על פי דו"ח המחקר שנכתב בארה"ב על היתכנות הסכסוך בין ישראל ללבנון על רקע הגבולות הימיים ושטחי הגז, קיים סיכוי לא קטן להחרפת המאבק הלבנוני בישראל
40 חברות בינ"ל יתחרו על פיתוח מאגרי הגז הלבנוניים
לבנון עומדת לצאת למכרז על פיתוח שדות הגז שלה כבר בתחילת פברואר, כך מדווחת סוכנות הידיעות UPI. עוד נכתב בדיווח כי 40 חברות מכל העולם עומדות להגיש את הצעותיהן למכרז שעל פי ההערכות מכיל כ-25 TCF. אם אכן יימצאו סכומים כאלו, הרי שמדובר בבשורה מרגשת למדי עבור הכלכלה המקרטעת בלבנון. עם זאת, מציאת מרבצי גז כאלו עלולים להוות טריגר רציני להעצמת הסכסוך בין ישראל לשכנתה מצפון.
על פי הדיווח, קבוצת החשיבה האמריקאית שביקשה למצוא פתרון לסכסוך הישראלי- לבנוני על רקע שדות הגז והגבולות הימיים (כלכליים) הגיעה למסקנה כי עוד הרבה יותר מהסכסוך הישראלי- פלשתיני, הרי שהלבנונים עלולים להצית מאבק חדש בשל הרקע לאי ההסכמה בסוגיית הגבולות הכלכליים בים התיכון.
מחבר הדו"ח, ניקואס א. הראס, מתייחס לשלל הסוגיות הגיאו פוליטיות בתחום ומציין כי דווקא העובדה שצבא לבנון אינו חזק במיוחד ויתקשה לשמור על מתקני הגז שברשותו, יהווה גורם ממתן עבור חיזבאללה וגורמים אחרים בלבנון. נתון נוסף שיש לקחת בחשבון, כותב הראס, היא העובדה שללבנון יש יותר מדי מה להפסיד באם תצית סכסוך נוסף על בסיס מתקני הגז שכן הרווח שהיא עשויה לספוג בשל תמלוגי הגז ישתלם לה הרבה יותר.
רודי ברודי, אנליסט מתחום האנרגיה ומי שמכהן כמנהל בכיר מטעם הקונסוליה הבינלאומית של קטאר לאנרגיה אמר כי יש חשיבות גדולה במיוחד לשקיפות בנושא הגז הטבעי שיזרום בקרוב מלבנון וזאת לאחר שבעבר נרשמו שחיתויות ענק במסגרתן כספי ציבור שולשלו בסופו של יום לכיסם של אנשי עסקים וטייקונים שגזלו את אוצרות המדינה. ברודי הוסיף שיש לדאוג לכך שהכסף לא יוזרם גם הפעם לכיסים הלא נכונים.
השחיתות הציבורית לצד חוב ציבורי ענק בסך של 54 מיליארד דולר הביאו את הציבור הלבוני לייאוש מר במיוחד, דבר שעל פי הראס, עלול להביא להצתת הסכסוך. לצד כל אלו, יש לציין את כמות הפליטים הרבה שקלטה לבנון מסוריה, דבר שהעצים עוד יותר את המצוקה במדינה שתבקש לשמור על כל דונם ימי עם פוטנציאל אנרגטי, ביתר שאת.
מי שגר בבית זכוכית לא ימהר לזרוק אבנים.