עו"ד ליאור אהרון מבהיר איך יכולה האנרגיה המתחדשת לעזור למשק הישראלי להתמודד עם סכנות משקיות שמביא עימו הגז הטבעי
דעה: איך תמנע ישראל מהמחלה ההולנדית?
כותב המאמר : עו"ד ליאור אהרון
בסוף שנות ה- 70, התגלתה ה"מחלה ההולנדית" שלא היתה כמובן מצב רפואי אלא מונח שנועד לתאר את הירידה במגזר הייצור הכללי בהולנד לאחר תגליות של שדות גז משמעותיים במדינה בסוף שנות ה- 50. המחלה ההולנדית נובעת מכך שיש יתרון יחסי קצר-טווח עבור התעשיות במדינה לעבור להתמחות בהפקת המשאב הטבעי ולצבור רווחים קלים, אלא שדבר זה גורם לזניחת תחומים אחרים בהם היה לתושבים יתרון יחסי. התוצאה בהולנד היתה שכאשר מקורות המשאב הטבעי מתדלדלים, אזרחי המדינה מאבדים הן את מקור ההכנסה מהמשאב הטבעי, ונמצאים בפיגור ניכר בתחום התעשייה שהוזנח, כאשר בדרך כלל התחומים שהוזנחו נמצאים במצב כה קשה, שנדרשים זמן ומשאבים רבים על-מנת לשקם ולבנות אותם מחדש.
חשוב לזכור את הלקח ההולנדי כאשר שומעים את הבשורות בדבר ההזרמה הראשונה של גז טבעי ממאגר תמר למאגר ים תטיס ומשם לתחנת הקליטה באשדוד. אלו כמובן חדשות משמחות לכל מי שהמשק הישראלי בכלל, ומשק האנרגיה בישראל בפרט, יקר לליבו, שכן מאגרי הגז שהתגלו מול חופי ישראל מבטיחים את עצמאותה האנרגטית של ישראל לעשורים הקרובים, מבטיחים לאזרחי ישראל מקורות אנרגיה זולים יותר ומזהמים פחות ביחס לפחם, סולר ומזוט, וכן אמורים להביא לצמיחה של המשק הישראלי בזכות עשרות המיליארדים שיתקבלו ממיסים בגין מכירת הגז הטבעי והפחתת הוצאות האנרגיה במשק.
עם זאת, יש לזכור, לצד הבשורות המשמחות, כי הגז טבעי עדיין מזהם (אם כי פחות מאשר דלקים מחצביים) וכן מהווה מקור אנרגיה מתכלה, אשר בשלב כזה או אחר ייגמר. כמו כן, אירוע חדירת המזל"ט לתחומי מדינת ישראל לאחרונה, הדגיש את הצורך כי מקורות האנרגיה של ישראל יהיו מגוונים ולא יתבססו על מקור אחד בלבד, וזאת לאור ההערכה של גורמי הביטחון כי יעדו הסופי של המזל"ט היה אסדת הגז הישראלית. לפיכך, מדינת ישראל מחויבת להמשיך לפתח ולקדם באופן מואץ מחקר וייצור של מקורות אנרגיה חלופיים, אשר אינם מתכלים ומזהמים, וזאת במקביל לשימוש בגז הטבעי וחיפוש מאגרי גז נוספים.
האנרגיה המתחדשת הינה מקור אנרגיה זמין ונקי אשר גלומים בו יתרונות נוספים מעבר להיותו לא מזהם כלל ובלתי מתכלה כגון עצמאות אנרגטית, יצירת מקומות תעסוקה מגוונים, העצמת אזורי הפריפריה ושיפור תדמיתה של ישראל בעולם. בדו"ח של גרינפיס שפורסם לאחרונה נקבע כי ישראל יכולה וצריכה לחולל מהפך בצריכת האנרגיה שלה ולהגיע בתוך שלושה עשורים למצב שבו 50% מייצור החשמל תהיה מבוססת על אנרגיות מתחדשות.
ואמנם, במהלך השנים האחרונות הצהירה מדינת ישראל על כוונתה לפתח ולשלב אנרגיות מתחדשות במשק האנרגיה של ישראל, במטרה לקדם ביטחון ועצמאות אנרגטיים ולחזק את היבטי איכות הסביבה, ואף פעלה לשם כך, בין היתר, באמצעות קביעת יעדים מנחים לקידום אנרגיות מתחדשות, וביניהם, יעד לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בשיעור של 10% מצרכי האנרגיה בישראל עד לסוף שנת 2020.
במבחן התוצאה, משק האנרגיה המתחדשת עדיין רחוק מיעדי הביניים שהוצבו ורק אחוז אחד מצרכי המשק מיוצר כיום ממקורות מתחדשים, אולם אין לזלזל באופן שבו ענף האנרגיה המתחדשת התגבר על קשיים וחסמים שונים. יש להמשיך להשקיע במקורות אנרגיה מתחדשים ולוודא וכי משק האנרגיה בישראל אינו נדבק 'במחלה ההולנדית' באמצעות תלות אנרגטית בגז הטבעי, אשר יגרום להזנחת פיתוחן ושילובן של אנרגיות מתחדשות.
* הכותב הינו שותף במשרד אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM) המתמחה בתחום האנרגיה (גז, נפט ואנרגיה מתחדשת), תשתיות ומימון פרויקטים.
ההשוואה בין הולנד וישראל והחשש שישראל תדבק ב"מחלה ההולנדית" הוא חשש די מופרך. הישראלים וההולנדים מאוד שונים האחד מהשני. ההולנדים מאוד חרוצים אבל יזמים גרועים. הישראלים לא חרוצים אבל יזמים טובים מאוד. תכונות שונות ולכן התוצאה תהיה שונה.
יחד עם זאת אני מאוד מסכים למסקנה הסופית של כותב המאמר – ישראל צריכה להמשיך ולפתח באסרטיביות את תחום האנרגיות המתחדשות ולהביא לכך שגם בעתיד לא תהיה תלות חזקה מדי בגז טבעי.
אברהם
המאמר מאוד מקצועי ואף משרה תקווה שישראל מפתחת ומקדמת את היעדים לפיתוח אנרגיה מתחדשת שמזהמת פחות את הסביבה.
יישר כח!!!!!
ליאור היקר , קראתי את המאמר שלך וכל מילה בסלע !!!!
אני מקווה שקברניטי המדינה יפנימו את מה שכתבת ….
ליאור היקר,
לאחר העבודה שעשיתי איתך בנושא האנרגיה המתחדשת מאוד מעניין לקרוא את המאמר!! הוא חידד לי את חשיבות השימוש באנרגיה מתחדשת.
תודה על העזרה ולימוד הנושא!!
אין ספק שמחובתנו לעשות כל שניתן לשמור על כדור הארץ במיוחד לדורות הבאים, והדרך היחידה הינה באמצעות אנרגיה מתחדשת וניצול אנרגיית השמש, כתחליף לאמצעים הקונוציונלים המזהמים. לכן, מסכים עם כל מילה של כותב המאמר .
כל לחי !