בישיבה שנערכה אמש בין ראש הממשלה לשר האוצר, שר האנרגיה ונגיד בנק ישראל הסתמנה החלטה על הקטנת ייצוא הגז ביחס למסקנות צמח. שלי יחימוביץ': נלחם בכל דרך בהחלטה
ראש הממשלה תומך בייצוא של 40%-45% מעתודות הגז הטבעי
אמש התקיימה פגישה בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו שר האוצר, שר האנרגיה ונגיד בנק ישראל היוצא, סטנלי פישר בנושא ההחלטה על ייצוא הגז. על פי דיווחים בתקשורת הישראלית ההצעה שעומדת על הפרק היא הקטנת אחוזי הייצוא לכדי 40%-45% וזאת בניגוד להמלצות ועדת צמח שקבעה כי יש לייצא 50% מסך העתודות של הגז הישראלי. עמדתו של שר האנרגיה, סילבן שלום, תומכת בהשארת 540 BCM של גז טבעי עבור צרכי המשק המקומי בעוד שעמדות האוצר וראש הממשלה פזרניות יותר ומבקשת לשמור סכום של כ-501-525 BCM בלבד. גם נגיד בנק ישראל תומך בעמדת נתניהו ולפיד באשר לעתודות הייצוא.
בפגישת אמש לא התקבלה החלטה סופית באשר להצעת ההחלטה שתוגש לאישור הממשלה. עם זאת, נקבעה פגישה נוספת במסגרתה יידונו הצדדים בקידום ההחלטה והגשתה לשולחן הממשלה. יש לציין כי ההצעה להעביר את ההחלטה בידי הממשלה בלבד זכתה לביקורת חריפה מצד גורמים באופוזיציה והקואליציה גם יחד שקראו להעביר את ההחלטה הדרמטית לידי הכנסת. עד כה לא נרשמה אף התייחסות מצד גורמים בכירים בממשלה ליוזמה זו ונראה כי ללא דחיפה של היועץ המשפטי לממשלה לבצע צעד שכזה, הוא יישאר בגדר שאיפות חסרות משמעות.
יש לציין כי עמדת ראש הממשלה והאוצר מנוגדות לעמדת המשרד להגנת הסביבה. השר עמיר פרץ הבהיר מספר פעמים כי לדעתו יש לשמור על עתודות של 600 BCM לצרכי המשק המקומי לעומת קודמו בתפקיד, השר גלעד ארדן, שקבע כי יש להמתין עד בירור מוחלט של עתודות הגז המצויות בידי ישראל ורק אז להחליט על הייצוא. גם יו"ר האופוזיציה, שלי יחימוביץ', מתנגדת באופן נחרץ לייצוא הגז בשלב זה ואמרה אמש כי "כוונתו של נתניהו לאפשר לבעלי הזיכיון במאגר 'לוויתן', החברות דלק ונובל אנרג'י, את זכויות הפיתוח שקיבלו מהמדינה לחברה אוסטרלית, שתייצא את הגז למזרח הרחוק, משרתת את טייקוני הגז ואת אזרחי דרום קוריאה וסין שיהנו מאנרגיה זולה וזמינה, אבל לא את הישראלים, שימשיכו לשלם ביוקר על חשמל ומים".
בהמשך דבריה אמרה יחימוביץ' כי "נתניהו צריך להעמיד בראש את האינטרס ארוך הטווח של ישראל, ולא את בעיות המזומנים של יצחק תשובה. העמדה החד משמעית, המוגזמת ומרחיקת הלכת של ראש הממשלה, שאחרי קבלתה לא תהיה ממנה דרך חזרה – תואמת אחד לאחד לדרישותיהם של טייקוני הגז, ויש חשש אמיתי שהלחצים האדירים של חברות הגז ושלוחיהן עשו את שלהם. ננקוט בכל הכלים העומדים לרשותנו, פרלמנטרית, משפטית וציבורית – כדי למנוע החלטה הרת אסון זו לחוסנה האסטרטגי של ישראל".
באופן מעט משעשע, גם אורי אלדובי, יו"ר איגוד חברות מחפשי הגז והנפט, אינו מרוצה מהחלטת ראש הממשלה. אלדובי שלח את תגובתו בשם האיגוד וזוהי לשונה: "הורדת כמות הגז ליצוא אחרי החלטה שהתקבלה לאחר שנת עבודה של ועדה בינמשרדית מקצועית מהווה בכייה לדורות. חוסר העקביות של ממשלת ישראל יוביל לכך שחברות בינלאומיות ומשקיעים זרים ידירו רגליהם מתעשיות הנפט והגז הישראלית ויעדיפו לפתח תעשייה זו במדינות שכנות ובכך תעשייה האנרגיה לא תתפתח ולא יתווספו מקומות עבודה במשק הישראלי".
לדברי אלדובי "גם ברמה הלאומית זוהי החלטה אומללה. מדובר בהחלטה קשה שתפגע בכיסו של הצרכן הישראלי. הורדת כמות הגז ליצוא משמעותה ויתור של עשרות מיליארדים של שקלים שיוכלו להיכנס לקופת המדינה ולהשפיע לטובה על כלל הציבור בישראל בתחומי החינוך התשתיות הרווחה ועוד. בשנים של גירעונות כה כבדים לא יתכן שממשלת ישראל מקלה ראש בעשרות מיליארדי שקלים שיכולים להיכנס לקופת המדינה".