החברה לישראל רכשה מבעלות מאגר "תמר" גז טבעי ל-OPC שתקים את תחנת הכוח במישור רותם, לבז"ן ולכי"ל בעלות כוללת של 4 מיליארד דולר
החברה לישראל רכשה גז טבעי מ"תמר" ב-4 מיליארד דולר
שותפות "תמר" פרסמה הבוקר כי חתמה על עסקת ענק עם "החברה לישראל" וחברות הבת שלה הכוללות את בז"ן ו-OCP בעלות העומדת על כ- 4 מיליארד דולר. מההודעות שפורסמו הבוקר עולה כי העסקה המשמעותית ביותר נעשתה מול OPC שאמונה על הקמת תחנת הכוח במישור רותם.
בעסקה זו רכשה החברה לישראל גז טבעי למשך 16 שנה כאשר הכמות החוזית הכוללת של ההסכם עומדת על כ- BCM 10.6 (מיליארד מטר מעוקב).OPC התחייבה לרכוש או לשלם לשותפות תמר (Take or Pay) בגין כמות גז שנתית מינימאלית בהיקף ובהתאם למנגנון שנקבעו בהסכם עם שותפות תמר. להערכת שותפות "תמר", ההיקף הכספי של ההסכם מוערך בכ- 2.5 מיליארד דולר, לא כולל האופציה להפחתת הכמויות.
במסגרת העסקה שנוצרה בין השותפות ל"בז"ן" רכשו בתי הזיקוק לישראל 5.8 BCM כאשר תקופת הסכם בז"ן תחל במועד תחילת זרימת הגז מפרויקט תמר ותסתיים בתום כ- 7 שנים או במועד בו בז"ן תצרוך את הכמות החוזית הכוללת. לבז"ן קיימת זכות להאריך את תקופת ההסכם בתקופה של עד שנתיים נוספות, או עד למועד צריכת הכמות החוזית. עלות ההסכם בין שותפי "תמר" לבז"ן עומדת על כ-1.3 מיליארד דולר.
נתון נוסף ומסקרן שעולה מן הדיווח הבורסאי הוא כי בעלי השותפות מתחייבים בפני "בזן" כי יפעלו להגדלת קיבולת האספקה של מערכת הטיפול וההולכה של פרויקט תמר באמצעות הקמת מתקנים נוספים, לרבות שימוש במתקני פרויקט ים תטיס ומאגר מרי-B לצורך אחסון של גז טבעי מפרויקט תמר. הרחבה זו, אם תצא אל הפועל, עתידה לעזור למשק הישראלי בכדי שזה יוכל לקבל את הגז הטבעי ולא יסבול מהספק נמוך בשל קיבורת מצומצמת של צינור ההולכה.
עסקה נוספת ו"צנועה" יותר שנחתמה בין החברה לישראל ובין השותפות תספק למפעלי ים המלח כ-0.26 BCM כאשר תקופת ההסכם תחל במועד סיום הקמת תחנת הכוח של מפעלי ים המלח, הצפוי להיות בשנת 2015, ותסתיים בספטמבר 2017. על פי ההערכות ב"תמר" עלות הגז בהסכם זה עשויה להסתכם בכ-110 מיליון דולר וזאת בהנחה שתחנת הכח תחל לפעול במחצית השנייה של שנת 2015 .