בכירי משק הגז הטבעי ביקשו להבהיר היום כי ללא הצהרות ברורות מצד הרגולטור, לא יפותח שדה לוויתן וההפסדים למשק יתפחו בכל חודש
מנכ"ל רציו "המדינה מפסידה מיליארד שקלים בכל חודש בלי גז טבעי"
בפאנל "חיפושים והפקת גז טבעי – האתגרים שבדרך" שנערך היום בכפר המכביה דנו המשתתפים בנושאים המעסיקים את משק הגז הטבעי. פיתוח שדה תמר: מתי יגיע הגז? האם תנופת החיפושים תמשך?האם תתקיים תחרות בהספקת הגז? כניסה צפונית – מי יקים את התשתית לחוף?
גדעון תדמור, מנכ"ל אבנר התייחס לשאלה לגבי המשך הפיתוח של תמר ולוויתן, נושא הייצוא והעבודה האסטרטגית לחמש השנים הקרובות. לדבריו "הכלים הם שלובים. אי אפשר לדבר על כניסה נוספת לגז אם אין פרויקט שצריך את הפרויקט הזה בלי הפיתוח של לוויתן ולפתח את לוויתן לא יקרה בלי הייצוא. אבל צריך שנושא הייצוא יוסדר סופית על מנת שאפשר יהיה לפתח את לוויתן. ברגע שזה יקרה, תהיה גם כניסה צפונית שהיא גם זו שתיתן למשק הישראלי את הביטחון האנרגטי הדרוש. על כל התועלות המאקרו כלכליות כולל מימוש החזון של חברת החשמל . המפתח כרגע זה אישור ועדת צמח. הועדה נוסדה לפני שנה. לקח לה שנה לגבש את העמדות כולל שימוע ציבורי. כל זה מאחורינו. אני בטוח שהמשילות היום בתקופת בחירות תביא לכך שראש הממשלה יאשר את ההמלצות האלו כמה שיותר מהר ואסור שהבחירות יעכבו את הפיתוח של השדות.
לגבי הכניסה – המועצה הארצית מתקדמת לאשר את הכניסה הצפונית. נברך על כל מקום שייבחר. ונפעל למימושה. יש גם את עניין ה-LNG. בוא נסתכל על קפריסין. חלון ההזדמנות העולמי לא עומד מלכת ואנחנו רואים שדברים קורים. בקפריסין התגלית קרתה לפני שנה והם כבר בחרו מקום לאתר LNG, אנחנו מדברים על ייצוא והם כבר מדברים על חזון שניתן למימוש. ישראל הייתה הראשונה והיא מפספסת את ההזדמנות. דרושים נחישות והתמדה. המשק הפרטי הוכיח את עצמו במחויבות למשימה".
יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו חיפושי נפט אמר כי "הצורך לפיתוח לוויתן הוא הכרחי. פיתוח לוויתן זה פרויקט בסדרי גודל שעם ישראל עוד לא ראה. תמר מיועד רובו ככולו לשוק המקומי וראינו את סדרי הגודל בתמונות שממחישות עד כמה זה ענק כמה מיליארדי דולרים זה דורש. לוויתן יפותח ב-15 מיליארד דולר. נדרשת סביבה רגולטורית תומכת. לא ניתן יהיה להצדיק אופק כלכלי להכנסת משקיע אסטרטגי ללא יציבות רגולטורית. למסקנות ועדת צמח שישבה על המדוכה למעלה משנה. זה יעלה את מדינת ישראל מדרגה ולכן הנושא של הכנסת שותף אסטרטגי – מהשורה הראשונה בשדה הבינ"ל- יש לזה השלכה על היציבות הכלכלית במדינה.
אוהד מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה אמר כי "לפני עשרה ימים התאכזבנו מאד מקידוח שרה ומירה היו שליליים. באמצע היה קידוח שמשון. ההתפכחות מציבור המשקיעים ושאר הציבור. לא כל קלף זוכה. למדנו על בשרנו את הסטטיסטיקה העולמית. הקמנו את החברה כדי לפעול לטווח ארוך. ודאי שלא הרמנו ידיים. אנחנו נבצע עיבודים מחודשים של הנתונים גם על סמך נתונים בפועל והנתונים האלו יאפשרו לנו לקדוח במטרות נוספות. עדיין לא ירדנו למטרות הנפט. ודאי שזה לא נעים אבל לקחנו את זה בחשבון. מי שלא מסוגל להתמודד עם קידוח יבש אסור לו מלכתחילה לכנס לעסק הזה. אבל גם השגנו הרבה דברים. הקמנו אופרציה מאד מסובכת גם בלי שחקנים ענקיים כמו נובל. שכרנו אסדה. עשינו סקרים סיסמיים, איתרנו את המטרות אבל גילינו חולות ספוגים במים ולא בגז. יש לנו מערכת ידע הרבה יותר טובה לקידוחים הבאים. ודאי שיהיה הרבה יותר קשה לגייס את הכסף. אנחנו לא צריכים לגייס כספים בשבועות הקרובים. יש לנו רשיונות נוספים ונכסים נוספים בארץ ובחו"ל. באלבניה. רשיונות נוספים גם בארץ. מקווים להישאר על המפה לטווח הארוך. כולם צריכים להסיק מסקנות. גם המשקיעים שצריכים להתייחס בזהירות. אם הממשלה רוצה לעודד תחרות וכוחות של השקעות וקידוחים נוספים- היא צריכה להסיק מסקנות לגבי הרגולציה. על כל התעשייה. עובדה שאנחנו לא רואים שחקנים עולמיים משמעותיים חוץ מנובל.
עו"ד רנל יופה, ראש קבוצת האנרגיה, מיתר ליקוורניק גבע & לשם ברנדווין ליוותה את החוזים של ים תטיס ובחמש השנים האחרונות – ראש צוות האנרגיה של מיתר. התייחסה למבנה הרגולטורי. מה נדרש מבחינת המדינה כדי להמשיך להביא לפה את החברות הבינ"ל. או חברות משקיעים. מה נדרש מהרגולציה.
ודאות רגולטורית- שהשחקנים הקיימים והחדשים בשוק ידעו מה החוקים כשהם מקבלים החלטה ושידעו שהכללים האלו לא משתנים כל שני וחמישי. היום יש אי ודאות גדולה בכל אחת מחוליות הגז הטבעי. למשל קבלן מביא עובדים. האם חלים דיני עבודה, חוקי המיסים. ספקי הגז שרוצים למכור את הגז- אחרי שהם חותמים על ההסכמים יש הפתעות שלא היו ברורות מראש. חידה: מה קיים חמישים שנה במשק ועדיין משתמשים בו. חוק הנפט. בשנים האחרונות הבינו שיש להרחיב את הרגולטור. הבעיה היא שלא עשו את זה מסודר. ההפתעות בשוק הזה לא טובות. היום רוב הים מכוסה ברשיונות. מי שרוצה להיכנס צריך לרכוש רישיון מבעל רישיון קיים וכל התקנות בתחום הזה – לא קיימים בספר החוקים. הכללים האלו הם בגדר טיוטה לא סופית והמצב הזה נמשך כבר 3 שנים. רשות החשמל מתערבת במקומות לא לה.
גדעון תדמור, מנכ"ל אבנר "אם מסתכלים היום על מחירים באירופה – אנחנו מבינים שהגז המסופק על ידי תמר יסופק במחירים מאד סבירים. פיקוח על מחיר מתייתר ברגע שהמשק מייצב את עצמו כשהמשק מייצב את עצמו. פיקוח על מחירים לא קיים בעולם. ככלל, אנחנו לא מוצאים לזה אח ורע בעולם. בארה"ב ניסו לעשות את זה בשנות השישים וזה נחל כישרון חרוץ שהביא להפסקת האקספלורציה."
יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו חיפושי נפט "חוסר הידע והבורות בצרכים ובמאמץ שנדרש לפרויקטים היא בעוכרינו. כל חודש שעובר המדינה מפסידה מיליארד שקלים. כל הויכוח עם הרופאים מתמחים – היה רק 150 מיליון שקל. מדובר על הפסד ממיסים, הכנסות מטבע זר למדינה ושימוש באנרגיות זולות. הקמת מתקן LNG הוא פרויקט שצריך להיות פרויקט לאומי. זה מתקן שיאשר עצמאות ייצוא למדינה. זה לא בא במקום קפריסין. אנחנו לא יכולים להיות תלויים בנתיב ייצוא אחד בלבד. עד שיצליחו לקבל את כל אותם אישורים שאף אחד לא יודע מתי זה יקרה".