ראש הממשלה, בנימין נתצניהו, פתח הבוקר את ישיבת הממשלה ותקף בדבריו את המחאה החברתית כנגד ייצוא הגז תוך שהוא מכנה אותה "פופוליסטית"
נתניהו על מחאת ייצוא הגז: "לא נסחפנו בגלי הפופוליזם".
בתמונה: האולטימטום שעבד: פגישתם של נתניהו ומנכ"ל חברת וודסייד, פיטר קולמן
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, פתח הבוקר את ישיבת הממשלה ותקף בדבריו את המחאה החברתית כנגד ייצוא הגז תוך שהוא מכנה אותה "פופוליסטית". בדבריו הבהיר נתניהו כי על המדינה לדאוג לצרכיה ולשמור על עתודות גז מספקים לצד האפשרות לעודד את היזמים להמשיך ולפתח את המאגרים בכדי שהגז לא יישאר בים. " אני חושב שמצאנו את האיזון הנכון, לא נסחפנו בגלי הפופוליזם ששוטפים את המדינה, את העולם, ועשינו את הדבר הנכון למדינת ישראל" אמר נתניהו על ההחלטה שהובאה להצבעה בדבר ייצוא הגז.
"הדבר החשוב עכשיו הוא לזוז מהר" אמר ראש הממשלה והיה נדמה כאילו דבריו מתייחסים באופן ישיר לאולטימטום של פיטר קולמן, מנכ"ל חברת וודסייד, שהבהיר כי ללא החלטות רגולטוריות בדבר הייצוא, תיסוג ענקית הגז האוסטרלית מרכישת שליש ממאגר לוויתן " אנחנו בוודאי מבינים שמשקיעים יכולים לאבד תקווה, הם יכולים לחשוב שאנחנו ניכנע ללחצי הפופוליזם או לבירוקרטיה אינסופית. אנחנו רוצים לזוז מהר".
בהמשך דבריו אמר נתניהו "אני רוצה להגיד לכם דבר אחד יסודי: בלי שיהיה ייצוא גז – לא יהיה גז בשוק המקומי. אלה הכללים הבסיסיים, ההבנה הבסיסית ביותר איך אנחנו מפיקים גז מהמים. בלי שיהיה ייצוא גז – לא יהיה שוק מקומי. את הטעות הזאת, הכניעה לפופוליזם, 'בוא נשמור על הגז אצלנו', עשו כמה וכמה מדינות והן שמרו את הגז אצלן. הוא קבור באדמה או במים, מתחת לשכבות של פופוליזם ובירוקרטיה. את זה אסור לעשות. אנחנו צריכים להוציא את הגז החוצה. השילוב הנכון בין שוק מקומי וייצוא – זה מה שאנחנו עושים היום".
בהמשך חזר נתניהו על מושג הפופוליזם והבהיר כי בהחלטות מסוג זה (בנושא הייצוא) לא ניתן "להכנע" להן. בהמשך אף תרם כמה מילים טובות באשר לברוני הגז שמצאו את המרבצים בתחתית הים. "אני רוצה להגיד מלה נוספת שצריך להגיד כאן. במשך עשרות שנים, עשרות שנים, מדינת ישראל, ממשלת ישראל על אגפיה השונים, הלכה לחפש גז והיא לא צלחה. מי שהצליח היו אלה מהסקטור הפרטי, יזמים שהלכו והסתכנו ויזמו ומצאו – וצריך להגיד את זה היום. בשיטפון הפופוליסטי ששוטף גם את מדינת ישראל צריך להגיד גם את הדבר הזה ולא צריך לנשל אותם, בוודאי שלא צריך גם לבטל את תרומתם, אבל גם צריך לקחת למדינה את אשר מגיע למדינה, וזה מה שאנחנו עושים".
נתניהו מוליך שולל את הציבור. עד שנות ה-90 לא היו הטכנולוגיות הדרושות של חיפושים של סקר ססמי תלת מימדי ולא טכנולוגיות קידוח בעומק הזה. אבל העיקר שאפשר להמשיך בסיפורים על יעילות השוק הפרטי. במדינות רבות המדינה היא המממן של הקידוחים או שותפה להם והנה גם שם מוצאים גז. אוי לכפירה.
הפופסליט הוא נתניהו שלא מדבר כלל על העלות של הייצוא – יבוא של דלקים יקרים פי 3 מהגז המקומי עצמו ופי כמה מהמתלוגים המשולמים על הגז עצמו. בשנת 2012 קנינו תחליפים לגז מקומי (במקום גז מממאגר ים תטיס שקרס ובמקום גז מצרי ) זה עלה לנו כ 10 מילאירד ש"ח וזו הסיבה לייקור החשמל בשנה האחרונה. התיקרות זו היא לכמות קטנה של כ 1.5% , סך עלות היבוא של דלקים במקום הגז שמייצאים עומת על כ 720 מילאירד ש"ח – הרבה יותר מאשר התמלוגים שעומדת עם 200 מילאירד ש"ח.
כולם רצים אחרי הגז, ושוכחים שיש משאבים לייצור חשמל שלא עולים כסף בכלל ולא צריך לייבא אותם בעתיד: שמש ורוח!