מצד אחד הודיעה ענקית הגז האוסטרלית כי תיסוג מהסכם הרכישה של המאגר כבר ב-30 ביוני. מצד שני, נציגיה שוקלים להופיע בבג"צ שידון במסקנות הייצוא. כך או כך, נראה כי נכון לעכשיו, וודסייד עדיין לא וויתרה על עסקת הענק
וודסייד מזגזגת: האם תוותר על עסקת הרכישה של לוויתן?
דיווחים רבים מילאו את הרשת אודות עסקת וודסייד -לוויתן בימים האחרונים: ראשון הגיע הדיווח מהעיתונות האוסטרלית אודות העיכוב בהעברתם של 695 מליון דולר לשותפות במאגר. סכום זה אמור היה להוות את התשלום הראשון עבור רכישת שליש מהמאגר העצום. אותו סכום היה צריך לעבור לכיסי השותפות (דלק, נובל אנרג'י ורציו) לאחר אישור מסקנות ועדת צמח. אלא שמסקנות הועדה שונו ברגע האחרון על ידי הממשלה כאשר במקום לאפשר ייצוא של 50% מעתודות הגז, אישרה המדינה 40% ייצוא. בדיווח אודות עיכוב התשלום נכתב כי בוודסייד לא אהבו את השינויים ולכן נמנעו מהעברת התשלום הראשוני.
בעבר הבהיר מנכ"ל חברת וודסייד, פיטר קולמן כי אם לא יאושרו מסקנות ייצוא הגז עד ה-30 ביוני, הרי שהוא יבטל את העסקה. כזכור, המסקנות אושרו בועדת הממשלה עוד לפני תאריך היעד, אך מיד לאחר מכן הוגשו 2 עתירות לבג"צ שדרשו מבית המשפט להכריע בסוגיה הנוקבת: האם מסקנות הייצוא מחויבות לעבור את הצבעת הכנסת או שמא יכולה החלטה זו לעבור בהצבעת ממשלה בלבד. יחליט מה שיחליט בית המשפט, בינתיים מעוכבות מסקנות הייצוא של ישראל עד שתוכרע הסוגיה בחודש הבא.
העתירה שהוגשה לבג"צ על ידי חברי הכנסת שלי יחימוביץ, רובי ריבלין, משה גפני ואבישי ברוורמן עשויה להביא גם את בכירי קבוצת וודסייד לדוכן המשיבים, כך מדווח הבוקר כלכליסט. אם אכן יופיעו נציגי החברה האוסטרלית בבית המשפט בירושלים הרי שבכך יישמט באחת האולטימטום שהציג מנכ"ל החברה כשאמר כי יוותר על העסקה כבר ב-30 ביוני. לצד בכירי וודסייד, עלתה אפשרות (שמסתמנת בשלב זה כלא סבירה במיוחד) כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יגיע לתמוך בהחלטת הממשלה על ייצוא הגז וינסה לשכנע את בית המשפט כי הזכות למשילות היא זו שצריכה להכריע בסוגיות מסוג זה.
ראוי לציין כי וודסייד לא שוקטת על השמרים ורק לפני כשבוע וחצי הודיעה כי תקים מתקן ענק להנזלת גז בשטח יבשתי בקפריסין. דלק ונובל אנרג'י, השותפות במאגר בלוק 12 הקפריסאי כבר נפגשו מספר פעמים עם נציגים רשמיים בממשלת קפריסין בכדי לקדם מתקן כזה. וודסייד, שנחשבת לאחת החברות המובילות בעולם בתחום הנזלת הגז, עשויה לוותר על המתקן בלוויתן לטובת המתקן הקפריסאי. על פי אנליסטים בתחום משק הגז, לא סביר כי וודסייד תבנה שני מתקנים נפרדים – בקפריסין וישראל גם יחד, ולו בשל כך שלא תרצה לרכז השקעות כה עצומות באזור קטן יחסית.
יש לציין כי גורמים בכירים בממשלה ובהם ראש הממשלה ושר האנרגיה הביעו בעבר תמיכה בעסקת וודסייד. בנימין נתניהו וסילבן שלום אף נפגשו עם קולמן בעבר מתוך נסיון להבהיר כי העסקת תוכל לצאת לפועל. הסיבה המרכזית לדחיפת העסקה נובעת מרצון הממשלה לקדם את פיתוח המאגר בהקדם האפשרי. מציאת שותף בסדר גודל של וודסייד אינו עניין של מה בכך ובממשלה מעדיפים את ההסדר הקיים אל מול תחילתה של מערכת חיפושים אחרי משקיעים חדשים, שעלולים להירתע ממנגנוני הרגולציה המתעתעים של ישראל.