פינקו כותב את המלצותיו לנוכח הצהרת ראש הממשלה מאמש בדבר ייצוא של 40% מכלל העתודות של הגז הטבעי. "המניות מתומחרות בצורה הוגנת" כותב האנליסט מבית פסגות
נעם פינקו, פסגות ברוקרז': מפחיתים המלצה לדלק וישראמקו
נעם פינקו, אנליסט האנרגיה של פסגות ברוקרז' הציג היום את המלצותיו בעקבות הצהרת ראש הממשלה על ייצוא הגז בסך של 40% מכלל העתודות. בתחילת דבריו כותב פינקו כי למיטב הבנתו, ההחלטה על אישור הייצוא לא תעבור לידי הכנסת. באשר לאישור הייצוא לירדן והרשות הפלשתינית (שייוצאו מתוך העתודות השמורות, כביכול, למשק הישראלי) כותב פינקו כי יעדים אלו אינם נחשבים לצרכנים משמעותיים מבחינת כמויות הגז שיבקשו לצרוך מישראל אך ביקושים אלו עשויים להשתנות בעתיד.
להנחתו של פינקו תחשיבי היצע הגז הישראלי עומדים כיום על כ-900 BCM בתמר לווייתן וכריש, כך שמותר יהיה לייצא כ-360 BCM. עם זאת, אחד מתוצרי הלוואי החשובים של ההחלטה להתיר ייצוא גז הינה המשך קיומה של תעשיית חיפושי הגז. כתוצאה מכך, אומר פינקו, סביר להניח כי יימצאו עתודות גז נוספות באזור השטח הימי הישראלי.
באשר לעסקת וודסייד, במסגרתה ביקשה ענקית האנרגיה האוסטרלית לרכוש כשליש ממאגר לוויתן, כותב פינקו כי ההסכמה על ייצוא של כ-360 BCM מאפשרת את קיומה של העסקה. עם זאת, באשר לייצוא מתמר פינקו שומר על עירפול וכותב כי לא ברור אם ההסכם של השותפות במאגר עם דייהו וגזפרום יוכל לצאת לפועל בשל אי כמות מספקת לטובת הקמת מתקן הנזלה גז צף כפי שתוכנן.
בהמשך דבריו כותב פינקו כי נכון לעכשיו, על אף הצהרת ראש הממשלה באשר לייצוא, רבות השאלות על התשובות: כך למשל עדיין לא ברור מה תהיה דרך ייצוא הגז, מתקן הנזלה (LNG) או צינור שיוביל את הגז לתורכיה ומשם לאירופה. באם יוחלט על אופציית ה-LNG לא ברור מהי ההיתכנות של הקמת מתקן שכזה. שאלת המיקום של מתקן כזה היא סוגיה נפרדת שמעלה תהיות רבות. שאלות נוספות שעולות הן: האם השותפות יספיקו לחתום על הסכמים במחירים גבוהים כפי שיש היום? האם מחירי הגז יישארו גבוהים כל כך?
"בשורה התחתונה, לא ביצענו שינוי במודל שלנו של לווייתן שכן הנחנו מראש כי יותר ייצוא בהיקף סביר" כותב פינקו " המודל שלנו מניח כי ההסכם עם וודסייד יצא לפועל והגז ייצוא ממתקן הנזלה יבשתי. במודל תמר ביצענו שינוי במודל שכן המודל הקודם התחשב בהסכם הייצוא עם גזפרום ודייהו אך בהסתברות של 50%. נכון לעכשיו הפחתנו את ההסתברות ל- 25% אך שוב מוקדם מידי לדעת"
.
"אנו סבורים שהמניות מתומחרות כרגע בצורה הוגנת ביחס לרמת הוודאות והסיכונים הידועים להיום. המודל שלנו לא מתחשב בפוטנציאל הנפט בלווייתן. אנו ממשיכים בהמלצת החזק לאבנר, רציו ודלק קידוחים ומפחיתים את המלצתנו בדלק קבוצה וישראמקו מקניה להחזק. נציין שגם התחזקות השקל פוגעת במחירי היעד שלנו".