הצפת השוק העולמי בגז טבעי לצד דרישה הולכת ופוחתת בנפט עשויה להביא את רוסיה למצוקה כלכלית, כך אומר אנליסט האנרגיה של בנק "סיטי גרופ"
"רוסיה עשויה להיות הנפגעת הראשית מירידת מחירי הגז בעולם"
הגדלת מכסות הגז העולמית על ידי הטכנולוגיות החדשניות (והזולות )עשויה להביא לירידה גלבואלית במחירי האנרגיה, זוהי המסקנה אליה הגיע קינגסמיל בונד, אנליסט האנרגיה של "סיטי גרופ". ירידת המחירים תשפיע על כלכלות העולם באופן גורף אך מי שתספוג את המכה הקשה ביותר היא רוסיה שכלכלתה נשענת באופן בולט על משאבי האנרגיה שברשותה. העובדה שמחירי האנרגיה שברו שיאים בשנים האחרונות עזרה לרוסיה לחזק את עוצמתה הגיאו- פוליטית אך ניכר שדברים אלו עשויים להשתנות.
"אנחנו לא מדברים על התמוטטות במחירי ההידרו קרבוניים אלא על ירידה הדרגתית" אמר בונד במסגרת ראיון שהעניק לאתר Russia Today. בהמשך דבריו אמר בונד כי הוא צופה שמחירי יחידת גז טבעי באירופה (BTU) תגיע לאזור ה-9 דולר (אמריקאי) וכי נתון זה בהחלט יהווה שינוי עבור הכלכלה הרוסית אך לא אמור למוטט אותה. עם זאת, בונד הוסיף כי על רוסיה לתכנן היטב את כלכלתה מחדש בכדי שזו לא תסתמך יתר על המידה על מצבורי האנרגיה שלה, שכן אלו לא יספקו אותה מבחינה כלכלית כפי שעשו זאת בעבר.
"זה בהחלט מכיל אלמנט סיכוני" אמר בונד על ירידת ערכי הגז והנפט בהקשר הרוסי "זה יהיה הכרחי למצוא רוכשים חדשים לגז הזה, כמו למשל המדינות באסיה. זה לא יהיה נבון במיוחד לסמוך על כך שמחירי הגז והנפט יישארו גבוהים לנצח". מלבד הטכנולוגיות החדישות (דוגמת הפרקציה והפצלים) שהציפו כמויות אדירות של גז טבעי שלא היה זמין קודם לכן, בונד מציין עובדה נוספת שעשויה להשפיע על מחירי הנפט והגז. "צריך לשים לב שכל מדינות ה-OECD צורכות בשנים האחרונות פחות ופחות נפט" אמר בונד "העובדה שמכוניות יהפכו יותר ויותר יעילות וחלקן יעברו לנסוע על בסיס גז טבעי, ימשיכו את התהליך הזה".
בהמשך דבריו מציין בונד כי בארה"ב ירידת מחירי הגז השפיעו גם על ירידה במחירי הנפט. "תעשיית המשאיות האמריקאית עוברת לשימוש בגז טבעי ואנחנו מאמינים שעד סוף העשור, שליש מכלל המשאיות במדינה יעבדו על גז טבעי. נכון שמדובר כאן רק בארה"ב אבל באותה מידה צריך להבין שייחסכו כאן 1.6 מליון חביות נפט ביום. השינוי הזה עתיד לקרות גם בתחומים נוספים דוגמת ספנות, רכבות ותחבורה כבדה מסוגים שונים. ההנחה היא שכולם ירצו לעבור לגז הטבעי ולא להמשך לשלם ביוקר על הנפט".