יאיר מטלון, מנכ"ל החברה טוען כי משרד האנרגיה מעכב אישור מתקן חלוץ לטכנלוגיית הטרקרים ביטבתה וזאת על אף שחתם על עסקה המאשרת את הטכנולוגיה לפני למעלה משנה
מטלון אנרגיה ליועמ"ש: משרד האנרגיה מעכב אישור מתקני חלוץ
חברת מטלון מקורת אנרגיה שלחה מכתב ליועץ המשפטי לממשלה בו היא מבקשת תשובות לגבי עיכוב מתן אישור מטעם משרד האנרגיה לגבי הקמת עוקבי שמש (טרקרים) בפרויקט חלוץ ביטבתה. במסגרת פעילותה של "מטלון", רשמה החברה פטנט ייחודי וחדשני למערכת עקיבה אחר השמש, באמצעות ניצול האנרגיה המגיעה מהפאנלים הסולאריים, וללא שימוש במחשב בקרה, או במקור כוח חיצוני. לאחר ביצוע בדיקות תקינות של הטכנולוגיה ניגשה החברה למכרז של פרויקטי חלוץ להיתכנות טכנולוגית של פיתוח החברה, שפרסם משרד האנרגיה.
לטענת מטלון, החברה חתמה עם משרד האנרגיה על חוזה בינואר 2012 להקמה של פרויקט חלוץ לבחינת הטכנולוגיה שאותה פיתחה החברה בתחום עוקבי השמש, במטרה לשפר את הפקת האנרגיה מהמערכות החדשות והקיימות. היקף הפרויקט נאמד בהשקעה כספית של כ 2.2 מיליון ₪ כאשר מחציתו אמור היה להיות ממומן על ידי משרד האנרגיה. הפרויקט יכיל 3 דגמי עוקבי שמש עם סך כולל של כ 150 יחידות של עוקבים , בשטח של כ 4,500 מ"ר ו כ 300 קילו-ואט של הספק מותקן העתידים ייצר למעלה מ 600,000 קילו-ואט שעה בחישוב שנתי .
"במסגרת פעילותה של החברה בנגב ובערבה יצרה החברה התקשרות עם מנהלת האנרגיה אילת אילות ועם חברת הון הטבע קפיטל נייצ'ר לצורך הקמת שדה הניסויים ביוטבתה לבחינה של טכנולוגיות חדשות בתחום האנרגיה המתחדשת" כתב יאיר מטלון, מנכ"ל החברה ליועמ"ש "החברה החלה בעבודות הקמת שדה הניסויים ביוטבתה, והקמת הפרויקט מיד עם חתימת חוזה ההתקשרות מול משרד האנרגיה, תוך התקדמות עקבית ומבוקרת על ידי נציגי משרד האנרגיה, ותוך הגשת דוחות התקדמות".
בהמשך דבריו כתב מטלון כי "עד לתקופה זו, למעלה מ 14 חודשים מיום תחילת פעילות הפרויקט, ועם השלמת למעלה מ 60% מעבודות הקמת הפרויקט בשטח, טרם קיבלה החברה אישור ממשרד האנרגיה להצטרפות למכסת מתקני חלוץ, וזאת למרות הדגשת החברה בעת חתימת החוזה מול משרד האנרגיה, כי משאביה המדוללים של החברה אינם מאפשרים לה להקים פרויקט מסוג זה, הנאמד במיליוני שקלים, ללא היתכנות כלכלית, ללא יכולת מימון מול גופי אשראי, וללא התחייבות מסודרת לרכישת החשמל המיוצר בפרוייקט לתקופה של 20 שנים, במחיר התומך בפעילות הפיתוח של החברה, ובמאמצים אותם היא משקיעה".
לדברי מטלון, החברה נמצאת במגעים ממושכים עם רשות החשמל, ולמרות כל המאמצים שהושקעו עד כה, לא מצאה רשות החשמל עד למועד זה לפרסם מכסה למתקני חלוץ לבחינת טכנולוגיות חדשות. לאחר מכן מבהיר מטלון כי גם חברת MST בראשות דב רביב, ממקימי פרויקט החץ –ממתינה לפרסום מכסת מתקני חלוץ על ידי רשות החשמל , כפי שהתחייבה הממשלה בהחלטה מספר 3484.
תגובת משרד האנרגיה: "במסגרת החלטת הממשלה מיולי 2011 להפקת חשמל ממקורות מתחדשים, שגובשה ביוזמת משרד האנרגיה והמים, נקבעה, בין היתר, מכסה בהיקף של 50 מגהואט ממתקני חלוץ והדגמה. על פי החוק, על הרשות לשירותים ציבוריים- חשמל, לקבוע תעריף, על מנת שחברות ההזנק יוכלו לחבר את המתקנים שצפויים להיות פורצי דרך לייצור חשמל בתחום האנרגיות המתחדשות".