עמותת "צלול" יוצאת בקמפיין רחב היקף במטרה לעכב את קידוח "ים 3" של חברת שמן וזאת בשל מחסור בתקנים סביבתיים
עמותת צלול למגזר התיירות והנמלים "סכנת זיהום מקידוחי שמן"
נסיון לעצירת התפשטות כתם הנפט במפרץ מקסיקו
צילום: דניאל בלטרה, באדיבות גרינפיס
האם עיכוב בגיבוש רגולציה סביבתית עשויה לעכב שוב את קידוח "ים 3" של חברת שמן? אם זה תלוי בעמותת הסביבה "צלול" התשובה לשאלה הזו חיובית. בימים אלו שולחים נציגי העמותה מכתב לעשרות גופים מסחריים שעלולים להיפגע במקרה שבו הקידוח יתקל בבעיה ויגרום לאסון אקולוגי רחב היקף. בין הגופים שאליהם שלחה העמותה את המכתבים ניתן למנות את התאחדות בתי המלון, נמל אשדוד ועוד.
אנשי העמותה מתבססים על אסון מפרץ מקסיקו כתמרור אזהרה וטוענים כי העובדה שכיום אין תקנות סביבה ממגובשות כדי להגן על הסביבה הימית היא בגדר מחדל חמור. במכתב שנשלח לשמואל צוראל, מנכ"ל התאחדות המלונות כתבו נציגי העמותה כי "עמותת 'צלול' מבקשת להפנות את תשומת לבך לכך שמדינת ישראל עומדת להתיר קידוח לחיפוש נפט במרחק 16 ק"מ מחופי אשדוד ואף פחות מזה, וכן קידוחים נוספים מול חופי תל אביב והרצליה. בישראל עדיין אין חוק נפט שיש בו היבטים סביבתיים וחמור מכך – המדינה טרם רכשה את הציוד המתאים וטרם הכשירה כוח אדם המסוגל לתת מענה למקרה אסון. אם חס וחלילה יקרה אסון כזה עלול הדבר להוביל להרס החופים והים באופן שיפגע לשנים רבות בתיירות ובמוניטין התיירותי של ישראל"
בהמשך המכתב מבהירים בעמותה כי אינם מתנגדים עקרונית לקידוחי נפט ומוסיפים כי "העמותה מבקשת להגן על חופי מדינת ישראל, תושביה והמתקנים הנמצאים בה מחיפזון ללא מוכנות מתאימה. כל מי שמכיר את האסון במפרץ מקסיקו משנת 2010 מבין מה חשיבותם של הערכות נכונה מראש ופיקוח הדוק, שהיו יכולים לסייע במניעת האסון או בצמצומו".
במכתב ששלחו מעמותת "צלול" לשלמה בריימן, מנכ"ל נמלי ישראל נכתב כי "אסון דליפת דלק מסכן כמובן גם את פעילותכם התקינה ויגרום לכם הפסדים עצומים. אין לדעת כמה זמן תמשך הפגיעה בחופים ובמים עד שניתן יהיה לשוב ולהשתמש בהם לצרכיכם, או אילו פעולות והשקעה ידרשו בכדי שתוכלו לשוב ולהשתמש במים ובחוף, אם בכלל".
כזכור, רק לאחרונה קיבלה חברת "שמן" את אישורה הסופי של המועצה המקומית לתכנון ובנייה ולפני כן אף את אישורו של משרד הביטחון. עם זאת, נציגי החברה סירבו להגיב לפנייתה של העמותה בעבר בדבר חברות הביטוח שייתנו גב כלכלי לקידוח במקרה של אסון סביבתי. הפוטנציאל של קידוח 'ים 3' נאמד בכ-227 מיליון חביות נפט ו-3 TCF של גז . הקידוח צפוי לצאת לפועל כבר בנובמבר הקרוב וזאת לאחר דחייה של הקידוח בכחודשיים בעקבות עיכובים שחלו במתן האישורים לביצעו הקידוח שהיה אמור להתחיל בתחילת ספטמבר.
חברת שמן ביקשה שלא להגיב לידיעה.