משבר סאנטק נותן אותותיו גם ביצרניות הענק האחרות: טרינה סולאר, יינגלי סולאר ו-LDK רושמות נפילות דרסטיות מתחילת 2013. הצפי: המחירים יעלו בקרוב
נפילתה של סאנטק: ענקיות סיניות נוספות בדרך למטה
בשבוע שעבר דווחנו כאן כי סאנטק פוור הולדינג איפשרה לחברת בת שלה, ווסי סאנטק (Wuxi suntech co ltd), להתחיל הליכי פשיטת רגל לאחר ש-8 בנקים סינים הגישו בקשה לחדלות פירעון של חברת הבת בפני בתי המשפט של עיריית ווסי. על מנת לאפשר את מהלך הארגון של החברה החליטה חברת האם, סאנטק פוור, לא להתנגד להליך ולאפשר לווסי סאנטק להיכנס להליכי פשיטת רגל. הקריסה הנוכחית מגיעה לאחר שסאנטק התקשתה לכסות את חובותיה של "סאנטק ווסי", אחת מחטיבותיה המרכזיות לייצור מרכיבים סולאריים, בתחום האג"ח שעמדו על סך של 541 מליון דולר. בסוף השבוע דווח כי מנכ"ל סאנטק, דיוויד קינג ויו"ר החברה, שי זנגרונג, קיבלו צו המונע מהם לצאת את שערי סין לנוכח המשבר הפיננסי אליה נקלעה החברה.
בתוך כך, מסבירים בסאנטק את הנפילה הקולוסאלית. "הירידה הדרסטית במחירי הפאנלים והעלאת מכסים על ידי ממשלת ארה"ב והאיחוד האירופאי על מוצרים סולאריים המיוצרים בסין פגעו בתעשייה כולה והביאו לצבירת חובות של חברת הבת אותה אנחנו רוצים להבריא" כתב דיוויד קינג, מנכ"ל החברה.
לאחרונה דווח כי סאנטק מינתה את וויפנג ג'ו (Weiping Zhou) מי שהיה עד לאחרונה יו"ר חברת ההשקעות של עיריית ווסי לנשיא החברה וזאת כדי לסייע בהליך הארגון מחודש של חברת הבת. דובר מטעם סאנטק מסר כי סאנטק תמשיך לעבוד כרגיל בזמן שיימשך תהליך הארגון מחדש של חברת הבת". עיריית ווסי (Wuxi) השוכנת כ 40 דקות משאנגחאי היא בעלת העניין המרכזי בהמשך פעילות של ווסי ססאנטק שפועלת בתחומה ומעסיקה כ 10,000 עובדים.
כעת מתברר כי לא רק סאנטק סובלת מירידה במניות וכי כדור השלג משפיע לרעה גם על מניות אחרות בתחום הסולארי -סיני. הבעיה המרכזית של השוק הסיני נובעת מייצור מוגזם שהגיע לשיא בשנה החולפת לעומת ביקוש הולך ופוחת, זאת לצד ירידת הסובסידיות מצד הממשל הסיני בתעשיות הללו. כך קרה שארבע מתוך חמש היצרניות הסיניות הגדולות ביותר שנסחרות בבורסה האמריקאית סבלו מתנודות חריפות במסחר שלהן. אחת הדוגמאות הבולטות ביותר בהקשר זה היא חברת LDK (היצרנית השנייה בגודלה בסין) שמנייתה צנחה ב- 15% במהלך 2013 לאחר שצברה חובות של יותר מ-3 מיליארד דולר.
גם טרינה סולאר, היצרנית השלישית בגודלה בסין סובלת מירידת מחירים מתמשכת ומצניחה בתחום המניות. החברה רשמה הפסדים של 11% מתחילת 2013, זאת לאחר שגם עליה דווח כי היא קרובה למצב של פשיטת רגל במהלך 2012. גם ידה של יינגלי סולאר אינה על העליונה במשבר זה. מניית החברה צנחה ב-12% מתחילת 2013 לערך של 2.17 דולר, שיא שלילי שלא נרשם מאז דצמבר 2012.
זאת הזדמנות פז להשיג פנלים וציוד במחירי רצפה ולהציף את הארץ באנרגיה ירוקה!!!