המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה להעביר את תכנית המתאר הארצית לטורבינות רוח להערות הועדות המחוזיות והשגות הציבור למשך 60 יום
הישג משמעותי: אושרה תוכנית מתאר ארצית לטורבינות רוח בישראל
המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה להעביר את תמ"א 10/ד/12 – תכנית מתאר ארצית לטורבינות רוח , המסדירה את הקמתן של טורבינות רוח בגדלים שונים, להערות הועדות המחוזיות והשגות הציבור למשך 60 יום . המדובר בבשורה של ממש עבור מגזר אנרגיית הרוח הישראלי שזכה לשלל עיכובים סטטוטוריים עד כה.
התכנית, שמקיפה ביקושים להתקנת 800 מגה וואט על ידי טורבינות רוח, הוכנה בהתאם להנחיית המועצה הארצית לתכנון ובנייה על ידי משרדי הממשלה השונים ובהם משרד הפנים, המשרד הגנת הסביבה ומשרד האנרגיה והמים, בתאום עם חברת החשמל, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע , משרד החקלאות ופיתוח הכפר ומשרד הביטחון.
על פי דיווח של ועדת הפנים, הועדה בחנה שלל משתנים ואתגרים שמביאה איתה אנרגיית הרוח דוגמת בטיחות טיסה, שיקולים ביטחוניים, חיבור למערכת החשמל, השפעה נופית סביבתית, השפעה על בעלי כנף, מפלסי רעש והשפעה על חקלאות.
תוכנית הטורבינות נחלקות לארבעה גדלים: זעירות- עד 4 מטר גובה תורן עם שטח פני הלהבים בקוטר של עד 4 מ'. קטנות –10 מטר גובה תורן ,שטח פנים להבים עד 29 מ'. בינוניות- עד 40 מטר גובה תורן ,שטח פנים להבים עד 350 מ'. גדולות- מעל 40 מטר גובה תורן ,שטח פנים להבים מעל 350 מ'.
במקביל לעריכת תכנית זו, פועל צוות בינמשרדי, אשר הוקם על פי החלטת המועצה הארצית מיום 3.4.12, במטרה לבחון תנאי שטח בעלי פוטנציאל להקמת חוות רוח גדולות. הצוות התכנס מספר פעמים ועתיד להגיש המלצותיו למועצה הארצית בעוד מספר חודשים.
מאיגוד החברות לאנרגיה מתחדשת נמסר היום כי "אנו מברכים את מנהל התכנון על האישור ההיסטורי של תכנית מתאר ארצית לטורבינות רוח להסתייגויות והערות. הבענו בדיון את הביקורת על כך שהמועצה הארצית בחרה להרחיק את התעשייה מהליכי אישור התכנית ואולם מאידך ניתן לסכם כי מדובר בצעד חשוב ביותר לקידום התחום בישראל שנותן למעשה את יריית הפתיחה לתכנון ייעודי לטורבינות רוח. התמא צפויה להיות מאושרת עד לסוף שנת 2013 ואישורה יאפשר במקרים מסויימים קבלת היתרי בניה להקמת טורבינות רוח ובמקרים אחרים אישור תכניות מתאר מקומיות לפרוייקטי רוח. באיגוד החברות חברים כיום מרבית מיזמי הרוח בישראל ונמשיך לוודא שהתמ"א תתקדם בהתאם ללו"ז שנקבע וכן שלא תכלול חסמים וכשלים שיעקבו את התפתחות התחום".
גדי הראלי, מנכ"ל איגוד אנרגיית הרוח בישראל מסר היום ל"תשתיות" כי הוא מברך על קידום התוכנית ומניח כי מדובר בצעד חשוב עבור התעשייה. "לאחרונה חזרתי מכנס של ארגון האנרגיה העולמי (IEA) ושם ניתן היה לראות איך מדינות מתכננות את יעדי האנרגיה המתחדשת שלהן 30 ו-50 שנה קדימה. במדינות רבות, אנרגיית הרוח עומדת לתפוס כ-30% מסך ההספק הכללי כך שיש לנו הרבה לאן לשאוף. אני מייחל לזה שישראל תצטרף למשפחת העמים ותלמד גם משכנתה המצרית ששמה לעצמה יעדים של 12 ג'יגה וואט מבוססי אנרגיית רוח .צריך להבין, שהיום, עוד לפני שהתעשייה הזו התעוררה בכלל, יש ביקושים להתקנות של 2 ג'יגה וואט. מבחינה זו, 800 המגה שישראל התחייבה לייצר, היא מספר קטן, קטן מדי".