בדיון סוער שנערך היום בועדת הפנים של הכנסת תקף ליצמן את אנשי משרד הפנים ואת נציגי כי"ל שמבקשים לקדם את פיילוט כריית הפוספטים הסמוך לערד
ח"כ ליצמן: אדרוש בדיקה של מבקר המדינה בנושא שדה בריר
ועדת הפנים ואיכות הסביבה התכנסה היום (ג') לדיון בסוגיית שדה בריר לאור הכוונה לקדם פיילוט של כריית פוספטים באזור המקורב לעיר ערד. פיתוח שדה הפוספטים עבור מפעלי כי"ל התקבל בעבר בהתנגדות נחרצת של שרת הבריאות יעל גרמן. מנגד, משרד הפנים ביקש לפעול מאחורי גבה של גרמן וביקש לקדם פיילוט שיבחן את מאגר הפוספטים באזור שדה בריר המצוי בקרבה מסכנת לעיר ערד.
בדיון הסוער נכחו יו"ר הועדה, מירי רגב, יעקב ליצמן, דב חנין מחד"ש, ראש עיריית ערד, נציגי מפעל רותם אמפרט (חברת הבת של חברת כי"ל) ועוד. ח"כ יעקב ליצמן שכיהן עד לא מזמן כסגן שר הבריאות, פתח את הדיון ואמר: "המקום מסוכן לתושבי ערד. אנחנו ככנסת לא יכולים לאפשר לאנשים לעשות כסף על חשבון בריאות אזרחים. שום אינטרס ביטחוני ושום אינטרס ציבורי, אך ורק כסף". לאחר מכן אמר ליצמן כי יש לפתוח בחקירה שתבחן את המחדל במסגרתו קורא משרד הפנים לאשר את פיילוט הכרייה בשדה בריר.
ח"כ רגב העבירה את רשות הדיבור לנציג משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו ראש שירותי הבריאות לציבור שחיבר חוות דעת עליה נסמך משרד הבריאות שרואה כי " על פי הבדיקות שלנו אותם חלקיקים המופקים בתהליך הכרייה הם חומרים שמסוכנים לבריאות". עוד הוסיף גרוטו כי " מחקרים בארה"ב בקרב מספר מכרות מצאו סיכוי של פי 1.5 לסרטן ריאה אצל מי שעבד יותר מ20 שנה".
גיא סמט נציג משרד הגנת הסביבה ומנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה הוסיף ואמר כי "אנו מוטרדים ממה שמשרד הבריאות אומר שיש תחלואה, אנו לא ממשיכים בגיבוש העמדה שלנו כל עוד זוהי עמדתו של משרד הבריאות. השר מוטרד מכך שמשרד הבריאות אומר שתוצאה מפעילות הכרייה צפויים תחלואה ואפילו תמותה. לכן השר לא מתקדם בהליכי אישור המכרים".
עמדת משרד הפנים יוצגה על ידי אבי הלר וזה אמר " בישיבה שהתקיימה בסוף 2012 עלה רעיון הפיילוט- אם לא מנסים לא יודעים. הרעיון הוא לקחת חלק של 100 דונם במקום המרוחק ביותר ובהתאם להנחיות שיגובשו על ידי משרד הבריאות ושהם יהיו שומרי הסף, ניתן יהיה לעצור את הפעולה. פיילוט מסוג זה לא ניתן לעשות ביום אחד. לטובת העניין הוצאנו צוות ומצאנו מיקום מומלץ לפיילוט".
נציג עמותת תושבים מהעיר ערד עו"ד אפי מיכאלי אמר כי "תושבי ערד רוצים לחיות ללא מכרות. הזכויות לפוספטים שייכת למדינת ישראל, הם שייכות למדינת ישראל ולא לשום חברה. עוד לפני הפרטה של כימיקלים לישראל בשנות ה80 המדינה מצאה בעצמה עשרות נקודות פוספטים בנגב . זה לא עניין של יזם פרטי. המדינה היא זו שמצאה את הפוספט. הזכויות הן של המדינה. נוצר מצב בעקבות קונספציה מוטעה שרותם מנהלת את הפוספטים ולא מדינת ישראל. לכן, בגלל הקונספציה המוטעית הזו, רותם אומרת שאם היא לא תכרה בשדה בריר היא תכרה בכלל. אבל המדינה היא זו שמנהלת את המשאב. לרותם לא שייך המשאב. התוכנית המקורית מרוחקת 4 קילומטרים מערד וקרובה מאוד לישוב מהפזורה הבדואית. וסייפה. מדובר ב50,000 תושבים שמשרד הבריאות אומר שזה מסוכן עבורם. הסכנות הם כאלה: בפופסט יש אורניום שמסרטן, המידע לא עובר לעובדים. גם המשרד להגנת הסביבה מדבר על זה. זה מסוכן מאוד לבני אדם . יש לפעול לפי עקרון הזהירות המונעת. לבריאות הציבור אין תחליף. לגבי הניסוי עצמו: יש צורך במחקר מדעי ולא בניסוי של שנתיים. צריך הוכחה מדעית פוזיטיבית שאין סכנה ואין מחקר כזה".
לעומת מיכאלי, ראש עריית ערד הציגה את הדילמה שהיא נמצאת בה: "הסיטואציה לא פשוטה. אנחנו צריכים כולנו להגיע למסקנה, האם זה מסוכן או לא. מי שצריך לתת תשובות זה חד משמעית אנשי מקצוע. גם במשרד הבריאות עמדות שונות. לכן מה שהייתי מבקשת זה לשקול אופציה של בדיקה נוספת ולא באמצעות פיילוט- אנשים דואגים, מפחדים. כולנו, כולל עובדי רותם צריכים לתת תשובות כדי שאנשים ישנו טוב בלילה".
נציג ועד העובדים במפעל רותם משה חדד אמר: "אם היינו יודעים שיש סכנה לאחד מתושבי ערד היינו מתנגדים. אנחנו כעובדים שעובדים שם משנות ה50- כל העובדים בריאים, אנחנו מוכנים לעמוד מול כל אוכלוסייה ולבדוק מדגמית. ברותם עובדים כ1200 איש, מעגל שני ושלישי 10,000 משפחות בנגב. המאגר הולך ונגמר ותוך 7-8 שנים לא יהיו מכרות פספט יותר. לכן אנחנו רוצים את המכרה החדש. אנחנו רוצים את הפיילוט כדי לקבוע חד משמעית אם יש סכנה או לא ולתת תעסוקה ל10,000 משפחות".
בסיכומו של הדיון הוסער הודיעה רגב לנוכחים כי היא ושרת הבריאות, יחד עם נציגי המשרד, יצאו לסיור באזור בכדי לבחון מקרוב את תנאי השטח שמציעים אנשי כי"ל ביחס לפיילוט הכרייה בשדה המודבר. מלבד זאת דרשה רגב ממשרד הבריאות להגיש לועדה הבאה שתתכנס, חוות דעת אחידה שתקבע האם הפיילוט אכן מסכן את תושבי ערד והפזורה הבדואית. רגב קבעה כי הועדה המחוזית לא תתכנס עד "שאנחנו נערוך את הסיור ודיון נוסף בסוגיה".