רפי קירשנבוים, מנכ"ל אי.טי סולאר ישראל הבהיר במסגרת כנס "אנרגיית העתיד" ה-4 של תשתיות את קשיי המימון של הסדרת מונה נטו ואף הציע פתרון ליזמים המובילים בתחום
"אי ודאות בתשלומי מונה נטו, מהווים בעיה אמיתית"
רפי קירשנבוים, מנכ"ל אי טי סולאר ישראל מייצג את הענקית הסינית במקומותינו מזה מספר שנים. במהלך התקופה הזו, הספיקה החברה שבראשותו להתקין לא פחות מ-110 אלף פאנלים ברחבי ישראל. אלא שסיבת הגעתה של אי.טי סולאר למשק המקומי הונחתה על ידי מטרה אחת: מונה נטו. ההסדרה ההיא, ששמה יצא למרחוק כבר ב-2011,הצליחה לייצר עניין בקרב יצרנית הפאנלים שפתחה כאן נציגות. קירשנבוים נדרש לשאלת הקשר שבין מונה נטו לתחום ההתייעלות האנרגטית במסגרת כנס אנרגיית העתיד ה-4 של "תשתיות" ואמר כי "אם אנחנו מדברים על מונה נטו לעומת התייעלות אנגטית אז הצד הקל במונה נטו זה שהוא מדיד. יש כאן השקעה שאפשר למדוד אותה מראש בקלות. לא צריך למדוד כל מנורה. אני מודד את המונה בסוף וזה אומר לי כמה צרכתי.
בהמשך דבריו התייחס קרשנבוים לבעיות המימון של ההסדרה הנוכחית ואמר כי "נושא התשלומים שלא מוגדרים כרגע מהווה בעיה אמיתית. החל מהתעו"ז עצמו שיכול לזוז גם בתעריף וגם בשעות וכלה בתעריף הלא מוגדר של אגורה וחצי או 3 אגורות שאין לזה מגבלה על הגובה. נכון שרצים כל מיני מודלים במשק אבל ברגע שזה לא מוגדר, זה יכול לעלות מאד גבוה בהינתן אווירה פוליטית מסוימת. לכן יש חשיבות רבה לקביעה של התעריפים על ידי רשות החשמל. הרי בסופו של יום מדובר כאן ב-200 עד 400 מגה וואט ולדעת הרשות, גם ככה המספרים מאד קרובים לאלו שהם כבר הוציאו".
"אני שומע הרבה על מימונים בנקאיים אבל לא בטוח שכל המימונים יגיעו מהבנק" אמר קירשנבוים "אנחנו נמצאים בין מודל של ליסינג למודל של משכנתאות. מודלים של ליסינג במקרה של מכוניות זה 3-6 שנים, מה שאומר שזה לא ישים לנושא של החזרים של 8 שנים כמו בהסדרה הנוכחית. משכנתאות לא עובדות במגזר הציבורי אלא במגזר הפרטי כך שלהערכתי כיום ההסדרה הזו תהיה פחות אטרקטיבית עבורו".
"גם במקרה של לווה חזק, אני לא מכיר הרבה מפעלים שישימו את קו האשראי העצמי שלהם על תשואה של 10 אחוז שהיא לא מובטחת, עם כל הסיכונים שיש מסביב. ושוב, אנחנו חוזרים לבנק שנמצא בדיוק כמו המשקיע עצמו ולפעמים במצב יותר גרוע מבחינת החשיפה שלו להסדרה. להערכתי יהיו מעט מאד בנקים שיממנו פרויקטים כאלו בשלב הנוכחי. באי טי סולאר, אנחנו חושבים על זה קצת אחרת. המודלים שאנחנו בונים זה מודל שיתופי פעולה עם גורמים מממנים שבהם חלק מהמחיר הופך יותר נמוך לגורם המממן. נניח שאי טי סולאר מתוכננת להסדרה של 200 מגה ויש קונה בודד שמבטיח לה 100 מגה- המחיר של הפאנל יורד פלאים. זה יביא לתשואות נורמליות על הרווחים ויחזיר את האמון של הבנקים".