תקלת בקידוח של מאגר לוויתן 2 הביאה לדליפת מים שתוצאותיה מתבררים רק כעת: ריכוזים גבוהים מהמותר של חומרים מסוכנים לצד תמלחת שזוחלת על פני הקרקעית מסמנים כי הבאר אינה אטומה כפי הצורך
הדליפה בלוויתן 2 יצרה זיהום ימי עמוס נחושת, ניקל וכרום
בעקבות תקלת דליפת מים שארעה בקידוח לוויתן 2 לפני כשנתיים וחצי ערכה החברה הממשלתית לחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל) מבדקים סביבתיים בכדי לבחון את ההשלכות של אותה תקלה. במסגרת הבדיקה שביצעה נובל אנרג'י לאחר המקרה נמסר כי המים שדלפו במהלך האירוע הינם מים נקיים וכי האירוע התרחש כמה מאות מטרים מעל שכבת הגז. עם זאת, הבדיקה הנוכחית של משרד האנרגיה (שפורסמה לפני מספר חודשים ורואה אור רק בימים אלו) מטיל ספק במסקנות של נובל אנרג'י ונראה כי ריכוז גבוה של נחושת, ניקל וכרום באזור הדליפה, אינם עומדים ביעדים הסביבתיים של המשרד.
לאחר קבלת החומרים מדו"ח הבדיקה של נובל אנרג'י, החליטו גורמים במשרד האנרגיה והחברה ממשלתית לחקר ימים לבצע פיילוט (דיגום ראשוני) כבסיס להמשך החלטות בנושא היקף הדיגום ומתכונת הניטור הנדרש בסביבת הקידוח. במסגרת שתי הפלגות במהלך יוני ויולי 2012 נבדקו המרכיבים הבאים: מיפוי המליחות, הטמפרטורה והעכירות בסביבת אתר קידוח לוויתן 2, דיגום מים בקרבת האתר לבדיקות כימיות ודיגום קרקעית בקרבת האתר לבדיקות כימיות.
מסקנות הועדה קובעות כי באזור הקידוח נמצאו כמויות של כספית, קדמיום, ארסן ובריום (חומרים מסרטנים) בריכוזים קטנים מאמות המידה הסביבתיות העלולות לגרום להשפעות מזיקות על בעלי חיים ימיים. עם זאת, בדיקות נוכחות לנחושת, ניקל וכרום הראו ערכים הגדולים מאמות המידה המותרות. כמו כן, בכל התחנות ברדיוס של לפחות 50 מטר מפתח הקידוח ובכיוון מזרח עד 100 מטר, נמצא חול מהקידוח. נתון נוסף ומדאיג קובע כי מדידות של מוליכות, טמפרטורה, עכירות וריכוזי היונים העיקריים, במיוחד קלציום, כלור ונתרן, במי הים שבקרבת הקרקעית הצביעו על נוכחות של תמלחת שזוחלת על פני הקרקעית.
יש לציין כי בין נובל אנרג'י למשרד האנרגיה התעורר דיון ער אודות גובה התשלום שתצטרך להשקיע קבלנית הקידוחים האמריקאית בסתימת הבאר. בעוד שבנובל אנרג'י קבעו כי המהלך יעלה כ-60 מליון דולר, הרי שבמשרד האנרגיה טענו כי מהלך זה עתיד לעלות עד כ-300 מליון דולר. גורמים במשרד האנרגיה אף השוו את התקלה לאסון מקונדו שאירע במפרץ מקסיקו והבהירו כי במקרה שבו המקדח היה פוגע בשכבת הגז, הרי שתקלה זו הייתה מובילה לאסון אקולוגי חסר תקדים באזור הים התיכון.
בהמלצות הדו"ח שהפיקה החברה לחקר ימים ואגמים נכתב כי יש להמשיך ולנטר את אזור הדליפה בכדי לבחון האם זו הפסיקה זה מכבר. המלצות נוספות קובעות כי יש למפות ולעקוב אחר התפוצה של התמלחת וחומרים אחרים הקשורים לקידוח לצד בדיקה מתמשכת של השפעה והצטברות מזהמים בסביבת הקידוח. לסיכום כותבים מחברי הדו"ח כי יש לעקב אחר ההתאוששות של הסביבה המושפעת לאחר הפסקת הדליפה.
ממשרד האנרגיה נמסר היום כי "הניטור באזור לוויתן 2 ימשך עד סוף שנת 2014 וההחלטות בנוגע להמשך הניטור יתקבלו בהתאם לממצאים לאחר השלמת הדיגומים המתוכננים. ממצאי הדוח של המכון לחקר ימים ואגמים, מצביעים על ריכוזים גבוהים מריכוזי הרקע בחלק מהמתכות, אבל לא ריכוזים החורגים מסף הריכוז שגורם לנזק לסביבה הימית. לפיכך, ממצאי הדוח אינם מצביעים על נזק שנגרם לסביבה. המלצת המכון לחקר ימים ואגמים היא על המשך מעקב ובקרה וכך מתבצע".
לא נורא, זה "רק" נזק של 300 מליון דולר. הכי חשוב שאנחנו חוסכים כסף בהקמת מתקנים לאנרגיות מתחדשות. את הכסף שנחסך "נבזבז" על תיקוני דליפות וסגירת החוב של חח"י…
למגיב ברצוני להוסיף שעל זיהום של 10% מזה במקורות מים או דייג יש הנחיות של משרד הבריאות שמזהירות את הציבור.
הייתי ממליץ לציבור לא לאכול דגים מאזור זה בים התיכון.
אבל במדינה מושחתת המנוהלת ע״י מנהלים ברמה בינונית ומטה השמש תמשיך לזרוח ולחמם את הבטן התופחת של פקידי האוצר, גאוני רשות החשמל ומשרד האנרגיה ועובדי חח״י.