חברת הבת של גזפרום ודייהו מצויה בתהליכי גיוס של 3 מיליארד דולר מ-HSBC ומורגן סטנלי. העסקה עתידה להסתיים עד סוף 2013
Levant מגייסת 3 מיליארד דולר לטובת הקמת מתקן ייצוא גז מתמר
מתקן הנזלת הגז של מאגר תמר (FLNG) עומד לקבל את המימון הדרוש לו. חברת 'לבנט', המורכבת מגזפרום הרוסית ודייהו הקוריאנית, הצליחה להשיג מימון בסך 3 מיליארד דולר לטובת הקמת המתקן, זאת על ידי הלוואה מהבנקים מורגן סטנלי ו-HSBC. כזכור, לבנט חתמה על הסכם הבנות עם שותפות תמר, במסגרתו יתאפשר יצוא של גז טבעי נוזלי – 3 מיליון טון לתקופה של 20 שנה. הסכם ההבנות, באם יאושר על ידי הרגולטור, יאפשר ללבנט את האופציה להיכנס כשותפה במתקן בהיקף של 25%-33%.
לפי מתווה המימון העקרוני HSBC יהיה אחראי על ארגון אקוויטי בהיקף של כמיליארד דולר בעוד שמורגן סטנלי יבקשו לגייס את יתרת החוב. על פי הצהרות מצד "לבנט", מתווה העסקה צפוי להסגר עד סוף 2013. עם זאת, ראוי לציין כי אישור העסקה בין שותפות תמר ל'לבנט' עשוי להתעכב שכן רק בשבוע שעבר הורה שר האנרגיה, עוזי לנדאו, על מניעת קידום העסקה בטרם יתקבל אישור על ייצוא הגז מתמר.
בתוך כך, שותפות תמר ולוויתן פרסמו בסוף השבוע האחרון את תוצאות הרבעון האחרון לשנת 2012 וכן את הדוחות השנתיים. הבשורה המסקרנת ביותר שעולה מהדוחות קשורה במציאתם של 35 מליון חביות קונדנסט, חומר המשמש כתזקיק בתעשיית הפטרוכימיה ועלותו גבוהה בהרבה ממחירו של הגז הטבעי. עם זאת, אנליסטים מתחום האנרגיה מסרו היום כי אין מדובר בבשורה דרמטית עבור המשקיעים שכן סך הרווחים בעקבות גילוי הקונדנסט יתפרס על פני שנים ארוכות.
בנוסף, שותפות תמר בוחנות אפשרות להגביר את אספקת הגז מהמאגר לחוף באמצעות הסבת צינור הקונדנסט (תוצר לוואי דמוי נפט) לטובת הזרמת גז. הסבה כזו אמורה להגדיל את הגז המוזרם בכ-10%. מלבד תוכנית זו, מתכננים בעלי השותפות בתמר להתקין מדחסים שיגבירו את קצב הזרמת הגז לצד שימוש במאגר ים-תטיס שיאפשר אחסון גז ויביא לגידול בתפוקת הגז מהמאגר ב-50%-60%.