האם כדאיות צינור הגז שיחבר בין טורקיה ללוויתן מוטלת בספק? בטורקיה נערכים לחיפושי גז טבעי בשיטת הפצלים. חברות בינ"ל נמצאות במו"מ מתקדם לקראת מתן אישורי קידוח
טורקיה: נמצאו עתודות גז בסמוך לאיסטנבול
ממצאי גז בשטחי איסטנבול: סוכנויות הידיעות מדווחות כי חברת "Merty Energy" גילתה ממצאים של גז טבעי בחופים הסמוכים לאיסטנבול בשטח הנקרא "קייריליק 1". נציגים רשמיים של החברה מסרו כי ממצאי הגז נרשמו בעומק של 500 מטר אך לא נמסרו דיווחים מדויקים לגבי כמויות הגז במקום. מנכ"ל החברה, אונגום יולדמיר, מסר בעקבות הממצאים כי "הקודחים יחפשו אחר גז טבעי גם במאגר דמליקה 1 לאחר שיסיימו עם הקידוח הנוכחי".
בתוך כך, שר האנרגיה הטורקי, טאנר יידליז, הודיע אמש (ג') כי טורקיה תחל לקדם במהירות את נושא פצלי הגז בכדי לבחון את האפשרות של הקטנת הייבוא, שעולה למדינה סכומי עתק מדי שנה. "אנחנו נלהבים לחקור את המתודות השונות בחיפושי גז ואנחנו חייבים לעשות שימוש כלכלי בפצלי הגז" אמר השר יידליז. לצד הצהרה זו נודע כי טורקיה נמצאת במגעים עם מספר חברות בינלאומיות מארה"ב, קנדה ובריטניה בכדי לפתח את קידוחי האקספלורציה במדינה. עם זאת, לא ניתנו שמות של חברות ספציפיות בשל מה שכונה "משא ומתן בהתהוות".
ההערכות לגבי עתודות הגז החבויים בשטחי טורקיה, מעורפלים למדי. אנליסטים מתחום האנרגיה סבורים כי ייתכנו ממצאים מרשימים של עשרות TCF בעוד שאחרים קצת פחות אופטימיים. "נכון לעכשיו לא ניתן לשער כמה גז יש בשטחי המדינה" אמר אנדי בראון, בכיר בחברת Shell שאחראי על קידוחי החברה בטורקיה "אנחנו נוכל לתת את ההערכה שלנו רק לאחר שנסיים עם הקידוח בבאר הראשונה ואז נוכל להתחיל לראות את התמונה המלאה".
עבור טורקיה, שמייבאת כמעט 100 אחוז מהגז הטבעי שלה, תגליות מסוג זה עשויות להוות שינוי כלכלי- פוליטי מרחיק לכת. רק לאחרונה דווח כי מתקיימים מגעים בין שותפות "לוויתן" לממשל הטורקי בכדי לנסות ולייצא גז טבעי דרך צינור שיחבר את המאגר הישראלי לאירופה. עם זאת, גורמים רשמיים בטורקיה הדגישו כי קיימים חסמים דיפלומטיים שמעיבים על היתכנות העסקה.
טורקיה מנסה לגוון את מקורות האנרגיה שלה, עליהם היא משלמת כ-60 מיליארד דולר בשנה. היא עושה זאת על ידי פיתוח של אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח, אנרגיה גרעינית, פחם ועוד. עם זאת, ניכר כי התקווה הגדולה למען גיוון מקורות האנרגיה והזולת ההוצאות האדירות מכוונות לשיטת פצלי הגז שנחשבת לשנויה במחלוקת בשל רגישויות סביבתיות. בצרפת, לדוגמא, הוציאו שיטה זה אל מחוץ לחוק בשל חשש לפגיעה במקורות מים ופגיעה עמוקה בקרקע שיכולה להביא לרעידות אדמה. עם זאת, עד כה לא עלו קולות התנגדות נגד שיטה זו בשטחי טורקיה.