המרכז מהווה אכסניה לחברות הזנק בתחום האנרגיה המתחדשת בערבה ומוקד לשיתופי פעולה בין גופי מחקר אקדמיים
הושק מרכז מו"פ לאומי לאנרגיה מתחדשת בערבה
מימין – סטיוארט וונהם, מנהל הטכנולוגיות הראשי בחברת סאנטק, שר התמ"ת שלום שמחון
שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו ואבי פלדמן, מנכ"ל קפיטל נייצ'ר – צילום: ישראל סאן
במסגרת כנס אילת אילות ה-5 לאנרגיה מתחדשת הושק הבוקר מרכז לשיתוף פעולה אזורי למחקר ופיתוח, מדע ואנרגיות מתחדשות במעמד שר האנרגיה, עוזי לנדאו ושר התמ"ת, שלום שמחון. המרכז הוקם במסגרת תכנית משותפת של לשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת ובליווי המטה לקידום השקעות בתמ"ת וחברת קפיטל נייצ'ר. המרכז מהווה אכסניה לחברות הזנק בתחום האנרגיה המתחדשת בערבה ומוקד לשיתופי פעולה בין גופי מחקר אקדמיים. כן מפעיל המרכז שדה ניסויים המיועד לאפשר לחברות לבדוק ולהדגים מתקני חלוץ חדשניים בתחום האנרגיה המתחדשת ולהוכיח את ישימות הטכנולוגיות החדשות.
נכון להיום, כבר פועלות במסגרת המרכז הטכנולוגי 3 חברות הזנק שהוקמו השנה ומספר מחקרים משותפים בתחום האנרגיה המתחדשת למרכז ולאוניברסיטה העברית. בתוך כך, יכלול בעתיד המרכז הטכנולוגי מעבדת אימות ובדיקה טכנולוגית שתוקם בצמוד לו, בשיתוף מכון התקנים, לשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת.
עודד דיסטל, מנהל המטה לקידום השקעות במשרד התמ"ת וראש תכנית ניוטק לקידום טכנולוגיות מים ואנרגיה ישראליות מסר: "אנו פועלים במאמץ משותף על מנת להגשים את חזון עמק השמש, אשר נועד למתג ולמצב את אזור אילת אילות כעמק הסיליקון של תעשיית האנרגיה המתחדשת וכמוקד הטכנולוגי המוביל בעולם בתחום".
שדה ניסויים לאנרגיה מתחדשת בהספק כולל עתידי של 750 קילוואט
בסמוך למרכז המו"פ הוקם שדה ניסויים חדש שישמש חברות טכנולוגיות ישראליות וזרות לבחינת טכנולוגיות בתחום אנרגיה מתחדשת, המתאימות לאקלים החם במדינת ישראל. אתר הניסויים החדש יספק נתוני בדיקות וניסויים באישור של מכון התקנים הישראלי. המתקן הראשון באתר הניסויים החדש משמש את חברת סאנטק וכולל פאנלים מסוג הטכנולוגיה החדשה של סאנטק מסדרת Superpoly 305 Watt V, שהותקנו במתקן על ידי חברת אנרפוינט ישראל. מתקן ראשון זה מורכב ממערך של 2.4 קילוואט והוא מהווה חלק מאתר ניסויים שישתרע בעתיד על 50,000 מ"ר ויכלול מערכות בהספק כולל של 750 קילוואט.
האתר יספק ניתוח מפורט וניטור של כל המערכות הסולאריות באתר ויספק נתונים שירותי ייעוץ לעריכת ניסויים בטכנולוגיות פוטו-וולטאית (PV). אתר הניסויים תוכנן במיוחד עבור אקלים המדבר הישראלי וזאת מאחר וחברת סאנטק רואה במדבר הישראלי החם, כמודל ניסוי עבור הטכנולוגיה החדשה שלה, במטרה ליישם אותה במקומות אחרים בעולם עם אקלים חם. ד"ר סטיוארט ונהאם, מנהל הטכנולוגיה הראשי של סאנטק התייחס למעורבות החברה בפרוייקט "למערכות שלנו יש מוניטין של ביצועים טובים בתנאים מדבר. אנחנו גאים לעבוד עם מרכז הניסויים של קפיטל נייצ'ר ולקדם אותו. אנו מעודדים חברות אחרות נוספות לבחון את המערכות הסולאריות שלהן במבחן דומה, בכדי לוודא שהם יכולים לעמוד בתנאי מדבר קשים למשך יותר מ-25 שנה".
נועם אילן, סמנכ"ל לפיתוח עסקי בקפיטל נייצ'ר "הקמנו את מרכז הניסויים הזה כדי לספק אתר ניסויים מקצועי עבור טכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת בתנאי שטח במדבר הערבה, בכדי שחברות יוכלו להפיק נתונים בזמן אמת ולהעריך ביצועים ואת התשואה להשקעה. אנחנו שמחים להוסיף לששת הפרויקטים שלנו בישראל, גם שחקן בינלאומי כגון סאנטק, ואנחנו מקווים שזה יוליד שיתוף פעולה עם טכנולוגיה ישראלית.
דני דנן, מנכ"ל אנרפוינט ישראל "התקנו מאות פרויקטים ברחבי ישראל עם מערכות רבות שפותחו על ידי סאנטק. אנחנו רואים בסאנטק, כחברה מובילה לפיתוח טכנולוגיה סולארית ואנו שמחים להצטרף לסאנטק וקפיטל נייצ'ר באתר הניסויים החדש בישראל".