רועי נאון, מנכ"ל RCS סולאר טוען כי עליית מחירי הפאנלים בישראל היא רק עניין של זמן. "מי שלא יסתגל למצב החדש, יקבל סטירה רצינית". ראיון לכבוד סגירת תערוכת קלינטק 2013
"מחירי הפאנלים בארץ יעלו, זה רק עניין של זמן"
תערוכת קלינטק 2013 שנערכה השבוע בגני התערוכה, הכילה את כל החשודים המידיים. יצרניות הפאנלים הגדולות מסין דוגמת רנהסולה, האנוואה סולאר וסאנטק העמידו את דוכניהן לצידן של חברות ישראליות המייחלות לבשורות טובות יותר עבור המשק שספג באחרונה מכות לא פשוטות בעקבות מכסות הולכות ומצטמצמות ותנודות קשות בשוק העולמי.
מכנה משותף אחד בלט בין כל הדוכנים: כמעט באופן אחיד קשה שלא ניתן היה להבחין בכותרת ה"נט מיטרינג" או בעברית ה"מונה נטו". אותה הסדרה שהוציאה באחרונה רשות החשמל, במסגרתה עתיד המשק לקבל אל תוכו מבנה חדש לאספקת חשמל לגריד הכללי, מספקת מעט סומק ללחייה של התעשייה שנזקקה לבשורות מסוג אלו.
מי שעתידה להנות במיוחד מהסדרה זו היא חברת RCS סולאר המייבאת פאנלים וציוד סולארי ממירב החברות הבולטות בעולם, דוגמת אלו שצויינו בראש הכתבה לצד פאנלים מחברות פחות מוכרות שעומדות לעשות עלייה לכבוד הנט מיטרינג הנכסף.
רועי נאון, מנכ"ל RCS סולאר התפנה לשיחה עם "תשתיות" בכדי להבהיר כיצד עתיד להראות השוק הסולארי ב-2013. על פי נאון, אין ספק כי הנט מיטרינג הוא אכן הבשורה המשמעותית ביותר. "אנחנו נערכים לשני דברים עיקריים. הראשון שבהם הוא נושא הקיבוצים שיוכלו לחלק חשמל ותוך כדי גם לחסוך באופן משמעותי בעלויות התשלום שהם עצמם ישלמו. הנושא השני הוא המפעלים הבינוניים והקטנים שיכולים להעמיד פרויקטים של עד כ-200 קילו וואט".
לטענת נאון, שני האפיקים ייצרו לא מעט עבודה עבור קבלני ההקמה הקטנים יחסית אך דווקא אלו שעובדים בשוטף על פרויקטים גדולים יותר עשויים להינזק ולשלם מחיר. ככלל, נראה שנאון מבקש להדגיש כי בעוד שהמשק הסולארי בישראל הסתגל לסטנדרטים טובים (מבחינת מחירי פאנלים) הרי שהמצב לא עתיד להשאר כפי שהיה.
"אני מאמין שנראה השנה הרבה פחות ביקוש לפאנלים מסוג טיר 1 (הסוגה העילית של הפאנלים- א.ש.) כי הם לא יוכלו להשתלב בתוכנית העסקית. באירופה מחירי הפאנלים כבר עלו. למעשה, המחירים הגיעו לאחרונה למחירים הנורמליים שלהם. הסינים הבינו והשכילו שאין סיבה שהם יימכרו את הפאנלים במחירי הפסד. השמועות על כך שהם הולכים לייקר את הסיליקון ייקר בוודאות את מחירי הפאנלים וזה יגיע גם אלינו בסופו של יום. לדעתי, סאנטק ויינגלי יימכרו הרבה פחות בשנה הקרובה ומודולים של טיר 2 יהפכו יותר ויותר פופלאריים".
איך תשפיע מהפכת המחירים על השוק הישראלי לדעתך?
"השוק הישראלי כרגע עדיין לא מתיישר עם המגמה העולמית אבל זה עוד ישתנה, פשוט כי אין ברירה. גם אם זה ייקח קצת זמן, זה יקרה בסוף. יהיו גופים שיחכו עד הסוף ויקבלו מכה אנושה כי יסרבו לעבור את האדפטציה. צריך להבין, כשאנשים באירופה שומעים כמה ישראלים משלמים על פאנלים של סאנטק הם לא יודעים אם לצחוק או לבכות. זה לא יישאר ככה לעוד הרבה זמן".
תוך כמה זמן אתה מעריך שייראו את השינוי במחירים בארץ?
"אני לא יודע לומר אבל מה שכן, בגלל שאנחנו ב-RCS מוכרים את כל המותגים, אנחנו לא מחוייבים לאף מותג בפני עצמו אז למה שיהיה ביקוש, אנחנו נענה בשמחה. ברגע שהיצרנים המובילים יורידו שוב את המחירים, כמובן שנחזור להתעניין בהם שוב".
איך אתה מתייחס לשמועות האחרונות בדבר אפשרות פשיטת הרגל של ענקית דוגמת "טרינה סולאר". ככלל, נראה שהמשק הסולארי בסין נמצא במצוקה לצד הפריחה הענקית שהוא מציג.
"צריך לזכור שהממשלה הסינית הכריזה על 12חברות בתחום שהיא תתמוך בהן ובחברות האלו אפשר לבטוח די בוודאות. לי באופן אישי אין השקעות באף אחת מהן אבל צריך לקחת בערבון מוגבל את מערך יחסי הציבור שעומד מאחורי השמועות על פשיטות רגל כאלו ואחרות. לטרינה יש עובדות אחרות מאלו שהוצגו בתקשורת. בסופו של יום, מה שמשנה זו התמיכה של הממשל. מה שכן, טרינה מבחינתנו היא סוג של כישלון ביחס למכירות בארץ. היא לא רשמה את ההישגים שציפינו ממנה".
לסיום, נאון מבהיר כי "2013 תהיה טובה רק למי שיתאים את עצמו לשוק המשתנה. מי שיתעקש להלחם את מלחמות 2012 יהיה בצרות צרורות. באשר לחברות ההקמה, מי שהתעסק עד עכשיו רק במערכות של 50 קילו וואט ייצטרך לעשות את השיפט לכיוון הנט מיטרינג. אנחנו נמשיך לתמוך בכל מי שיבקש לקבל את השירות שלנו, בין אם למתקנים גדולים או קטנים".
התערוכה השנה חזרה על עצמה מהשנה שעברה וזה חבל
חבל שלא הוצגו בתערוכה
א. פאנלים מהדגם החדש עם מודיפיקציה של סיליקון להכפלה של ספיגת קרינה .
ב. מיצגים של פתרונות סולאריים לבניינים מודרנים מעל 9 קומות שנבנו ללא מערכות חימום סולאריות
לא ברור על מה נאון מתבסס.
כשפאנלים של טיר 1 נמכרים כל כך בזול ע"י יבואנים יציבים, למה שמישהו יקנה מיצרנים ויבואנים מהשורה השניה שאולי לא יהיו פה מחר, ובטח שעוד 20 שנה…
אני מבקר באופן קבוע בתערוכת clean tech בשנים האחרונות, באופן לא מפתיע מנסים לשווק הסדרות שאין שום סיכוי שימומשו ( למעט כמה מגה בשוליים) . המימון לעסקות מסוג זה לא יתקבל בברכה ע״י הבנקים, וכך תמות מיתת נשיקה עוד יוזמה מבית היוצר הכושל של רשות החשמל. במקום השטויות האלה, תנו מכסה של כ1000 מגה לשנתיים – שלוש הבאות בתעריף של 70 אג/קלווט , התחייבות ל 20 שנה ומי שיעמוד בתנאי המימון, תכנון וביצוע שיעשה!!! בטוח שזה יהיה יעיל וזול יותר מאשר לתדלק את הגרעון האדיר של חברת החשמל. אני מודע לעובדה שמשרדי האוצר והאנרגיה מנוהלים ע״י ״גאונים״ , אבל כשאנחנו נשלם את מחיר כישלונם, הם כבר לא יהיו שם.