נתנאל עודד, מהמועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, הבהיר במהלך כנס "אנרגיית העתיד" אודות מספר תובנות ממסקנת ועדת קנדל לנושא הגריד פאריטי
"מכסות מייצרות מנגנון שבאופן אינהרנטי תלוי בפוליטיקה"
נתנאל עודד מהמועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה דיבר בכנס "אנרגיית העתיד" של "תשתיות" על מסקנות ועדת קנדל לנושא הגריד פאריטי ועל ההשלכות שהביאה עמה לתחום האנרגיות המתחדשות. לדבריו של עודד יש לשנות את ההסתכלות על תחום האנרגיות המתחדשות ולהתייחס לתועלת הכלכלית שהן מביאות לצד דרכי היישום והפיכתן למדיניות קיימת. הממשלה החליטה שצריך לשנות מודל שכן "ברגע שהמודל מבוסס על מכסות ויש תמיד מכסה שלא מספיקה לשוק מסוים אין יכולת להעריך את כל העלויות המשניות, העודפות. יודעים כמה עולה לייצר אבל לא כמה זה נותן למשק. מכסות מייצרות מנגנון שבאופן אינהרנטי תלוי בפוליטיקה, בקובעי המדיניות. אלו שינויים מפתיעים שמקשים על ניהול עסק".
הצורך בוודאות ארוכת טווח עולה ממסקנות הועדה. "גם אם המשמעות היא קיצוץ משמעותי לפחות יהיה אפשר לדעת כמה משלמים ואיפה, יהיו פחות עלויות עודפות. מטרת הועדה הייתה ליצור מתודולוגיה גנרית בנוגע לכל אנרגיה, כאשר כמובן שהאנרגיה הפוטו-וולטאית היא זו שעומדת במרכז. במונה נטו התמחור הוא לפי התועלת שהרשת מקבלת מייצור האנרגיה".
"רצון הועדה הוא יצירת מעבר לעולם מבוסס שוק והיגיון כלכלי" מסביר עודד "אנרגיות מתחדשות מביאות לחסכון בעלויות דלקים. יש צורך בבדיקה לאורך שנים של כמה יתנו פאנלים, טורבינות תוך התחשבות בשעות שיא, שעות שפל, יש רצון בתמרוץ מבנים שיודעים לאגור אנרגיה".
בהמשך דבריו אמר עודד כי ב- 2013 תהיה לאנרגיות המתחדשות חשיבות גדולה על אף הגעתו של הגז הטבעי. "האנרגיות המתחדשות מביאות לחיסכון בעלויות הון שכן ברגע שיש יותר מקורות אנרגיה יש פחות צורך בהקמת מקורות חשמל קונבנציונאליים. בנוסף, קיים צמצום פליטות מזהמים. ישנה חשיבות להערכת תועלת בריאותית, הערכת מחיר גזי חממה. לאורך השנים הקרובות יחול שינוי משמעותי בפליטה שמהמתקנים הקונבנציונאליים, בין השאר בגלל גז טבעי".
לאחר מכן התייחס עודד לעובדה כי אנרגיות מתחדשות מתקשרות גם לביטחון אנרגטי. "גז טבעי הוא יחסית פגיע בעוד שאנרגיה מתחדשת מגיעה כאיזשהו ביטוח מפגיעה באספקה של גז לישראל".
תועלת נוספת היא ייצוב תעריף החשמל. "זוהי האנרגיה היחידה שאתה יודע ברגע ההקמה שאתה יודע כמה תשלם בעשרים השנים הבאות. אנרגיה מתחדשת עתירת תעסוקה פר מגה וואט ביחס לאמצעים הקונבנציונאליים. בוועדה הגיעו למסקנה שצריך לעשות הערכה פר פרויקט. לא מדובר בשאלה טכנולוגית אלא מה האזור הגיאוגרפי, מה אפשרויות התעסוקה באותו מקום".
סוגיה נוספת היא סוגיה של מתקנים היברידיים. שילוב בין אנרגיה מתחדשת לקונבנציונאלית. בוועדה התקיים ניסיון ליצירת מתודולוגיה להעריך את הערך המוסף של תחנה היברידית וליצירת תמרוץ לכך. "בשביל שנצליח לייצר אנרגיה מתחדשת במחירי תועלת צריך שינוי ברגולציה של הממשלה, הקלה על היזמים, שיפור הוודאות שמספקים, התחייבויות לרכישה ארוכות יותר מ-20 שנים, להסדיר את הסוגיה של סוגיות קרקע בעיריות. לאורך זמן הרשת כיום לא ערוכה להתמודד עם כמות גדולה של אנרגיות מתחדשות – יש צורך בשינויים מהותיים באיך שאנו מנהלים את משק החשמל. צריך לחשוב על מנגנון ליישום ואופק תכנון לטווח ארוך. אנחנו מקווים שהמנגנון יהיה רלוונטי כבר בחודשים הקרובים. שיהיה אפשר להסתדר ביום שאחרי ההסדרות".