על פי דו"ח המבקר, מנהל מקרקעי ישראל נמנע מלעכב תוכניות שפג תוקפן ולא בוחן אותן מחדש על אף תקני חקיקה שעשויים לשנות את ייעוד הקרקע
מבקר המדינה: מנהל מקרקעי ישראל מייצר פגיעה בחופי ישראל
דו"ח מבקר המדינה ביצע בדיקה מקיפה בכדי לבחון את הנזקים שנגרמו ועלולים היו להגרם לסביבה החופית בישראל בעקבות מחדלים במנהל מקרקעי ישראל. בדו"ח המבקר שפורסם אמש נכתב כי מבדיקות חוזרות ונשנות עולה כי בעוד שתוכניות בינוי שעבר זמנן אמורות להבחן מחדש, הרי שבפועל, בחינות אלו לא נעשו, דבר שהביא לא פעם לפגיעה בסביבה החופית.
בין הדוגמאות שמעלה המבקר ניתן למנות את בנייתו של בית מלון לחופי הכנרת שקיבל אישור בנייה בשנת 2000. האישור כלל בניית מלון במרחק של 50 מטר מהחוף וייבוש שטחים לשם כך. בתכנית נקבע שהיא תבוצע עד שנת 2005. למרות זאת, רק במרץ 2007 פרסם מנהל מקרקע ישראל מכרז לביצוע התכנית, ורק בפברואר 2008, סמוך להליכי אישור חוק הסדרת חופי הכנרת, הוא חתם על חוזה חכירה עם החברה שזכתה במכרז. "למצער" כותב המבקר "היה על ממ"י לבחון את התכנית ברוח הכללים החדשים שהלכו והתהוו, כדי למזער את הנזק האפשרי לחופי הכנרת.
דוגמא נוספת עליה מתעכב המבקר היא בנייה על הסביבה החופית בבת ים. באוקטובר 1984 אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, שינוי לתכנית מתאר מקומית בת ים-פיתוח שטחים לאורך שפת הים, להקמת בניין מגורים המשולב במסחר על המצוק בחוף בת ים. נקבע בה כי יש להכין לפיה תכניות מפורטות. בתכנית המתאר נקבע כי היא תבוצע בתוך עשר שנים, כלומר עד שנת 1994.
אחת ממטרות תמ"א 13 היא ליעד את החוף לשימושים ציבוריים. בשנת 2009 החליט מנהל מחוז תל אביב בממ"י לשווק את הקרקע עליה חלה התכנית, אף שאושרה 25 שנים קודם לכן והמועד לביצועה עבר, בלי שהוכנה תכנית מפורטת הכפופה להוראות תמ"א 13 ולחוק שמירת הסביבה החופית, ובכך פעל שלא לאור החוקים העדכניים והמגמות החדשות בתחום פיתוח החופים בישראל. יתר על כן ממ"י פעל בניגוד להחלטת מועצת מקרקעי ישראל שאינה מאפשרת שיווק קרקע בטרם הושלם תכנונה.
בין שלל אגפי הביקורת בנושא זה מעלה המבקר גם את סוגיית חוף פלמחים, עליו כתב דו"ח מיוחד כבר בשנת 2009. המבקר קובע בסיכום דבריו כי "לעיתים תכניות (ישנות) אינן תואמות לצרכים החדשים ולראייה התכנונית החדשה, משום שמאז הכנתן חלו שינויים חקיקתיים והתגבשו תובנות חדשות. הדברים נוגעים גם לפיתוח רצועת החוף בישראל, שכן בשנים האחרונות חלו שינויים במדיניות הפיתוח באזור ובחקיקה בנושא, ששיקפו את הרצון להגן על הסביבה החופית. לנוכח זאת על מועצת ממ"י והנהלתו ליזום דיון מקיף במדיניות הראויה בנושא פיתוח הסביבה החופית, ובפרט במקרים שבהם התכניות השונות פוגעות באינטרס הציבור בתחום זה ויש להתאימן לרוח השינויים שחלו מאז הוכנו".
בהמשך דבריו כותב המבקר כי למרות דרישה זו מנהל מקרקעי ישראל לא פעלו בדרך הראויה אף שהדבר התבקש, גם לנוכח פרסום דוח מבקר המדינה על חוף פלמחים משנת 2009. "מן הראוי כי במסגרת המכרזים לשיווק קרקע עליה חלות הוראותיהן של תכניות ישנות על חוף הים, מגמת החקיקה החדשה תשמש לממ"י עקרון מנחה שיבטיח שמירה על הקרקעות ופיתוח האזור לטובת כלל הציבור". כתב המבקר "על מוסדות התכנון לקבוע אמות מידה מפורשות בנוגע למשך תקפותה של תכנית מאושרת, וכמו כן עליהם לקבוע אם יש צורך מדי פעם בפעם לחזור ולבחון את מידת תקפותה של תכנית שגובשה לפני שנים, לנוכח השינויים שחלו מאז נקבעה".
לכבוד מבקר המדינה.
תצילו שפת הים של בת ים!!!!
עיריית בת ים לא שומרת חוקים של מדינת ישראל.
לא שומרים מרחק 300 מטר מהים לבניה.
ראש העיר de jure -יוסי בחר ו-de facto- שלומה לחיאני(הוא לא מסתיר את זה),
למרות הצו של בית משפט ,שאסור לא ליהוית בהנהלה 7 שנים.
אנו פונים לכם,כי אין לנו שום השפעה ל ראש עיר,הם עושים כל שרוצים ומתחשבים אך ורק בעניינים אישיים שלהם.
בעיר בת ים היה חול בשפת הים שמכרו ובונים במקום הזה,היה גן העיר גדול נשאר קצת ממנו ו ארנונה בעיר שלנו גדולה בארץ.
אנו בטוחים שאתם יודעים מקרה שלנו ,זה היה גם בערוץ 10 לפני הבחירות ב עיר בת ים.
תצילו שפת הים של בת ים!!!!!