המצלמות הטרמיות היו אמורות להכנס בסערה כטכנולוגיה מובילה לזיהוי דליפות גז וחומרים רעילים אלא שבנתג"ז מסרבים לעבור לשימוש בהן על אף המלצות ברורות של דירקטיבה אירופאית בנושא
גם לאחר דו"ח מבקר המדינה: נתג"ז חוסכת בפתרונות לדליפת גז
דליפות גז בתעשייה הן עניין שכיח. הגעתו של הגז הטבעי לתעשייה באפריל 2013 (אם דברים יתנהלו כמתוכנן) נחשב לבשורה טובה עבור רבים אך לצד היתרונות הברורים מתקיימים שלל סיכונים בטיחותיים, עליהם יש לתת את הדעת. כאמור, אחת הבעיות המרכזיות בנושא זה קשור לדליפות גז שעלולות לסכן חיים של רבים, במקרה של חשיפה ממושכת לגז הרעיל. מלבד האספקט של סיכון לחיי אדם, יש בנדיפות הגז גם סיכונים סביבתיים ברורים שעשויים לפגוע במי התהום, בצמחיה, ובגורמים נוספים.
בכדי להתמודד עם מצוקה זו השתמשה עד היום תעשיית האנרגיה בגלאים הנקראים סנייפרים. המדובר במכשירי "הרחה" שמזהים דליפות על פי הריחות "הבעייתיים". אלא שטכנולוגיה זו החלה להיתפס כמיושנת על ידי גורמים סטטוטוריים במערב שקבעו כי טכנולוגיית הסנייפרים אינה מדויקת ומהירה מספיק בכדי לאתר את דליפת החומרים המסוכנים. בדירקטיבה ייחודית שנכתבה על ידי גורמים באיחוד האירופאי נקבע כי הטכנולוגיה שתחליף את הסנייפרים היא המצלמה הטרמית.
המצלמה הטרמית הינה מצלמה המזהה חומרים מסוכנים על ידי הפרשי טמפרטורה (טכנולוגיית אינפרא אדום) ובכך עוזרת למנוע הפצתם של החומרים המסוכנים. על פי הדירקטיבה האירופאית שנכנסה לתוקף כבר ב-2011 ,למצלמה הטרמית ייתרון ברור בזיהוי דליפות על פני הסנייפרים, בעיקר באזורים נטולי גישה, אליהם מתקשה הסנייפר להגיע.
"זיהוי שבו ניתן לראות את הדליפה הוא בעל ערך רב לשיפור יעילות אחזקת ציוד ,היות ורק הציוד הדולף מצריך תיקון" נכתב בדירקטיבה בעניין המצלמה הטרמית בדו"ח שהפיק האיחוד "יתרון נוסף של המצלמה הוא האפשרות לזהות דליפות מתחת לשכבות בידוד. כמו כן, ניתן לבצע סריקה מרחוק באופן כזה שמרכיבי ציוד וצנרת הפולטים גזי VOC (גזים אורגניים) ואין אליהם גישה (ע"י מכשיר ה TVA שבשימוש היום),ניתן לאתרם במדויק ולתקנם".
על אף היתרונות הברורים המצויינים כאן, נראה שלאף אחד בממסד המחוקק לא אכפת מסוגיות הדליפות. כך למשל, כאשר ביקשנו את עמדת המשרד להגנת הסביבה בנושא, לא קיבלנו תשובה. גם חברת נתג"ז סירבה עד היום לעבוד עם המצלמות הטרמיות וזאת למרות שהוכח כי הן אפקטיביות בהרבה ביחס לזיהוי דליפות מהטכנולוגיה הקיימת.
נזכיר בזאת את דו"ח מבקר המדינה האחרון שקבע כי נתג"ז לא דיווחה על תאונות סביבתיות המסוכנות לסביבה וכן לא עדכנה את רשות הגז במפגעים הקיימים. בין השאר נמצאו ליקויים באופן תפקודה של נתג"ז גם בנושא השמירה על הבטיחות בקווי ההולכה ובמתקני הגז הטבעי. החברה לא הפיקה לקחים מאירועי הבטיחות שבדק משרד מבקר המדינה, ועליה לפעול למניעת תקלות במתקני הגז הטבעי.
אם כן, חברה ממשלתית מתנהלת בחוסר אחריות סביבתי ומסרבת להשתמש בטכנולוגיות מתקדמת לזיהוי דליפות לאחר שהמחוקק התרשל ולא עיגן שימוש מצלמות אלו בחוק. יש לתמוה על השלומיאליות הנוכחית ולקבוע כי מדובר במחדל שעלול לעלות לעובדי החברה כמו לאזרחים תמימים במחיר יקר מנשוא. טוב יעשו אנשי נתג"ז ונציגי משרד האנרגיה והגנת הסביבה אם יבדקו את הטכנולוגיה הנוכחית ויתרמו את קולם לדיון החשוב הזה.
מחברת נתג"ז נמסר: "החברה אינה שוקלת שימוש באמצעים במערכת הגז הטבעי, שנובע מגחמתם של סוכני מכירות, המנסים לשווק את מרכולתם בכל דרך שניתנת להם, אלא על פי הסטנדרטים החלים בישראל ועל פי שיקולים מקצועיים ועניינים בלבד".