוץ בתכנית להפחתת פליטות לא הצליח לצבור הד ציבורי גדול במיוחד. כעת, בצעד חריג למדי, חוברים מרכז השלטון המקומי להתאחדות התעשיינים וארגון הגג של ארגוני הסביבה ("חיים וסביבה") בכדי לנסות ולהחזיר את תקציב התוכנית שקוצצה במסגרת התקציב הטרי. אופיה של התוכנית אמור לאפשר למדינה להפחית את כמות הפליטות בשטחה ב-20% עד 2020. כמו כן, היא אמורה לקדם את ענף האנרגיות המתחדשות והתוכניות להתייעלות אנרגטית.
במכתב שמוען לשר האוצר, יאיר לפיד, השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ וראש הממשלה, בנימין נתניהו נכתב כי "משמעות הקפאת התכנית, שנתיים בלבד לאחר תחילת יישומה, הינה בלימת תהליכים חיוניים שכבר החלו לקידום חסכון באנרגיה ולצמצום זיהום אוויר בישראל, חסימת השקעות משמעותיות לפיתוח חדשנות והתייעלות ברשויות המקומיות ובתעשייה – במיוחד באזור הפריפריה, ופגיעה במאמצים להפחית את יוקר המחיה".
בהמשך כותבים נציגי שלושת הגופים כי ההחלטה לדחיית תיקצוב התוכנית תפגע אנושות ביכולתה של מדינת ישראל לעמוד בהתחייבותה הבינלאומית שניתנו על-ידי נשיא המדינה בדצמבר 2009. נושא נוסף שעולה במסגרת המכתב הוא תחום המענקים שקידמו את התוכנית והפכו להצלחה מסחררת. "במהלך השנתיים הראשונות ליישומה, העניק המשרד להגנת הסביבה מענקים בסך 106 מליון ש"ח לפרויקטי התייעלות. סכומים אלו מינפו השקעות חסרות תקדים בהיקף של קרוב לחצי מיליארד ש"ח נוספים. תועלות כלכליות נוספות כוללות פיתוח מקורות פרנסה חדשים, חיסכון בצריכת חשמל, הפחתה בזיהום אוויר ובתחלואה ועוד. הנתונים מאשרים כי התועלות הכלכליות, החברתיות והבריאותיות של התכנית הלאומית להפחתת גזי חממה עולות בהרבה על תכליתה המקורית בתחום האקלים בלבד".
מלבד מכתב זה, שלח יו"ר ארגון חיים וסביבה, נאור ירושלמי מכתב נוסף לכריסטינה פיגורז, מהאגף לשינויי אקלים באו"ם בו הוא קורא לה להתערב בסוגיה החשובה. "בישראל קיימת תשתית מבטיחה בכדי להגיע ליעדים המתבקשים ואף למעלה מכך" כתב ירושלמי "יש לנו יכולת טכנולוגית, רוח יזמית, מזג אויר מוצלח ושטח מוגבל. כעת נשאר רק לקוות לשאר רוח מצד הפוליטיקאים וקצת יכולת מנהיגות". בהמשך מבקש ירושלמי מפיגורז להפעיל את הלחץ הרלוונטי כדי לקדם את התוכנית להפחתת פליטות ולמנוע את עיכובה התקציבי.
יש לציין כי בעבר נרשמה פנייה של נשיא המדינה, שמעון פרס, לראש הממשלה ושר האוצר בכדי למנוע את קיצוץ התוכנית, עליה חתם הנשיא במהלך 2009. גם נציגי משרד החוץ יצרו פניה דומה למשרד האוצר בנושא זה אך הקיצוץ, כמו שאר סעיפי התקציב, עברו השבוע. עד כה אושרו במסגרת התוכנית מספר רב של מבצעים ובהם התוכנית להחלפת מזגנים, מקררים ושאר מוצרי חשמל ישנים שהוחלפו בחדשים ויעילים יותר.