מנכ"ל המשרד, שאול צמח ,עדכן הבוקר על דיונים של צמרת הממשלה עם נציגי חברת וודסייד האוסטרלית והתחייב לכך שישראל תגן על מתקני ואסדות הגז שלה
מנכ"ל משרד האנרגיה "על המדינה לממן את עלויות אבטחת אסדות הגז הטבעי"
מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול צמח, נשא הבוקר דברים בכנס שעסק באבטחת אסדות הגז במכון למחקרי ביטחון לאומי ושפך מעט אור על נושא כניסתה של חברת "וודסייד" האוסטרלית לשתופות במאגר לוויתן. צמח סיפר כי נציגי החברה נפגשו אמש עם נציגי משרד האנרגיה וראש הממשלה וביקשו לבדוק ארבעה אספקטים. "הנושא הראשון הוא המשטר הפיסקאלי. כלומר כל נושא המיסים, התמלוגים, הכנסות מדינה, בלו, מכס וכו. הוודאות בנושא הזה קריטית'" אמר צמח בתחילת דבריו ". הדבר השני הוא יכולת להוציא לפועל את הפרויקט. אם המדינה לא תומכת בקידום של תכנון, הפרויקט לא יקרה. הנושא השלישי זה מערכת משפט. במדינה שבה אין בטחון שאפשר להכריע מחלוקות באופן שוויוני ושקוף, הם הודיעו שהם לא נכנסים. הדבר האחרון זה נושא ההגנה על הנכס. ללא הגנה לא תהיה כניסה. לא שלנו ולא של הבנקים".
מכאן עבר צמח לדבר על נושא אבטחת האסדות והתשתיות הימיות הנוספות. צמח נשא קו תקיף וברור שקובע כי באופן חד משמעי, משימת האבטחה ועלויותיה חייבות להיות מושתות על המדינה. "הויכוח בתוך הממשלה על מי אחראי לאבטחת האסדות והתשתיות זה נחמד אבל בסוף הממשלה היא זו שאחראית. נוצר פה מסר מאד בעייתי. ביטחון זה מוצר ציבורי. ואף אחד לא יגיד למפעלי "טבע" שאנחנו נבקש מהם לממן את אבטחת הגבולות של המדינה מהם כי הם פועלים בשטחה. והנה, פה, פתאום יש ויכוח. פתאום הצבא הפך למעין ריטיינר. הויכוח הזה בין הצבא לאוצר לא צריך להיות בחלון הראווה. אין שום ספק שמדינת ישראל היא זו שנותנת את ההגנה. חלילה שנכניס ספק בעניין הזה. פשוט נוצר שיח כזה כאילו היזמים יכולים להגן על עצמם. בסומליה כשיש בעיה עם פיראטים אולי מתייחסים אחרת לחברות אבל אנחנו לא דומים לזה ולא רוצים להיות דומים לזה. אליבא דכולי עלמא, האחריות של אבטחת מתקני האנרגיה היא על המדינה".
"המדינה כמעט שותפה בשדות הגז הטבעי"
לאחר שנשאל האם לדעתו המדינה לא אמורה לגבות מיסים גבוהים יותר מהיזמים בעקבות משימות האבטחה הללו, השיב צמח כי המדינה כבר גובה מיסים גבוהים במיוחד ולכן היא מחוייבת לדאוג לאבטחת מתקני הגז. "אם עד שנת 2010 היינו במצב שבו המשטר הפיסקאלי היה בחלק הנמוך של המקובל בעולם הרי שהיום אנחנו נמצאים בצד השני" אמר צמח "המצב הזה הופך את המדינה לכמעט שותפה בשדות הגז האלו. ברגע שהמדינה גובה מיסים והיא רשאית לגבות מיסים, יש למדינה מחוייבות למוצרים הנלווים דוגמת הגנה על הנכסים".
לאחר מכן אמר צמח כי אין לראות את תשתיות הגז בים כעניין יחידי שיזדקק להגנה בעתיד. על דעתו של צמח יש לקחת בחשבון פרויקטים נוספים שיקומו בים דוגמת שדות תעופה, מגורים ואולי אפילו שטחי חקלאות ימיים. לך הוסיף צמח את נושא העצמאות האנרגטית וקבע כי ללא אספקה שוטפת של אבטחה לא ניתן יהיה לפתח את שדות הגז ולתת ביטחון למשקיעים. כשמדברים על עצמאות אנרגטית צריך לזכור שזה לא אומר שאנחנו נספק את כל צרכי האנרגיה של עצמנו. אין כה משטר אנרגיה אוטרקי. המשמעות היא שיש לנו יכולת לבחור. דיברתי על מה שקרוי Security of supply – כאשר מילת המפתח היא יתירות. כלומר לא מספיק שיש את הנכסים, הנכסים האלו היו קיימים הרי לפני שנה, אלא על היכולת לפתח אותן ולחבר אותן לחוף. זוהי פעילות שזורה. אנחנו חייבים לדאוג שלמתקנים האלו יהיה כיסוי הולם מהרבה בחינות וכמובן שגם בנושא של ההגנה. הכל נכלל תחת מעטפת אחת שאחריותה הכוללת היא באחריות המדינה". סיכם צמח.