יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל ציין במסגרת ועידת העתיד של ישראל, כי בר כעת עמלה חברת החשמל על פתרונות של אחסון גז בתחנות הכוח, לצד פתרון המאגר בים תטיס
יו"ר חברת החשמל: 80% מייצור החשמל יבוסס על גז, כבר ב-2020
יפתח רון טל – יו"ר חברת החשמל כיבד היום (ד') בנוכחותו את באי ועידת העתיד של תשתיות והתאחדות התעשיינים שעסקה במהפכת הגז הטבעי בישראל. רון טל, שראה את שיבוש הגעת הגז ממצרים בעיניים כלות לפני שנים ספורות, נהנה לברך על המוגמר ועל הגז הטבעי שמוזרם כעת אל מערכות הייצור של חברת החשמל. הוא נהנה להזכיר לקהל כי רק לפני עשור, לא הייתה יחידת ייצור אחת בחברת החשמל שפעלה על בסיס גז טבעי, כאשר היום, עומדת החברה על ייצור שנע בין 50%-60% על בסיס הגז.
"אני מאמין שאם נעשה את ההחלטות הנכונות, נגיע לביטחון אנרגטי שמבוסס על עצמאות אנרגטית כמעט מלאה כבר בשנים הקרובות " אמר רון טל " אנחנו עדיין לא שם ולמעשה, יש כמה בעיות שנצטרך לפתור בדרך לשם. כיום יש לנו רק ספק אחד. זה לא בריא וככל שנצליח להתקשר בחוזים עם חברות נוספות, זה ייצר תחרות בריאה מאד. נקודה שניה זו הולכת הגז- היתירות שלנו כיום פחות או יותר שווה אפס. כל מה שמוליך את הגז הוא צינור אחד שמוביל את הגז מים תטיס שאליו מתחבר גם הגז מתמר. יש צינור נוסף שמונח ממצרים אבל הוא כנראה יישאר יבש. להתבסס על צינור אחד יכול להביא אותנו למצוקה שעוד לא היינו בה כי בבת אחת צריך להעביר את כל הצריכה מגז לסולר ומזוט. חייבים כמה שיותר מהר לייצר יתירות מהמאגרים ליבשה. לפחות 4 צינורות. אנחנו מועים לכך שהצינור הבא לא יפעל לפני 2017. השאלה היא אם זה יהיה צינור מתמר או מלוויתן. העמדה שלי היא שצריך להיות גם וגם".
"נקודה שלישית" הבהיר רון טל "היא אחסנה. לא נערכנו נכון לאחסנה של גז ברמה הארצית. בחדרה יש פחם וסולר בתוך התחנה אבל בנושא הגז, האחסנה התפעולית שלו באזור התחנות, הוא אפס. כל הגז שיוותר הוא בתוך הצינור. חברת החשמל נכנסת לפרויקט חירום ביוזמתה של פיתוח של מאגרים תפעוליים בתוך התחנות. כמו כן, התקבלה החלטה להפוך את מאגר ים תטיס למאגר שיהווה מחסן של כ-10 BCM והפרויקט הזה יוצא לדרך".
"יש אוניית LNG מול חופי חדרה שלמעשה מזרימה גז למערכת ההולכה בהתאם לצורך. זה ביטוח מאד יקר אבל הוא מתחייב במקרה של תקלה. אם יתקבלו ההחלטות הנכונות – נוכל להגיע למצב של ביטחון אנרגטי. קבעתי שני מספרים כשהגעתי לתפקיד: 80/20שזה אומר 80% שימוש בגז עד שנת 2020. כפי שזה נראה כרגע , זה עוד יגיע לפני. המהפכה מביאה אותנו לחשמל שמיוצר ברובו על ידי גז , התחנות הפחמיות יהפכו תחנות לחירום וצריך להשאיר אותם כחירום אבל אין יותר צורך בסולר ובטח שאין במזוט. הפן המשלים לכל זה הוא כמובן אנרגיות מתחדשות. בשנת 2020 הלוואי ונגיע ל-5% באנרגיות מתחדשות".
לסיום ציין רון טל כי חברת החשמל שואפת להפוך יותר ויותר ירוקה וכי הגז הטבעי עוזר לה באופן משמעותי להתקדם לעבר יעדים אלו. "אם בעבר חח"י נתפסה כאנטי איכות סביבה, הרי שכעת כל מגה וואט שנוצר הוא ירוק מאי פעם. זו מהפכה שמשולבת עם איכות הסביבה. גם היחידות הפחמיות ישלבו מרכיבים של ביו מסה שיהפכו את הפחם הזה להרבה יותר נקי. אנחנו נגיע במהלך העשור הקרוב נגיע למשהו כמו 20% פחם נקי (בתוך היחידות הפחמיות)".