משרד האנרגיה ישקיע 13 מליון ש"ח במכרז ספקים שיחליפו כ- 14,500 דודי חשמל ישנים המותקנים בבתים ברחבי הארץ בדודי שמש חדישים
משרד האנרגיה יוצא במכרז להחלפת דודי חשמל ישנים בדודי שמש
משרד האנרגיה והמים מפרסם היום (ד') מכרז להחלפת דודי חשמל ישנים במערכת שמש חסכונית ויעילה לחימום המים (דוד שמש), שעתיד לחסוך גם אנרגיה וגם כסף בחשבון החשמל הביתי. הספקים שייבחרו יחליפו כ- 14,500 דודי חשמל ישנים המותקנים בבתים ברחבי הארץ בדודים חדשים אשר יסייעו לצרכנים לחסוך בחשמל.
שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו מסר היום :"אנו ממשיכים בעקביות באותו מהלך, במסגרתו הממשלה ממשיכה לסייע לאזרחיה ברכישת מכשירים חסכניים בחשמל, במטרה להפחית את הצריכה לטובת ביטחון משק האנרגיה של ישראל. במקרה הזה בנוסף לרווח הכפול של האזרח, פעם באמצעות סבסוד גדול במחיר רכישת דוד שמש חדש ופעם באמצעות החיסכון השנתי בחשבון החשמל שלו, אנו צועדים עוד צעד להרחבת ניצול אנרגיית השמש".
עלות הפרויקט בכללותו עומדת על סך של כ- 13 מליון שקלים, זאת כאשר המשרד יסבסד כ- 35% ממחיר מערכת החימום הנדרשת, בסכום שלא יעלה על 900 שקלים (כולל מע"מ). כלומר, עבור מערכות השמש שירכשו, ישלמו הצרכנים את ההפרש שבין מחיר המערכות על פי ההצעה שתזכה במכרז, לבין הסכום שיסבסד משרד האנרגיה והמים.
הספקים שיזכו במכרז יתחייבו להציע לזכאים מערכות שמש לחימום מים ולהעניק עליהם ועל התקנתם אחריות כוללת של שמונה שנים. כמו כן, מלבד התקנת הדוד החדש, ידאגו הספקים לפרק את דוד החשמל הישן ולהעבירו לאתר גריטה.
אדר אייזנקוט, מנכ"ל חברת כרומגן סיפר ל"תשתיות" כי לדעתו מדובר בשינוי אמיתי שיכול להוביל לחיסכון אדיר באנרגיה, הן למדינה והן ללקוחות הקצה. "אין ספק שמדובר בפעילות חיובית למשק האנרגיה של המדינה. אם מחליפים 14 אלף דודים שצורכים 6 קילו וואט ביום והופכים אותם לדודים שצורכים בין קילו לקילו וחצי וואט ביום הרי שמדובר בחיסכון דרמטי ביותר גם למשק הבית וגם למדינה.
עניין נוסף שהמדינה צריכה לשים עליו דגש הוא נושא האחריות. כיום כשאתה מבקש לקנות דוד שמש אתה מקבל 3 סוגי אחריות שונים. על הדוד, על הקולט ועל ההתקנה ואז מה שקורה זה כשהדוד מתקלקל מסיבה כלשהי, כל גורם מאשים את הצד האחר בתקלה. אם המדינה תחליט לעשות את זה נכון היא תדרוש אחריות כוללת כשהמוצר הופך בעצם להיות מים חמים. זה יכול להיות שינוי מבורך שבו הלקוח רוכש מערכות שלמות ולא חלקים נפרדים. הייתי רוצה להוסיף שמגיעה תודה גדולה לאדי בית הזבדי, ראש אגף התייעלות אנרגטית במשרד האנרגיה והמים, שמוביל את הנושא הזה כבר הרבה שנים".
המכרז תפור למנכ"ל כרומגן, הטענה כי החלפת דודי החשמל בדוודי שמש תחסןך למשק החשמל מופרכת ואינה עומדת בכל תחשיב כלכלי. החסכון, אם בכלל יתבטא בפרומילים בודדים. כל המהלך נועד להכשיר את שיווקם של דוודי כרומגן תחת מבצע . כרומגן איבדה את בכירותה בשוק הישראלי מאז כניסת אדר אזנקוט כמנכ"ל לחברה. אדר מנסה בדרך לא מקורית זו לחזור לשוק….., כישורי השיווק שלו גם במקרה זה לא יועילו….
חלם כזה עוד לא נראה. המדינה הולכה שולל ע"י מניפולטור בשם אדר אזנקוט , מנכ"ל כרומגן. אין כל הגיון או תחשיב כלכלי להצדקת מבצע כזה. בזבוז כסף של המדינה. משתפי הפעולה מהממסד עם אדר אזנקוט כנראה הולכים לגזור קופון. מעניין יהיה לקרוא את התחשיב הנכון שהוצג להם…. מה שמר אזנקוט מציג כחסכון גדול זו מניפולציה או רמאות לשמה…..אין כל חסכון, מדובר במבצע מתוחכם של המניפולטור אדר אזנקוט. חבל שאין מי שיודע לעשות חשבון כמו שצריך במוסדות המדינה המושחתים שלנו.
עוד צעד פופוליסטי של עוזי לנדאו וחבורתו שודאי לא נבדק עובדתית בנוגע לחיסכון למשק הלאומי ובודאי לצרכן הסופי.
דודי השמש יעילים בעיקר בבתים פרטיים ובקומות הקרובות לגג. קריא עד 3 קומות מהגג.
ככל שמתרחקים מהדוד הכדאיות פוחתת משום שהמים מאבדים חום בדרך הארוכה עובדה פיסיקלית אשר גורמת לביזבוז מים בהיקפים של מאות קובים בשנה למשפחה ובצריכת חשמל מוגברת בימים הקרים.
משרד התשתיות מעולם לא עשה מחקר מדעי מנוטרל מלחצים חיצוניים בדבר הכדאיות הכלכלית של דודי שמש מהיבט הצרכן הסופי.
במקום לבזבז את כספי הציבור על פופוליזם זול טרם הבחירות אני מיעץ למשרד המהולל לשקול בדיקה של התקנת טרמוסטתים אלקטרוניים חכמים בעלות של 10% מעלות דודי שמש אשר יורידו את צריכת החשמל בדודי חשמל בכ50%, יחסכו מי שתיה בהיקפים גדולים ואת כספי הציבור
גם עוזי לנדאו שאני מעריך במיוחד, נפל לרשתם של יחצנים המופעלים ע"י יצרני הדוודים המובילים במדינה. אין כל תחשיב כלכלי שיכול לאשש את הצהרותיו של מר אזנקוט מנכ"ל כרומגן. כנראה שיד רוחצת יד …נשמח לראות את התחשיבים שעומדים מאחורי המבצע האומלל הזה. אין ספק שמר אזנקוט יהנה מהמבצע ואנחנו משלמי המיסים נשלם….
כמה קל ללכלך…
מאוד קל להיות שלילי והתנגדות בלתי מבוססת היא המחסום הגדול ביותר של התייעלות אנרגטית.
המבצע סגור רק לכרומגן? זה שוק חופשי.
אם אזנקוט לא היה מנצל את ההזדמנות הזו לעלות על הפודיום ולקדם את הנושא, אז באמת הייתי חושב שהוא מנכל לא טוב.
המדינה צריכה פרוייקטים שכאלו כמו מים למגדל קירור. על אף האטרקטיביות הכלכלית שלהם ללא תמיכה (ROI של 4 שנים בבית בממוצע, כולל הרווח לעסקים מקומיים), עדיין הציבור סקפטי .
הרעיון של "טרמוסט אלקטרוני" הוא מצויין – זה לא שולל שימוש במקביל של דוד שמש.
חיסכון של 50% לפי ה"דיווח" לעיל כפול חיסכון 70% יקנה חיסכון של 85%.
כאשר אנו צורכים מים חמים כאילו היו לנו 4 כדורי ארץ, דרוש חיסכון של יותר מ75% באנרגיה ומים.
יש לציין שבאופטימיזציה מערכתית ניתן להגיע לכך שהחיסכון בשילוב בין שניהם יותר גדול מאשר שניהם בנפרד.
בשילוב משאבות חום קטנות ופאנלים מהדור החדש ("קולט על")
https://www.tashtiot.co.il/2011/08/11/%D7%A7%D7%95%D7%9C%D7%98-%D7%A2%D7%9C/
אפשר גם להכפיל את הגובה בחוק המחייב התקנה של קולטים בבניינים עד גובה 30מטר.
פתרון UV, כימי או אחר לבעיית הלגיונלה גם יפחית את הדרישה למים ב60מ"צ וההפסדים התרמיים הכרוחים (אנו מתקלחים ב 38-42מ"צ) . בשילוב בידוד סביר לצנרת שלא קיים לרב בבתים הישנים, זה יעלה עוד יותר את הזמינות של מים חמים סולאריים למ"ר-דירה תחת גג משותף .
אני מזמין חברות התקנה סולאריות המעוניינות למנף את המבצע הזה להתייעלות כוללת בבתים לפנות אלי.
הכשרת המתקינים שלהם כסוכני שינוי ירוק קהילתי. המתקינים גם ככה מגיעים לבתים ובקשר פרונטלי עם הדייר, ובוודאי ישמחו ללמוד כיצד להנעים את חווית המשתמש במהלך ההתקנה עם 10 דקות הדרכה לדייר + כוס קפה והטמעת טיפים קריטיים לזיהוי דליפות אנרגיה ומים בבית וגם הם יוכלו להפיץ מוצרי התייעלות נוספים בתחום המיזוג אוויר והמים.
eco logic or not? 🙂
יונתן
איש כאן אינו נגד קידמה.יעול והשבחת מערכות המוזנות אנרגיה הן צו השעה.אך אין להסיק מכאן שהרעיון להחליף את דודי החשמל בכל תנאי הוא רעיון נכון מבחינה כלכלית, ציבורית ואישית.
דודי השמש הופיעו בשנות החמישים ומאז לא חלו שינויים מהפכניים במערכות אלה.
היום אנחנו יודעים כי לדודי השמש יש גם חסרונות בעיקר למשתמש הסופי אשר ממוקם במקום הלא מתאים.
ראיתי גגות מוצלים ברוב שעות היום עם דודי שמש שכמעט ואין להם כל תועלת ומוצבים שם בעיקר בעקבות תקן הבניה.ויש גם כאלה המוצבים כ30 מטר מהדירה.
גם קולטי על אינם הפתרון האידיאלי בכל תנאי. קולט סטנדרטי מביא את הטמפרטורה בדוד בימי הקייץ ל כ 80 מעלות ומאיץ את היווצרות האבנית וסתימת הצנרת.מכאן שאין צורך בקולט על אשר יביא את המים לרתיחה במקרה זה.
גם משאבות סיחרור ומשאבות חום אינן נטולות תקלות ויעלותן אינה עומדת בכל תנאי.
אינני מלין על מנכ"ל כרומגן אלא על משרד ממשלתי עם פקידות עיפה ובלתי יעילה המחליט החלטות בלתי בדוקות מדעית ופועלת רק משום מניעים פוליטיים
שלום יוסי, אני מסכים וכמובן גם חולק עליך 🙂 [איזו מדינה].
בוודאי שאין להסיק או להניח מכאן שבכל תנאי יש להתקין מערכת שכזו, או כל טכנולוגיה לצורך העניין. באופן אידאלי כל התקנה דורשת בחינה טכנוכלכלית של התמורה עבור ההשקעה. הכדאיות זה אכן עניין שרירותי שנקבעת בסופו של דבר ע"י החלטה מושכלת (או לא מושכלת) של הצרכן ע"פ הפרמטרים שציינת לעיל.
באופן פרקטי – אין דבר כזה אידאלי ויש להניח שתמיד יהיו דוגמאות להתקנות שנעשו שלא בשכל, אבל את טובת הכלל אפשר להשיג רק במעשים פרו-אקטיביים. בהחלט ייתכן וקיימים מעשים פרואקטיביים אחרים שהשקעה בזמן בהם ע"י עובדי המדינה היו מניבים יותר רווח למדינה – אבל גם את זה קשה לאמוד. חלק מהעידוד של התייעלות אנרגטית בא להעלות את המודעות של הציבור למה כן עשוי להיות החלטה מושכלת.
כמו כן, ייתכן מצב בו צרכן שוקל להתקין מערכת אף על פי שהיא חוסכת רק 20% ועל אף שהיא יקרה ולו רק בגלל שזו החלטה לתמוך בייצור מקומי כאנטיתזה לייבוא דלקים מזהמים.
גישה נוספת לראות את העניין – במדינה בה יש 280ימי קרינת שמש וייצרנים מקומיים שיודעים גם לייצא אבל נתקעים בקשיים בזמני מיתון – ניתן גם להגדיר עידוד התקנת דוודי שמש כהחלטה אסטרטגית.
ניתן אף להניח שיש אפשרות שהמשרד מפרסם מכרזים ללא הרף בתום לב כתפישה שבתוקף תפקידו עליו לתמוך במדינה אסטרטגית כפי שהוא יכול בתחום האנרגיה.
התזמון של המכרז הזה הוא בהחלט הזדמנות פוליטית וכשם שמנכ"ל חברה לא יהיה מנכ"ל טוב אם לא ינצל הזדמנות עסקית, כך פוליטיקאי לא יהיה טוב אם לא ינצל הזדמנות שכזו – אפשר להחליף פולטיקאי א' בפוליטקאי ב' , אבל לדרוש מהם לא להיות פוליטקאים נראה לי לא פרקטי.
הציבור הצליח למנוע הקמתה של תחנת כח פחמית D בתוקף תפקידו לפעול אל מול הפוליטיקה כאשר דעת הרב סבורה שהם טועים בגדול. ללא קשר למי צודק בעניין זה – המשרד בתוקף אחריותו למשק האנרגיה חייב למצוא דרכים חלופיות לשמור על אינטרס אספקת האנרגיה של המדינה, כגון תחנות כח חלופיות, למשל תחנות כח וירטואליות.
גם דוד שהותקן בנצילות נמוכה שתוביל ל"רק" 20% חיסכון , יחסוך את הכמות הזו בשעות בצורת החשמל בקיץ וגם מעבר אליה.
תקנו אותי אם אני טועה במספרים… אך הערך המחושב של קוט"ש (חצי שעת הפעלת דוד חשמלי) שנחסך בשעה זו מהצורך בלייצרו ע"י חברת החשמל לכלכלת המדינה הוא פי 200מערך רכישתו – היינו 100ש"ח.
http://energy.gov.il/GxmsMniPublications/AlutHashmal.pdf
התועלת למדינת ישראל היא איפה 14,000דוודים * 100ש"ח = 1,400,000ש"ח לשעה בודדה שכזו בשנה. יש כ100 שעות קריטיות בשנה, כמחציתן בקיץ.
כלומר פוטנציאל רווח מביצוע הפרוייקט לכלכת המדינה הוא כ70מליון ש"ח בשנה. קחו פאקטור טעות חישוב עקב 95% בחוסר תזמון בין הקוט"ש-שיא לזמן הפעלת גוף החימום אילו הדוד לא היה מותקן ועדיין אנחנו בגדר זמן החזר השקעה של פחות מ4 שנים על עצם קיום המבצע. וזה ללא שום התחשבות בעידוד כלכלה מקומית, זה תועלות מהפחתת עומס בצד הדרישה בלבד.
וחזרה לעניין עידוד המודעות – יש בעיה עם האבנית? טפל באבנית. יש צל על הגג חצי מהיום? תתקין קולט על.
ד"א המים בצנרת בלחץ של יותר מאטמוספירה, אין סיכוי לרתיחה ב80מ"צ, ובעיקר אם יש מלחים ומינרלים במים.
ושוב – נדיר למצוא פיתרון אידאלי, אבל לא לעשות יותר גרוע מלנסות ולטעות.
ובנימה זו אני מזמין את כולם לצפות בסרטון חמוד, 10 דקות על ההמצאה שהובילה לפיתוח דוד השמש 🙂 http://cafe.themarker.com/topic/56555/
אתה פשוט נאיבי, הלואי וכך היו פני הדברים. הם אחרת לגמרי…., תחי השחיתות!!!
תחי הנאיביות.
שלום
אני יוני ציוני
ואני מתייעליסט.
אף אחד מהכותבים מעלה לא חישב באמת את "ההתיעלות האנרגתית" שמבצע זה מוביל.
אני בטוחה שגם במשרדי הממשלה אין חישוב נכון כזה.
מנכ"ל כרומגן המנפנף בחסכון עצום עושה זאת משיקולי קידום מכירותיו ותו לא. גם הוא לא יודע לחשב או לפחות לא הסביר את הכדאיות הכלכלית. כל אחד רואה זאת בעינו הצרה והציפיות הן שהרגולציה תדע להסביר זאת אובייקטיבית. לצערנו במדינת הקומבינות והקשרים שלנו זה לא קורה ומי שמנהל אותנו אלו מספר יחצנים המופעלים ע"י מנכ"ל כרומגן וחבריו.
נותנים לחתול לשמור על השמנת? טעם לפגם לצטט ולצלם את מר אזנקוט המכוער בהצגת מכרז שהוא "כביכול" לא "בחש" בהכנתו , הכל הרי מכור מראש. … חבל שעוזי לנדאו , אחד האנשים היותר מוערכים נותן במה לארטיסטים מניפולטיבים. אזנקוט לא היה מקדם מבצע כזה אילו לא ידע מה תוצאות המכרז. הוא גם יודע את מידת "החסכון" למשק האנרגיה = 0.
אדי בית הזבדי , תודה על עזרתך לאדר אזנקוט במבצע "מתוחכם" זה. החשיפה טובה להסתרת האמת העגומה……
היכן ההתיחסות לרכיבי ההתקנה הפריפריאליים? לבד מהדוד והקולט יש צורך בהתקנת אינסטלצית מים וחשמל מהדירה לגג, שעלותה יכולה להיות כפולה ויותר מעלות הרכיבים עצמם. אין להרשות העברה מכוערת של האינסטלציה מחוץ לקירות המבנה והעברתה בתוך חללים פנימיים יקרה ביותר. סבסוד של 900 ש"ח לא יהווה גורם מעודד.
מתי יוצא המבצע?