מנכ"לית משרד להגנת הסביבה תקפה היום את מנכ"ל דלק קידוחים לאחר שזה אמר כי הרגולציה אשמה בעיכוב הגעת הגז לתעשייה הישראלית
הסביבה נגד האנרגיה "תפסיקו לשקר לציבור לגבי עתודות הגז הטבעי"
אסדת ההפקה של מאגר תמר צילום: נובל אנרג'י
אלונה שפר, מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה הודיעה היום כי הוציאה מכתב רשמי למנכ"ל משרד האנרגיה, שאול צמח בו ביקשה לכנס את ועדת צמח כדי לדון מחדש במסקנותיה וכן את התשתית העובדתית שעליה הדו"ח נסמך. "אם אנחנו מסתכלים בפרספקטיבה רחבה אנחנו רואים שמצד אחד הדו"ח ניפח את העתודות בצורה משמעותית ב-150 BCM לפחות. לעומת זאת בתיאור הצרכים הייתה הערכת חסר. רק לאחרונה קיבלנו את הדו"ח על הצרכים של גז טבעי לתחבורה וגם שם הייתה לנו בעיה. במדינה מתוקנת מסתכלים על הצרכים הלאומיים ואז בוחנים כמה רוצים לייצא ואיך רוצים לייצא. אצלנו כבר החליטו שרוצים לייצא ואז נאנסים לקבל החלטות".
אלא ששפר הייתה בדעת מיעוט בפאנל בנושא הגז הטבעי שהתקיים היום בכפר המכביה. לצידה של שפר ישב יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים שתקף את המשרד להגנת הסביבה אך לא נמנע מלתקוף גם את ראש הממשלה. "כל הזמן מדברים על הצרכים של הגז לתחבורה ולתעשייה אבל האינטרס שלנו הוא לדאוג קודם כל למשק המקומי" אמר אבו בתקיפות "מי שתוקע את הגז לתחבורה היא הממשלה. היא זו שלא מניחה את הצנרת. אנחנו רוצים לקדם את שוק הגפ"מ. שמעתי את ראש הממשלה מדבר בסוף השבוע על משילות ועל יכולת קבלת החלטות. אני לא מופתע מהאמירות של המשרד להגנת הסביבה. יש שם מדיניות של שב ואל תעשה. המשק כבר שילם 20 מיליארד ש"ח על המצב הזה של העיכוב הזה. בוועדת צמח ישבו שנה על המדוכה ובנו אינספור תרחישים. מדינה לא יכולה להרשות לעצמה את אי המשילות הזו. יש להביא את הדו"ח לממשלה ולקבל החלטה. אי הודאות הזו הורגת את המשק. לא תהיה פה השקעה אחת אם לא תהיה פה וודאות. זה מחסיר משקיעים. לא יהיה פה גז למשק. אני קורא לראש הממשלה: אחרי דו"ח שנעשה במשך שנה הגיעה זמנה של המשילות והמנהיגות".
שפר לא נשארה חייבת וביקשה מאבו שיפסיק לפזר הבטחות לעתודות גז ענקיות המסתתרות בים. "אנחנו אומרים דבר פשוט. בואו נעשה ישיבה רצינית ונראה כמה המשק המקומי צריך ונבדוק את הצרכים ואז נראה כמה אנחנו יכולים לייצא. המצב כיום הוא שלא יודעים ולא בודקים. לא בטוח שכל היושבים פה מבינים שזה המשאב המרכזי והגדול שלה. זה מקור האנרגיה המשמעותי של המדינה. לא צריך לרוץ ולקבל החלטות לא מושכלות. תפסיקו למרוח את הציבור ולהגיד שיהיו פה עוד תגליות גז ענקיות".
אלוף (מיל') עמוס ירון, יו"ר קצא"א שנכח גם כן בפאנל טען כי בעולם הקידוחים והרגולציה, המדינה מחויבת לקחת סיכון, אחרת היא תבריח כל משקיע אפשרי שיבקש לפתח כאן את משק הגז בהמשך. "אני מקווה שאלו לא הגילויים האחרונים שנמצאו בים אבל המרבצים שכן התגלו הם בסדרי גודל כאלו שמדינת ישראל לא יכולה לבלוע אותם מבחינת רמת הביקושים. מי שרוצה לפתח את השדות האלו חייב לקחת סיכון. אני מסכים עם אלונה מהמשרד להגנת הסביבה שמבקשת לראות אם אנחנו מסודרים לעשרים- שלושים שנים הבאות. אבל כל זה לא יעזור לנו כי לא יהיה מי שיפתח את השדות האלו. אנחנו חייבים לתת את האפשרות ואת המוצא למשקיעים לייצא בהנחה שבהחלט עלול להיות מצב שבעוד 20 או 25 שנים נקלע לסיטואציה מסוימת שבה לא נוכל להמשיך לייצא את כל הגז שהבטחנו. גם לזה יש פתרונות של בדיקת ההסכמים בעוד 20 שנה".
מר ביני זומר, דירקטור לענייני חוץ, נובל אנרג'י אמר בהקשר זה כי "אנחנו מאד נשמח להשאיר יותר גז לשימוש מקומי אבל אם כל שנה תשתנה ההחלטה, לא תהיה פה תעשייה. לייצא את הגז לא אומר שצריך להפחית את האספקה לשוק המקומי. אנחנו צריכים לעודד חברות נוספות לבוא ולפתח שדות נוספים. בכדי שתהיה פה תעשייה, חייבים להביא לתעשייה הזו גז ואם לא תהיה את התחרות, לא יבואו המחפשים שאנחנו רוצים שיבואו הנה. בלי הייצוא זה פשוט לא יקרה".