מכתב ששלח מנכ"ל משרד האוצר ליו"ר חברת החשמל מבהיר כי האוצר יגבה את החברה וישקול מחיקת חובות בתנאי שיחודדו מנגנוני הפיקוח והבקרה
"נדרשים העמקה וחידוד של מנגנוני הבקרה והפיקוח של האוצר על חח"י"
מכתב מנכ"ל משרד האוצר ליו"ר חברת החשמל שנשלח אמש (ב') נפתח בהתחייבות המדינה לסייע לחח"י ובעיית התזרימים אליה נקלעה ומבטיח ערבות מיידית של מיליארד ש"ח (מתוכם חצי מיליארד מהתחייבות המדינה מה-16.08.2012) שדרושה אישור ועדת הכספים של הכנסת. לטענת המנכ"ל, שר האוצר יובל שטייניץ פנה לועדת הכספים בנדון כבר בשבוע שעבר. בנוסף מתחייב המנכ"ל שמשרד האוצר יעמיד ערבות של שני מיליארד ש"ח ב-2013, "ככל שיידרש בהתאם לצרכי החברה הנובעים מעודף עלות הדלקים" (כך דברי המכתב) בהתאם למכתב החשבת הכללית.
מנכ"ל המשרד קושר בין משבר הדלקים והתפעול הפיננסי של חח"י וקובע כי "נדרשים העמקה וחידוד של מנגנוני הבקרה והפיקוח של משרד האוצר על החברה" לשון המכתב "לצורך כך, יועבר לחברה תוך ימים ספורים מכתב המציג באופן מפורט מנגנון להידוק הבקרה והדיווח של משרד האוצר על מצבה הפיננסי של ותיפעולי של החברה, אשר יכלול בין היתר, גליונות מפורטים לדיווח".
על פי המכתב, האוצר קובע שסגן מנהל רשות החברות, יהיה זה שיקבל את דיווחי החברה לגבי הרזרבות התזרימיות. דיווחים אלה יכללו דיווחים חודשיים, כולל אישור מיוחד של רואה החשבון המבקר את ספרי החברה, דיווח שבועי הכולל עידכונים של תחזית תזרים המזומנים, דיווח יומי על יתרות המזומנים של החברה, דיווח מיידי על שינויים, דיווחי תקציב מול ביצוע ועוד.
על פי מקורות באוצר, אכן ישנם דיונים בנוגע למבנה ההון של החברה, אך לדברי אותם מקורות, יש זמן עד למחיקת החובות והאוצר לא יבצע צעדים פיננסיים חד צדדים בלי צעדי ייעול של חח"י עצמה.
באשר לחוב אותו חושב האוצר למחוק לחח"י- העומד על סך של 6 מיליארד ש"ח, האוצר בוחן אפשרות לשנות את היקפי החוב ואת פריסת התשלומים. אותם גורמים מסרו שהרפורמה עליה מתעקש האוצר עדיין לא כולל הסכמה על כלל המתווה, למרות הסכמות העקרוניות שנרשמו זה מכבר.
מרשות החשמל וחברת החשמל לא נמסרה תגובה.
המנכ"ל שפנה לשר האוצר, שפנה לוועדת הכספים, שיפנו לאוצר, שיפנו לסגן מנהל רשות החברות, שיעבוד בתאום עם רשות החשמל, חברת החשמל… ממש "מרשים".
העיקר שהיום התפרסם בדה-מארקר שאנשי האוצר ממש מנהלים מלחמת חורמה במתקנים סולאריים, למרות שעלות הפאנלים ירדה בעשרות אחוזים, במקביל לזה שהגירעון של חח"י גדל במיליארדי שקלים.