אלה פריד, אנליסטית האנרגיה של לאומי שוקי הון: מסקנות צמח עלולות להשתנות ואלו מעכבות הגעת משקיעים לפיתוח "לוויתן"
אנליסטים "הקפאת דו"ח צמח – מצב ביניים בעייתי למשק האנרגיה"
שר האנרגיה ומנכ"ל המשרד מוסרים לרוה"מ את מסקנות ועדת צמח – צילום: משרד האנרגיה והמים
הימים הם ימי בחירות. מסקנות ועדת צמח עומדות בתווך – בין אישור ממשלתי לדחייה עד לאחר יום הבוחר. המסקנות שהוגשו זה מכבר על ידי מנכ"ל משרד האנרגיה הבהירו את עתודות הייצוא שישראל אמורה לאשר ליזמים. אלא שנכון לעכשיו, משאים ומתנים המתקיימים בין בעלי המאגרים, דוגמת זה שהתקיים לאחרונה בין השותפים ב"לוויתן" לחברת "וודסייד" האוסטרלית- נמצאים במצב המתנה. מצב זה, אומרת אלה פריד, אנליסטית האנרגיה של לאומי שוקי הון, עלול להביא לקיפאון עסקי שיסב נזק רב למשק האנרגיה הישראלי.
"אין ספק שהשותף האסטרטגי הבינלאומי בלוויתן יתקשה לחתום על חוזה כל עוד אין רגולציה ברורה בנושא הייצוא" אומרת פריד "חברה כמו ודסייד האוסטרלית, שמתמחה בפרויקטים בתחום הנזלת גז ליצוא- חייבת לתמחר השקעות קפיטאליות מול תזרים עתידי. נתונים אלה מתבססים על היקף מכסות היצוא, אישור להעברת מכסות בין מאגרים והנחות לגבי קצב הפקה שנתי. במקרה של לוויתן לא ניתן יהיה להביא למוניטזציה של המאגר ותחילת פיתוחו ללא בהירות רגולטורית. בהיעדר הנחות תזרים מינימלי ברורות – אף גורם מממן או משקיע אסטרטגי – לא יתקדם במו"מ".
"הרציונל תומך בענף, אך ההנחות עצמן שנויות במחלוקת"
פריד מדגישה כי המסקנות שהתקבלו בועדת צמח עלולות להתנגש בדעות אופוזיציוניות, דבר שעלול לשנותן בעתיד. "הבעיה בהמלצות צמח, שדווקא בגלל שהמשרד רצה לקדם את הפיתוח – הרציונל שמאחוריהן תומך בענף, אך ההנחות עצמן עליהן מתבססות ההמלצות – שנויות במחלוקת. כוונת הועדה הייתה לתמוך בענף, לעודד את הסקטור בהווה (ולא להשאירו כעתודות) – אבל הנחות הבסיס משקפות נתונים גיאולוגים כלליים, שעד כה לא אומתו בינתיים בפועל בתגליות. ההנחות נראות נדיבות ביחס לתגליות בפועל, וזה יקשה על אימוץ ההמלצות בשל היעדר קונצנזוס ביחס להנחות בסיס".
אלעד קראוס, אנליסט האנרגיה של "הראל" מציע גישה שונה לדברים: "המדינה עתידה להרוויח כל כך הרבה מיליארדים אם תאמץ את מסקנות הועדה כך שקשה להאמין שהיא תבחר לשנות אותם ברגע האחרון. סביר להניח שהמסקנות יתקבלו רק לאחר הבחירות אך לא סביר שהם ישתנו משמעתית גם לאחר מכן".
"הבארות היבשות בקידוחי מירה ושרה עשויות לשנות את דעתו של המחוקק"
פריד מציינת כי האכזבות שנרשמו בעקבות הבארות היבשות בקידוחי מירה ושרה, עשויות לשנות את דעתו של המחוקק שיכול לשנות את אחוזי הייצוא שהותרו בדו"ח. "הבעיה היא שהמלצות ועדת צמח התבססו על הנחות גאולוגיות גלובליות, שעד כה לא קיבלו מספיק אימות בשטח, בייחוד אחרי תוצאות מאכזבות בשרה ומירה, ותגלית לא גדולה בשמשון. זה מאפשר לתקוף את הנחות הבסיס של ההמלצות וקשה יהיה להעביר אותן בממשלה עד לבחירות".
אל נקודות אלו יש להוסיף גם את פיתוח "בלוק 12" המתקדם באופן מרשים על ידי הממשל בניקוסיה. "כדי לתמרץ את פיתוח סקטור הגז בישראל ככלל, את לוויתן בפרט – על רקע חלון ההזדמנות של מחירי הגז הנוזלי – חייבים להתיר שיעור יצוא גבוה מלוויתן ובהירות רגולטורית. זאת, בייחוד לאחר חלוקת הרישיונות בקפריסין. הפיתוח בקפריסין, לדעתי ידרבן את השותפים בלוויתן נובל, דלק ורציו) ובבלוק 12 (נובל ודלק ) להאיץ את ההתקדמות, ככל שהדבר תלוי בהן, על מנת לנצל את הראשוניות שלהם באזורינו כמו שהיה בתמר".