הצינור, שנחשב לסדין אדום בקרוב גופי הסביבה, עתיד להעלות את פליטת גזי החממה ב-13% מעל ההערכות שביקש ממשל אובמה ליצור בנושא ההתחממות הגלובאלית
מבחן סביבתי ראשון לאובמה: אישור צינור הנפט מקנדה לארה"ב
האם אובמה יעמוד במבחן הסביבתי הראשון והאדיר שעומד לפתחו כבר כעת? כזכור, בנאום ההשבעה השני שלו אמר הנשיא כי אחד האתגרים הגדולים של כהונתו הנוכחית קשורים בנושא ההתחממות הגלובאלית וכי "אי התמודדות עם המשבר תהווה בגידה בילדים שלנו ובדורות הבאים". כעת, יש מי שמבקשים לקחת את הציטוט הזה למבחן המעשה ולראות כיצד יגיב אובמה על אישור הקמת צינור הנפט שמחבר בין קנדה לארה"ב ונחשב לאחד ממיזמי האנרגיה הגדולים שתכננה ארה"ב בשנים האחרונות.
הצינור, Keystone XL שמו, נחשב לסדין אדום של ממש עבור הגופים הסביבתיים בארה"ב. התנגדויות קמו לו מכל כיוון אפשרי אך אחת ההתנגדויות העיקריות הייתה קשורה לתוואי הצינור באזור נברסקה, שם היה חשש כי התוואי יעבור באזורים של מי אקוויפר שעלולים להזדהם. ממשל אובמה דרש שינוי בתוואי הצינור ושינוי זה אכן בוצע בסופו של תהליך. כעת, אומרים נציגי הירוקים בארצות הברית כי בעיית מי האקוויפר היא הבעיה הקטנה של הצינור וכי במקרה שהפרויקט יקבל אור ירוק הרי שיש בכך הודאה בכשלון המשימה למניעת ההתחממות הגלובאלית והפחתת הפליטות.
"באופן עקרוני יש כאן סוף משחק לנושא ההתחממות הגלובאלית אם הפרויקט יאושר" כתב ג'יימס הנסן מנאסא לגבי האפשרות שהצינור אכן יאושר על ידי הממשל. דו"ח אחר שהופץ בשבוע שעבר בארה"ב ופורסם בוושינגטון פוסט קובע כי במקרה שאישור הצינור אכן יעבור, הרי שרמת הפליטות עתידה לעלות ב-13% מעל ההערכות שביקש ממשל אובמה ליצור בכל הקשור לגזי החממה.
אז מה תהיה החלטתו של אובמה בנושא? אם מסתמכים על ג'יי קרני, מזכיר העיתונות של הבית הלבן, נראה שאובמה עומד לאשר את הפרויקט, גם אם ניתן רק רמז לכך בשלב זה. במסיבת עיתונאים נשאל קרני לגבי מושל נברסקה הרפובליקני שהתנגד לתוואי הישן של הצינור. קרני, ששלט היטב בסוגיא הבהיר כי הויכוח אודות אישור תוואי הצינור הפך פוליטי בסוגיה שלא הייתה אמורה להיות כזו. כמו כן אמר המזכיר כי כעת סוגיית תוואי הצינור בנברסקה הסתיימה לאחר שהצדדים הגיעו להסכמה על התוואי החדש.
גופי הסביבה בארה"ב סבורים שאישור הצינור יהווה פגיעה אמיתית בחזון הסביבתי של אובמה. לטענתם, דחיית הפרויקט יכולה להתבצע ללא התייעצות עם הקונגרס וללא התנגחות מיותרת איתו. לטענתם, גם עלויות הביטול לא יהיו גבוהות במיוחד כפי שאולי ניתן היה לחשוב מלכתחילה. הירוקים קיבלו לאחרונה חיזוק גם מהסנאטור ברני סנדרס המבקש לקדם את החקיקה כנגד ההתחממות הגלובאלית, שציין כי "אובמה צריך וחייב להשתמש ביכולותיו בכדי לקדם את הנושא של מניעת הפליטות ובתוך כך להתנגד באגרסיביות להקמת הצינור".