מדיווח "כלכליסט" הבוקר עולה כי במשרד האנרגיה עמלים על שינויים בדו"ח המקורי ובניגוד אליו יותרו עתודות ייצוא של עד כ-400 BCM
מסקנות ועדת צמח עתידות להשתנות. יצוא הגז הטבעי ייקטן
מסקנות ועדת צמח עתידות להשתנות ולכלול אחוזי ייצוא קטנים יותר מאלו שנכתבו בדו"ח המקורי, כך מדווח הבוקר "כלכליסט". על פי הדיווח, בשל מאגרים יבשים שנמצאו בתקופה האחרונה דוגמת "מירה", "שרה" לצד מאגרים שלא סיפקו את הסחורה דוגמת רשיון "ישי" עתיד הדו"ח להקטין את עתודות הייצוא בלפחות 20%. משמעות הדבר היא כי במקום עתודות ייצוא של כ-500 BCM עתידה המדינה לאשר ייצוא מקסימלי של עד 350-400 BCM.
מסקנות ועדת צמח שניתנו לפני כשלושה חודשים הביאו עימם בשורה משמחת עבור הבעלים של "לוויתן" ו"תמר" מכיוון שאלו מצאו דרך קלה ומהירה להחזרת ההשקעה בשדות הגז על ידי ייצוא שיכול היה להגיע עד ל-75% מכלל המאגרים. כעת, משתנים פני הדברים והמסקנות יאפשרו סכומים נמוכים מאלו שהותרו בעבר.
שינויים אלו עשויים להשפיע גם על אישור עסקת וודסייד שהייתה נתונה בשאלה עד לאישור מסקנות ועדת צמח. כזכור, החברה האוסטרלית שרכשה באופן פוטנציאלי 30% ממאגר לוויתן התנתה את העסקה באישור המסקנות כפי שהן. כעת יהיה מעניין לעכוב האם העסקה אכן תצא לפועל כפי שהיא או שמא יחולו בה שינויים או שמא תתבטל.
אחת המסקנות הנוספות שעתידות להשתנות מהדו"ח המקורי קשורה בהארכת התקופה לה עתיד הגז להספיק עבור המשק הישראלי. מסקנות הדו"ח קבעו כי כמות הגז שעתידה להשאר עבור המשק המקומי עומד על 25 שנה וכעת שוקלים לשנות את המסקנות לתקופת זמן של 30 שנה וזאת גם בכדי להגדיל את צרכי הגז לשימושי תחבורה, כפי שקבעה מנהלת הנפט במשרד האנרגיה בניגוד למסקנות הדו"ח שפורסמו.
בעבר איים יו"ר חברת דלק קידוחים, גדעון תדמור כי ללא אישור מסקנות צמח לא ניתן יהיה להמשיך ולפתח את שדה "לוויתן". "אם המסקנות לא תאושרנה, לא נוכל להגיע לחוף עם כניסה נוספת, לא תהיה יתירות לצריכת גז מוגברת ואז בשנת 2017 אנחנו נשב ונדבר על גז שיש לנו באדמה אבל לא מספיק לשרת את המשק הישראלי".
יש לציין כי רק לפני ימים ספורים כתבה אנליסטית האנרגיה של בנק לאומי, אלה פריד כי בהנחה שמסקנות צמח יאושרו כפי שהן, הרי שלמשקיעים יש על מי לסמוך. הנחה שבה המסקנות ישונו עד כדי כך, לא עלתה על הפרק עד כה.