בדיון שנערך בועדת הפנים של הכנסת עלה לדיון הזיהום שמייצרות תחנות הדלק בתל אביב. החוק שאמור לאכוף את התופעה, טרם יצא אל אוויר העולם
מי מפקח על זיהום תחנות הדלק? התחנות עצמן
יום לאחר חשיפת המשרד להגנת הסביבה כי חברות הדלק הינן החברות המזהמות ביותר במשק הישראלי, דנה היום (ג') הועדה לביקורת המדינה בכנסת, בדו"ח מבקר המדינה על פעילות עירית תל אביב למניעת זיהום בתחנות הדלק שבאחריותה. יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הדגיש כי "מדובר בסכנה מוחשית לעתיד-כולנו, באיכות מי השתייה, בזיהום האוויר ובבטיחות מפני סכנת דליקה, העלולה לפגוע באזרחים תמימים". כהן הוסיף כי הישיבה מתקיימת במסגרת יום הסביבה בכנסת – המאורגן על-ידי השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת ובשיתוף ארגון הגג "חיים וסביבה".
המשנה למנכ"ל מבקר המדינה, שמואל גולן ציין כי בעבר עסק המבקר בתחנות דלק פיראטיות ובעקבות זאת התופעה מוגרה. על פי ממצאי המבקר, בתחנות דלק בתל אביב נרשם חוסר-פיקוח בעניין בטיחות מפני התלקחות, והזנחה בעניין זיהום האוויר והקרקע".
ניצן מתן, נציג עמותת "צלול" התריע מפני התופעה בה את הפיקוח על הזיהום בתחנות-הדלק, מבצעות מעבדות פרטיות המוזמנות על ידי חברות הדלק עצמן, וקרא לערוך בתחנות ביקורות פתע של המשרד להגנת הסביבה. לדבריו, ליטר אחד של דלק או שמן מינרלי יכול לזהם עד מיליון ליטר של מי שתייה. הוא הוסיף כי בארץ כולה ישנן, על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, כ- 112 תחנות דלק מזהמות, ובשנת 2011 לבדה נשאבו 1.5 מילון ליטר של דלק ממי-התהום ע"י רשות המים. מתן קרא להפעלת ענישה קשה כנגד תחנות שלא מדווחות או שהדיווח שלהן חסר, ונשיאה באחריות משפטית של המזהם.
משה בלסנהיים מנהל הרשות לאיכות הסביבה בעיריית תל אביב, השיב כי העירייה הייתה הראשונה בארץ שעסקה בעניין, וכיום כבר כל 49 תחנות הדלק בת"א עומדות בתקן, ואחת נוספת – בשיפוץ. לדבריו, "דו"ח המבקר עזר לנו להגיע למצב הזה, אך לגבי התחנות הפנימיות שהם עיקר הבעיה, אנו בודקים אם הם צריכות רישיון עסק. חוק קרקעות מזוהמות – המטיל אחריות על המזהם – תקוע ואנו מבקשים כי המחוקק יקדם אותו".
מירב שגיא יהודיין, מבקרת-הפנים של המשרד להגנת הסביבה, התייחסה לחוק והדגישה כי משרדה מתכוון להזיז את החקיקה במלוא המרץ, "הוא יוזמה שלנו ואנו איננו מתכוונים להניח לו". אביב שהרבני, מרכז אכיפה במשרד הוסיף כי "תחנות דלק מוזהרות למניעת זיהום מים וקרקע, ע"י תקנות המים, ואם הם היו מקפידים עליהם לא היה נגרם זיהום מפעילות התחנה. משאבי כוח האדם שלנו לאכיפה ופיקוח הם מוגבלים".
טפסר בכיר חיים תמם, ראש אגף בטיחות אש בנציבות כבאות והצלה הוסיף בדיון כי היום כבר יש בסמכותן לסגור מקומות-מסכנים, אך "מגדלי-עזריאלי או קניון הם הסיכון הגדול – ופחות תחנות דלק שם הדלק מוטמן באדמה". לדבריו, מרבית תחנות הדלק בת"א נבדקו ועד סוף השנה ייבדו כולן.