על פי דיווח של בלומברג סך ההשקעות העולמי באנרגיה נקיה רשם ירידה של עשרות אחוזים ביחס לשנה שעברה. הבשורה המעודדת: שווקים חדשים באפריקה, אסיה ודרום אמריקה.
שפל של 8 שנים בהשקעות הגלובאליות באנרגיה מתחדשת
אחוז ההשקעות הגלובאליות באנרגיה נקייה הולך ופוחת בקצב מדאיג. על פי דיווח של "בלומברג", סך הכנסות מהרבעון האחרון הגיע לסכום של 56.6 מיליארד דולר, ירידה של 5 אחוז ביחס לרבעון שלפניו וצניחה של 20% ביחס לאותו הרבעון בשנה שעברה. אלא שאת הנפילה הזו, מבהירים בבלומברג, אין לייחס למשבר רגעי כי אם למגמה מתמשכת שעלולה לסכם תקופה בעייתית.
על פי התחזית, ההשקעות המצטברות לא יצליחו להגיע לסכום של 280 מיליארד דולר, הסכום שהצטבר בשנה שעברה. אם יתממשו התחזיות המטרידות הרי שזו תהיה השנה הראשונה מזה שמונה שנים שלא תירשם עלייה באחוזי ההשקעות בתחום. הנתונים הללו מגיעים לאחר פרסום מחקר שפורסם בשבוע שעבר וטען כי ההשקעות השנתיות בתחום הן הנמוכות ביותר מאז 2009.
בארה"ב לבדה נרשמו השקעות של 7.3 מיליארד דולר ברבעון השלישי לשנת 2012 המהווים ירידה עצומה של 63% בסך ההשקעות ביחס לאותו הרבעון בשנה שעברה. באירופה כולה הושקעו 18.2 מיליארד דולר המהווים נפילה של 30% ביחס לאותו הרבעון אשתקד. בסין לבדה הושקעו 14.8 מיליארד אך היא היחידה שהצליחה לרשום עלייה בת 6 אחוז ביחס לשנה שעברה.
הסיבות אותן מונה המחקר לירידה בסך ההשקעות קשורה למספר גורמים: ירידה בעלויות המתקנים בתחום האנרגיה הנקייה, אי ודאות רגולטורית במדינות דוגמת ארה"ב, אנגליה ואיטליה וירידה בערך קרנות ההון סיכון בתחום הסביבתי. "העובדה ש-2012 תרשום ירידה בתחום הזה היא מצערת אך לא מאד מפתיעה" אמר מייקל ליבריץ' מ-BNEF (יחידת האנרגיה המתחדשת של בלומברג) "צריך גם לדעת לא להתרגש מזה יותר מדי. בכל זאת מדובר בהשקעות של 50 מיליארד דולר, סכום הגבוה מכל סך ההשקעות השנתי ב-2004".
בהמשך דבריו ציין ליבריץ' כי השנה חל שינוי מהותי בעולם ההשקעות של האנרגיה הנקייה ובעוד שבמדינות דוגמת ארה"ב אירופה וסין איבדו מומנטום הרי שמדינות ואזורים אחרים דוגמת דרום אמריקה, אפריקה ואסיה נרשמה התעוררות. כך למשל, שלושת הפרויקטים הגדולים בעולם נכון לרבעון האחרון נרשמו במרוקו, ברזיל ומדינות מתפתחות נוספות.
לסיכום פרסמו בבלומברג את חלוקת ההשקעות בתחום האנרגיה הנקייה כאשר תחום האנרגיה הסולארית שולט בכיפה עם השקעות של 33.8 מיליארד, אנרגיית רוח עם 15.5 מיליארד דולר, אנרגיית מים עם 3.5 מיליארד, ביומסה וביוגז- 2 מיליארד דולר, טכנולוגיות לאנרגיה חכמה- 800 מיליון דולר וביו דיזל מסיים את הרשימה עם 600 מליון דולר.
אנרגיה נקייה – השקעה אבודה a priori