רותם כהן מ'דור אלון' מסביר בראיון לתשתיות על הדרך שיצטרכו לעשות בעלי המפעלים בכדי לעבור את ההסבה המיוחלת לגז הטבעי. ויש גם אזהרות מסע
כשהגז הופך לכסף: על תהליכי ההסבה לגז טבעי בתעשייה
בתמונה: מפעל סוגת שעובר בימים אלו הליך הסבה לגז טבעי
התעשייה הישראלית גוועת. מדו"חות רבעוניים שהגיעו בחודש שעבר (מאי 2013) מהתאחדות התעשיינים עולה כי זה רבעון שביעי ברציפות שהתעשייה הישראלית חווה שחיקה הולכת וגדלה באחוזי הייצוא וברווחים הנובעים ממנו. השחיקה הזו שמשקפת יותר מכל את התחרות הבלתי אפשרית מול שווקי העולם (וסין בראשם) מתווספת לעובדה שהשוק הישראלי נאנק תחת עלויות ייצור (ואנרגיה) גבוהות במיוחד. מספיק להיזכר במקרה פיניציה כדי להבין שמפעלים עתירי אנרגיה לא יוכלו לעמוד לאורך זמן בתחרות ההולכת וגוברת מצד התעשיות החזקות בעולם.
מהפכת הגז הטבעי אמורה לשנות את המצב הנוכחי באופן מהותי. לא זו בלבד שמחיר הגז הטבעי זול באופן משמעותי ממחירי המזוט והסולר, הוא גם מזהם פחות (מה שאומר, פחות תשלומים למדינה בשל נזקי זיהום) ויעיל הרבה יותר למערכות הצנרת והדוודים, שנשמרים לאורך זמן וחוסכים למפעלים את עלויות התיקונים והפגיעה במערכי הייצור. בשל כך ניכר כי כבר כיום חלה התעוררות של ממש לנוכח הגעתו של הגז ממאגר תמר אל אזורי התעשייה הישראלים.
אחד מהגופים המרכזיים שעוסק בהסבת התעשייה למערכות גז טבעי היא חברת "דור אלון גז". החברה, שמוכרת לציבור כחברת-בת של דור אלון, משמשת כבר כיום כספקית העיקרית של גז פחמימני מעובה (גפ"מ) לתעשייה ומפעילה מערך שלם שבמסגרתו מקדמת שיווק גז למפעלי התעשייה, בתי חולים, מוסדות ציבוריים וכו'- שלא פעם מתקשים להבין את התהליך (הסבוך) שעליהם לעבור בכדי להנות מפירותיו של המשאב החדש.
"המצב הנוכחי שבו כל הסקטור התעשייתי עובד על דלקים מזהמים ויקרים אמור להשתנות" אומר רותם כהן, מדור אלון "אם היום המפעל צורך מזוט וסולר השאיפה שלנו להקטין אותו משמעותית בכדי שהלקוחות יעברו לגז טבעי". עם זאת, גם לכהן ברור שהשינוי לא יקרה ביום אחד. גם לא בשניים. " אלו שינויים מעיקים עבור התעשיינים כי יש אלמנטים שקשה לשנותם בתעשייה הכבדה. בנוסף יש את הקושי של החיבור לצרכנים. למשל, ברמת המבערים שמבוססים על מזוט וסולר שגם אותם צריך להסב או להחליף כחלק מתהליך ההסבה. לקשיים האלו מתלווה גם הקושי הסטטוטורי . למשל מפעל בשדרות שרוצה לאשר הסבה לגז טבעי צריך לקבל אישור מהוועדה המקומית, הוועדה המחוזית בדרום ואז מרשות הגז הטבעי. זה עניין בירוקרטי לא פשוט בכלל".
ספר קצת על תחילת התהליך. אני תעשיין ורוצה לעבור לשימוש בגז. מה הדבר הראשון שעליי לעשות?
"בשלב הראשון- יש להתקשר עם חברת החלוקה (כיום ישנן 5 חברות חלוקה אזוריות שזכו במכרז – א.ש.). השלב הבא הוא שלב התכנון והרישוי כבר בשלב התכנוני (הכולל למשל את תחום המבערים) צריך לעבור את כל מסכת האישורים. השלב השלישי הוא שלב ההקמה שבו נדרשת לפעמים הקמת מערכת לתמיכה בצינור (כדי למנוע פגיעה במקרה של רעידות אדמה), ורק אז מגיע והשלב האחרון הוא שלב ההגזה שבה נדרש אישור מטעם רשות הגז. כמובן שאנחנו בדור אלון גז נשמח לסייע לכל אורך התהליך ".
איך מפעל שעדיין אין לו רשת חלוקה אזורית אמור להתכונן לקראת תהליך הסבה?
" צריך לזכור שהתהליך הזה לוקח זמן אבל משרד התשתיות פרסם את מועד החיבור המיועד של כל המפעלים בארץ כמעט, כפי שנדרשו חברות החלוקה במכרזים שבהם הן זכו כך שכל מפעל יכול לדעת פחות או יותר מתי יגיע הצינור לאזור שלו. לוח הזמנים תלוי בציר הנחת צינור הגז. כך שלרמת הגולן, למשל, הצינור אמור להגיע רק ב-2019 בעוד שהצפון יקבל את צינור החלוקה רק בעוד שנתיים וחצי (סוף 2015) , האזור של קיבוץ יגור יוכל לקבל את הגז בסוף 2014, בגלל שהחיבור של הרשת מושפע מאד מהטופוגרפיה. באזור חדרה והעמקים למשל, אנחנו צופים שיהיו כבר שפע של חיבורים עד סוף 2015. המטרה שלנו היא להיערך לזה כמה שיותר מהר".
מה באשר למחירי הגז המשתנים. הלקוחות לא עשויים להירתע מהעניין?
החיסכון הצפוי ללקוחות יהיה חיסכון של עשרות אחוזים מול מחיר המזוט והגפ"מ למשל. גם היום אף אחד לא משלם מחיר קבוע וכל הדלקים צמודים למחירי הנפט והשווקים בעולם.
השוואת מחירים: הגז זול משמעותית ביחס לסל הדלקים
איך התעשייה תתמודד עם חוסר הוודאות לגבי העתיד הרחוק? האם אין חשש שהגז ייגמר מהר מהצפוי והמפעלים יוותרו נטולי אנרגיה זמינה?
"השאלה הזו מניחה שתי הנחות שאני אשמח להפריך. הראשונה היא שלא יימצאו עוד עתודות של גז בים. אני מניח שההיתכנות של זה לא סבירה. נתון שני הוא שלא יחולו שינויים טכנולוגיים של שיפור הניצולת. ממה שנראה עכשיו, תחום ההתייעלות הולך ומתקדם כך שיכול מאד להיות שדווקא הצריכה עשויה לרדת עם השנים, מה שאומר שלא צפוי מחסור". בנוסף, יש גז ליותר מ- 25 שנה כך שאפשר לחתום לחמש עד שבע שנים מבלי לחשוש.
מהראייה שלך את השוק, מה ההיענות להסבה בימים אלו?
"אנחנו לא מפסיקים לנסוע ממפעל למפעל. הם מחפשים אותנו. פונים אלינו באתר ובעמוד הפייסבוק כל הזמן. מדובר בתהליך לא פשוט בכלל מבחינת רישוי. אם 10 מתוך 100 מפעלים יעברו בסופו של דבר את תהליך ההסבה, זה טוב מאד. בסופו של יום מדובר פה בעניין תהליכי. חברות החלוקה, הלקוחות, הרשויות הציבוריות וגם אנחנו נמצאים בעיצומו של התהליך. הלקוחות שלנו דורשים מאיתנו את הניסיון שלנו גם בתחום הקוגנרציה. במפעלים שבהם תהליכי הייצור כרוכים בצריכת חום, נפתחת הזדמנות לייצור חשמל בתהליך קוגנרציה. העיקרון היסודי הוא: החום השיורי הנפלט מתהליך ייצור החשמל משמש לתהליכי ייצור בתוך המפעל. דוגמאות למפעלים מסוג זה הם: מפעלי תערובות, מפעלי קרטונים, מפעלי פטרוכימיה ועוד. עם זאת, יש לציין כי תהליך זה הינו אפשרי אך ורק בתהליכים שבהם צריכת האנרגיה היא רציפה. כיום דור אלון גז מקימה בשיתוף פעולה עם מפעל סוגת שבקרית גת תחנת כוח שתייצר כ- 120 מגה-וואט חשמל.
כל מפעל שרוצה לעבור הליך הסבה, מסוגל לעשות זאת באופן עקרוני?
כמובן שכן. מדובר בתהליך של כשנה וחצי מתחילת התכנון ועד ההתקנה. בחלק מהמפעלים יש ציוד ישן ולכן הם יידרשו להחליפו בחדש (מבערים, דוודים, תנורים וכו'). אנו מציעים את ההתקנה, השירות והאספקה בחבילה אחת כאשר למפעל יש ביטחון מלא שהתהליך יגיע בסוף לאישור הזרמה ולא ייתקע כמו שקורה היום במספר מפעלים. צברנו ניסיון רב בכל התהליכים הדרושים ואנו נמצאים בתהליך הסבה בכחמישה מפעלים שונים. כאמור- מדובר בתהליך מתיש, אבל החיסכון הגלום במעבר לגז טבעי בהחלט מצדיק את ההשקעה, שבדרך כלל מחזירה את עצמה בתוך זמן מועט מאוד.