מודל המימון החדש יביא לגידול של כ-4 מיליארד דולר תוך פחות מ-4 שנים ויעצים באופן דרמטי את הקמת המערכו הביתיות. לישראל, הבשורה עדיין לא הגיעה
בשורה לשוק הסולארי בארה"ב: מודל ליסינג בהתקנות ביתיות
מודל מימון בשיטת ליסינג עבור התקנות סולאריות במגזר הביתי בארה"ב עתיד להאיץ באופן דרמטי את נפח השוק של המערכות הביתיות. על פי מגזין "פורבס" המודל החדש, במסגרתו משלם בעל הבית (והגג) סכום קבוע ונמוך יחסית לחברת ההתקנה עבור החשמל אותו הוא צורך, עשוי להגדיל את נפח ההשקעות בתחום הביתי מסכום של 1.3 מיליארד דולר ב-2012 ל-5.7 מיליארד כבר ב-2016.
המודל המימוני של הליסינג שונה מהותית מזה שהיה נפוץ עד עכשיו, במסגרתו נאלצו בעלי הבתים להמציא סכום כסף גדול במיוחד (עשרות אלפי דולרים) בכדי לממן את ההתקנה. במודל הליסינג שהולך וצובר פופלאריות, החוזה נחתם בין בעל הבית ליזם הסולארי על פני כ-15 עד 20 שנה כאשר החברה אחראית להתקנה וגם לאחריות על הפאנלים עצמם, תוך דאגה לשמישותם הגבוהה.
בעוד שלפני כחמש שנים היה נדיר למצוא התקנות סולאריות במודל ליסינג הרי שכיום הוא מאושר כבר ב-14 מדינות ברחבי ארה"ב. מי שמובילה את המהלך הזו היא קליפורניה, המלכה הסולארית של ארה"ב ומי שמחזיקה בלמעלה מ-70% התקנות ביתיות במודל המדובר. לנתון זה יש להוסיף את העובדה שקליפורניה השקיעה 2.2 מיליארד דולר בתגמולים והנחות לטובת התקנות ביתיות שיצרו הספק של 1,940 מגה וואט.
בישראל עדיין לא ניתן למצוא מודל דומה לזה הקיים בארה"ב. לטענת ליאור דץ, משפטן ואדריכל המומחה בנושאים רגולטוריים בתחום התשתיות, כאשר הסדרת מונה נטו תושלם, מודל זה צפוי להיות המודל ההגיוני והמתבקש ביותר. "זה המודל שיביא לצמיחה הגדולה ביותר" אומר דץ "במקום שאדם פרטי יוציא מכיסו ויקנה כבר ביום הראשון את כל המערכת, אומרים לו 'בוא, תשלם כל חודש סכום נמוך מזה שאתה רגיל לשלם על החשמל שלך' ולא תדרש להביא את כל הכסף מהבית".
כאשר דץ נשאל עד כמה קל יהיה לקיים מודל מימוני דומה בארץ הוא משיב כי "בארה"ב כל נושא המימונים הוא אחרת לגמרי. אין דבר כזה שאתה לא עומד בהחזר החובות שלך. ברגע שאתה בעל חוב ולא שילמת, אתה מחוק. בארץ יש בעיה כזו שאתה יכול לפשוט רגל שמונה פעמים ואף אחד לא יעצור אותך. מצד שני, די ברור שהמודל של הליסינג הוא זה שיביא לגידול המהיר ביותר. בלעדיו, הכדאיות הכלכלית של ההתקנה עשויה להיות מוטלת בספק".