"אם מחיר האשלג ייפול בחדות, וועדת ששינסקי 2 תתקשה להעלות את התמלוגים באופן מהותי" צופה האנליסט רוני בירון
מחירי האשלג בקריסה, מניית כיל צונחת ב-16%
מניית כיל צונחת במסחר ב-16% וגם מניית חברת האם של כיל, החברה לישראל, צונחת ב-17%, זאת בעקבות הודעתה של חברת הדשנים הרוסית אורקלי, כי תפרק את קרטל שיווק האשלג העולמי.
האנליסטים נעם פינקו ואילנית שרף, בפסגות ברוקראז' לחברה לישראל ולכיל, מסבירים: " דירקטוריון חברת אורלקלי החליט על סיום שיתוף הפעולה עם תאגיד האשלג הרוסי BPC ומכירת כל תפוקת האשלג המיועדת ליצוא באופן עצמאי. החלטה זו נובעת, לדברי מנכ"ל חברת אורלקלי, נוכח מבוי סתום אליו הגיעו החברות המאוגדות תחת BPC. אורלקלי הודיעה כי היא צופה שהתחרות בשוק תגרום לקריסה במחירו של האשלג שיגיע ל-300 דולר. כמו כן, הודיעה אורלקלי על כוונתה להגדיל את ייצור והפצת האשלג בכ-24% לכ-13 מיליון טון בשנת 2014 בהשוואה ל-10.5 מיליון טון כיום. העלאת הכמויות המיוצרות עלולות כמובן להוביל ללחץ על המחירים בעיקר על רקע העובדה כי כמויות אלו מהוות כחמישית ואף יותר מהכמות האשלג העולמית".
"בעקבות חדשות אלו אנו צפויים להוריד את מחיר היעד למניית כיל, כאשר שינוי של כל 50 דולר במחיר האשלג מהווה שינוי של כ-5 שקלים במחיר של המנייה. שאר הנתונים נותרים ללא שינוי", כך הודיעו פינקו ושרף.
הודעתה של אורקלי, כבר גרמה לצניחה חדה במחירי האשלג בעולם. "אם בעבר יצרני האשלג התנהגו כאוליגופול והצליחו להעלות את מחירי האשלג, השוק כעת יהיה תחרותי לגמרי", אמרה לסוכנות הידיעות "בלומברג" אלנה סקנובה, אנליסטית בחברת ההשקעות VTB במוסקבה.
גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז': "השאלה עכשיו היא מה יקרה בשוק האמריקאי שכולל את פוטאש ומוזאיק. אם קרטל זה יחזיק מעמד, אז מדובר בחצי צרה. אולם אם גם הקרטל האמריקאי יתפרק, אז מדובר בצרה גרועה בהרבה. המחירים בארה"ב ובעולם ירדו בצורה חריפה אף יותר". אלפר מוסיף כי "למעשה כיל הופכת להיות עכשיו חברה שבלתי אפשרי להשקיע בה – וזה עצוב מאוד".
גם גיל בשן, אנליסט בכיר באי.בי.אי, מתייחס למניית כיל ואומר: "מחיר מניית כיל לפני הירידות גילם מחיר אשלג של כ-400-420 דולר לטונה שזה פחות או יותר המחיר העולמי. כל 10 דולר במחיר האשלג שקול לשקל אחד במחיר מניית כיל. ירידה של 50-70 דולר במחיר האשלג בטווח המיידי מובילה לירידות החדות בכיל כיום, וזה להערכתנו עדיין לא הסוף".
האנליסט רוני בירון מבית ההשקעות USB מעריך כי פוטנציאל הירידה במחיר האשלג הינו עד ל-288 דולר לטון, אך עלול לרדת עוד מעבר לכך. "אם מחיר האשלג ייפול בחדות, אנו מאמינים שוועדת ששינסקי 2 תתקשה להעלות את התמלוגים באופן מהותי", אומר בירון. בתרחיש האופטימי יותר להערכתו של בירון, במידה ומחיר האשלג יישאר ברמה של 350 דולר לטון, תיסחר מניית כיל סביב 32.5 שקל, כלומר כ-8% מעל מחיר המנייה היום, לאחר הקריסה, אך מצב זה עדיין רחוק מלהחזיר את ההפסדים הנגרמים היום למשקיעים.