על אף המתיחות הדיפלומטית: "כלכליסט" מדווח הבוקר על מו"מ בין גורמים רשמיים בתורכיה לאלו הישראליים במטרה לחבר את "לוויתן" למדינה
מגעים חשאים בין תורכיה לישראל להקמת צינור גז בין שתי המדינות
הנחת צינור גז בין ישראל לתורכיה הפכה לאפשרות ריאלית, זאת על אף המתחים הקיימים בין שתי המדינות. לפי דיווח שפורסם הבוקר ב"כלכליסט" , בשבועות האחרונים מתקיימים מגעים חשאיים בין שני הצדדים להקמת צינור גז ממאגר לווייתן שליד חיפה לתורכיה ומשם לאירופה. במגעים מעורבים גורמים ממשלתיים ועסקיים כאשר בצד הישראלי חותרות להקמת הצינור השותפות במאגר (רציו ו'דלק') כמו גם הראל לוקר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה.
לשני הצדדים אינטרס לקחת חלק בעסקה. מבחינת הצד הישראלי מדובר בפתיחת השוק האירופי ללא צורך בהקמת מתקן הנזלת גז יקר (שעלותו נאמדת בכ-12 מיליארד דולר), וכן שיפור מצב היחסים הדיפלומטיים עם תורכיה. על פי הדיווח, ראש הממשלה אף הביע תמיכה באפשרות להחריג את מכירות הגז לתורכיה מהמלצות ועדת ששינסקי לאור החשיבות האסטרטגית של שיתוף הפעולה המדובר. גם לתורכים שמייבאים את כל הגז שנצרך במשק המקומי קיים אינטרס כלכלי. תורכיה שואפת להקטין את תלותה בגז הרוסי וכן לתת מענה לגידול הצפוי בצריכת הגז במדינה, שמוערך לגדול ב-50% בשנים הקרובות.
יחד עם זאת קיימים הסתייגויות ומכשולים לא פשוטים. להנחת הצינור עלויות גבוהות, הנחה שאף עלולה להיתקל בהתנגדותן של לבנון וסוריה שמימיהן הכלכליים מצויים בין אלה של ישראל ותורכיה. כמו כן קיים חשש ממהפיכה של האיסלאם הקיצוני בתורכיה, דבר שעלול לקטוע את זרימת הגז בפתאומיות. עם זאת, אין צורך להרחיק עד להפיכה רדיקאלית שהרי גם היחסים כיום אינם מזהירים. אירועי המרמרה עוד עומדים בין שני הצדדים כמו גם התנגדותה של תורכיה ליחסים בין ישראל לקפריסין בתחום הגז. תורכיה, שלה ריבונות בצפון האי מתנגדת למכרזי החיפושים שפרסמה ממשלת קפריסין, בהם מעורבות חברות ישראליות דוגמת "דלק" ו"רציו".
במידה ואכן יבנה הצינור, מימונו יחולק בין כל הגורמים כאשר התורכים מוכנים ככל הנראה לממן חלק מהותי מהעלות שנאמדת בכ-2 מיליארד דולר. התורכים הציעו מחיר של 9 דולר ל־MMBTU עבור הגז שימכר להם ממאגר לוויתן. לשם השוואה חברת החשמל קיבלה בחוזה מול תמר מחיר של 5 דולר והמחיר למזרח הרחוק הוא של 13 דולר.