אמש הגיש האוצר ערר על החלטת ועדת השרים לאנרגיה מתחדשת שקבעה כי יש להסיט את מכסות אנרגיית הרוח לטובת אנרגיה סולארית. יו"ר איגוד האנרגיות המתחדשות טוען כי האוצר עושה כל שביכולתו כדי לחסל את תעשיית המתחדשות בישראל
יו"ר איגוד האנרגיות המתחדשות: "האוצר פועל בצביעות"
אמש (א') הוגש ערר מטעם משרד האוצר כנגד החלטת ועדת השרים לאנרגיות מתחדשות שקבעה כי יש להסיט את מכסות אנרגיית הרוח לטובת אנרגיה סולארית בסך של 30 מגה וואט. ההסטה, כפי שנקבעה על ידי ועדת השרים, ביקשה לקדם את יעדי האנרגיה הירוקה כך שבשנת 2014, תוכל מדינת ישראל לייצר 5% של חשמל ירוק. יש לציין כי כעת עומדת תפוקת ייצור החשמל הירוק על 1% בלבד.
כבר כשהתקבלה החלטת הועדה הודיעו נציגי האוצר כי יביעו את התנגדותם לתוכנית אך עד אמש לא הוצג ערר זה. בתגובה לעיכוב מיהרו באיגוד אנרגיית הרוח לזרז את האוצר ולדרוש ממנו את התנגדותו כפי שהובטח. כעת, משהוגש הערר, מגיעה תגובתו של איתן פרנס, יו"ר איגוד החברות לאנרגיה מתחדשת בישראל שמצביע על צביעות מצד האוצר, שלטענתו עושה כל שביכולתו בכדי למנוע את קידומם של האנרגיות המתחדשות בישראל.
"העוסקים בתחום מורגלים מאז שנת 2009, אז נקבעה החלטת היעדים הלאומיים (מס' 4450), להתנגדות גורפת של האוצר לתחום ואולם עמדת האוצר בערר שהוגש אתמול הדהימה גם את המורגלים, שכן לראשונה טוען האוצר שקידום תחום האנרגיה מתחדשת בכללותו חוסם אשראי שיכול להנתן למתקני ייצור קונבנציונאליים" כותב פרנס "מצבה הפננסי של חח"י, שהוא תולדה של פעילות האוצר בשנים האחרונות לחנוק את חברת החשמל לקראת שינוי מבני בה, הפך לתירוץ לחסימת תחום האנרגיה מתחדשת. עמדה זו משקפת את הצביעות בהתגלמותה שכן לאוצר תכניות ברור מה יקרה במשק החשמל בשנים הקרובות, לרבות בנושא פתרון בעיית האשראי של חח"י, אך באוצר מעוניינים לחסל את תחום האנרגיה הירוקה כבר עתה ולחסום את פיתוחו".
בהמשך דבריו מדגיש פרנס כי "כל סוגיית הסטת המכסה (במקום תוספת) היא מלאכותית ובאה לשרת תהליך של מניעת "התייקרות פנימית" של התכנית, דהיינו להסיט ממכסה שנקבע לפי עלות עודפת ידועה למכסה אחרת ללא שינוי בעלות המשקית הכוללת.בנוסף, להחלטה מימד קריטי בשימור התעשייה ופיתוח התחום בישראל, שכן בידי רשות החשמל אין סמכויות לאשר מכסות נוספות לשנת 2013, זולת 30MW (לפי החלטת הממשלה משנת 2011) ובהתאם צפוי להיווצר ריק שיחסל את פעילות החברות הסולאריות בישראל ואת התחום באם לא יאושרו מכסות ייצור נוספות".
חחחחחח גדול. האוצר טוען שקידום אנרגיה מתחדשת חוסם אשראי שיכול להינתן למתקני ייצור קונבנציונליים? לדעתי אם האוצר ישאל את חברות הביטוח והבנקים, הוא יגלה שגירעון של 72.5 מיליארד שקלים של חח"י מונע מהם לתת אשראי למתקני הייצור הרגילים שלהם 🙂
אגב, התעריפים של וועדת קנדל שפורסמו פה באתר תשתיות כבר מתחרים מול עלויות הייצור של חח"י. ובהתחשב בעובדה שהמודל העסקי של היזמים הסולאריים לא כולל כניסה לגרעון של 72.5 מיליארד שקל בערבות מדינה, יש לי תחושה שחברות ביטוח ובנקים יהיו מוכנים לתת יותר אשראי לסולארי מאשר לחח"י, ללא קשר למה שאנשי האוצר חושבים…