הדו"ח, שכל משק האנרגיה המתחדשת חיכה לו בכיליון עיניים בודק למעשה את ההשלכות המשקיות של כניסת אנרגיות מתחדשות לתמהיל יצרני החשמל בישראל
בלעדי: תשתיות חושף את דו"ח קנדל לציבור הרחב
לאחר כשנה שבה עוכב פרסומו של דו"ח ועדת קנדל לבחינת התועלת הכלכלית של אנרגיות מתחדשות, פורטל "תשתיות" גאה להגיש אותו לקוראיו במלואו. הדו"ח, שכל משק האנרגיה המתחדשת חיכה לו בכיליון עיניים בודק למעשה את ההשלכות המשקיות של כניסת אנרגיות מתחדשות לתמהיל יצרני החשמל בישראל. הוועדה התמקדה בארבעה תחומים: תועלות ישירות למשק החשמל על ידי צמצום צריכת דלקים ושימוש בהון לבניית מתקני ייצור קונבנציונליים, צמצום נזקים סביבתיים מייצור חשמל, ובראשם פליטות מזהמים כתוצאה משריפת דלקים, השפעות על הביטחון האנרגטי בישראל והשפעות על פיתוח אזורי, כלכלי ותעסוקתי.
המסקנה המשמעותית ביותר, שכבר נחשפה בעבר על ידי קנדל עצמו קובעת כי התועלת ממתקנים סולריים במאפייני ייצור דומים להיום היא בין 48 ל-66 אגורות. משמעות הדבר היא כי זהו המחיר שיהיה משתלם למדינה לשלם ליזמי האנרגיה המתחדשת בעבור כל קוט"ש "ירוק" שייוצר על ידם. הפער בין המחירים נע ביחס ליכולת האגירה של המתקן, שעות הייצור שלו, וקרבתו למקורות הצריכה ורשת ההולכה.
הדו"ח, שמכיל שלל השוואות וטבלאות המדגישות את השפעתן של אנרגיות מתחדשות על צמצום צריכת דלקים ומחוללי זיהום, מביא עימו כמה מסקנות בולטות. הראשונה שבהן קובעת כי כי על מנת לאפשר שיטת הערכה כללית אשר תתעדף בין טכנולוגיות מתחדשות יש לתגמל את היזמים על פי שעת ייצור החשמל. כך, מתקן המייצר יותר בשעות שיא הביקושים יזכה לתגמול גבוה יותר ממתקן המייצר בשעות השפל.
הוועדה מצאה כי פקטור משמעותי בתועלת המשקית מאנרגיות מתחדשות היא יכולתם להחליף הקמת תחנות כוח קונבנציונליות. בבדיקה שנערכה על ידי הועדה עלה כי יכולת זו מצטמצמת ככל שקיימים יותר מתקני ייצור בעלי מאפיינים דומים.
בתחום הסביבה, העריכה הוועדה את התועלת ארוכת הטווח המתקבלת מצמצום מזהמים מקומיים ומהקטנת פליטות גזי חממה. עם זאת, מעבודת הוועדה ניתן לראות כי ככל שהטכנולוגיות הקונבנציונליות (דוגמת הגז הטבעי) נעשות פחות מזהמות, התועלת הסביבתית של האנרגיות המתחדשות פוחתת.
עניין נוסף ובוער לא פחות שעולה ממסקנות הועדה הוא הצורך לפשט את התהליכים הבירוקרטים הכרוכים באישור פרויקט של אנרגיה מתחדשת על מנת להוריד את העלויות העודפות שנופלות בסופו של יום על היזמים. "הוועדה סקרה שורה ארוכה של חסמים אשר פתרונם הינו אפשרי לדעת חבריה, ויכול להוריד משמעותית את העלויות העומדות בפני ייצור חשמל ממקורות אלה" לשון הדו"ח.