השר גלעד ארדן תוקף בחריפות את רשות החשמל בטענה כי זו מפלה לרעה את יצרני האנרגיות המתחדשות בתחום המו"פ ומונעת את קידומה של תעשיית הקלינטק הישראלי
השר ארדן נגד רשות החשמל "השימוע למתקני חלוץ פוגע ביזמים"
צילום: אביחי ברוך
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, הציג היום את התנגדותו הנחרצת לשימוע לקראת הסדרה של רשות החשמל בנושע לתעריפי מתקני חלוץ של אנרגיות מתחדשות. במכתב ששיגר השר להנהלת הרשות הוא כותב כי התנהלות הרשות בכל הקשור לקביעת תעריפי ייצור חשמל ממתקנים ניסויים חדשניים היא שערורייתית. הביקורת המרכזית של ארדן על הרשות טוענת כי מדיניותה של הרשות פוגעת באופן אנוש ביזמים ואנשי הייטק המנסים לשפר את מצבה הסביבתי- טכנולוגי של ישראל.
אחד הנושאים המרתקים שעולים במהלך המכתב קשור בהשוואה שבין מתקני החלוץ לתעריפים שמקנה הרשות ליצרני חשמל סולאריים רגילים. ארדן כותב כי "יצרן חשמל המייצר חשמל באמצעות PV קטן מקבל תעריף של 65-90 אגורות לקוט"ש. לעומת זאת מסמך השימוע של הרשות למתקן מו"פ זהה, מציע סכום של 45-50 אגורות לקוט"ש". על פי ארדן, החלטה זו מנוגדת להחלטת ממשלה שקבעה כי "על רשות החשמל לקדם הסדרה אשר תאפשר קידום מו"פ ישראלי בתחום הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים שיוכל להוכיח את יכולתו באמצעות יישומו ברשת החשמל".
בהמשך מציין ארדן אפליה נוספת ממנה סובלים מפתחי המו"פ הישראלים בכל הקשור לתקופות זכאות. כך למשל, מבהיר ארדן כי בעוד שיצרני אנרגיה סולארית זוכים לרשיון בן 20 שנה הרי שמפתחי המו"פ נאלצים להסתפק, נכון לעכשיו, בחמש שנים בלבד. "מדיניות זו מונעת כל אפשרות לפיתוח משק האנרגיה המתחדשת לה נדרשת תשתית מחקר ופיתוח בכדי לאפשר צמיחת תעשיית קלינטק ישראלית" כתב ארדן במכתב שהופנה גם אל גורמים בכירים במשרד האנרגיה והתמ"ת.
"אימוץ מדיניות רשות החשמל יכפה על ישראל קיפאון בתחום בשעה שבעולם משקיעים בהון אנושי ובמחקר מתוך הבנה שזו תעשיית העתיד. קידום קלינטק יכול להוות מנוף לצמיחה ירוקה שתועיל למשק ולסביבה תוך קידום המחקר הישראלי ויצירת מקומות עבודה. צמיחה זו לא תתאפשר ללא סיוע של המדינה. חבל שדווקא הרשות מתעלמת מהפוטנציאל העצום של ישראל להפוך לעמק הסיליקון של אנרגיות מתחדשות".
בהמשך מוסיף השר וכותב על מגוון פתרונות אפשריים לקידום התעשיות המתפתחות: הארכת הזמן הניתן לניסויים, קביעת תעריפים קבועים לאורך זמן בכדי לאפשר וודאות עסקית ליזמים ועידוד מחקרים ארוכי טווח בנושא.
טרם התקבלה תגובת רשות החשמל
זה לא ברור לי… הרשות רוצה לקדם את מתקני החלוץ או לא? לפי התנאים שמתוארים למעלה (רשיון ל-5 שנים בלבד, תעריף של 45 אגורות), נראה כאילו המכסה למתקני חלוץ תישאר "יתומה" מיזמים, וחבל!
ועוד משהו… תעריף של 45-50 אגורות? סליחה, זה כבר מתחת לסף של הגריד פאריטי כיום! בתעריף כזה, למה בכלל צריך מכסה?!
כיזם, וכחברה העתידה להקים מתקן חלוץ לבחינת הטכנולוגיה אותה אנו מבקשים לקדם – עוקבי שמש, אנו על סף הפסקת הקמת הפרויקט, וזאת למרות השקעה של למעלה ממליון ש"ח.
פשוט אוזל לנו הכסף, ואף אחד לא עושה כלום בעניין, מבטיחים לנו מימון ממשרד התשתיות – אבל המימון לא מגיע, מבטיחים תעריף למכירת החשמל – אבל מנצלים אותנו ומוכרים לנו לוקשים, אין לנו על מי לסמוך.
הסקת המסקנות להפסקת הפרוייקט מתקרבת – ולא לחינם מזהירים אותנו מנהיגי הענף מפני עמק המוות של חברות בתחום האנרגיה, עמק, שככל הנראה הם יוצרים כמלכודת דבש.
שנה טובה לך מר מטלון. במסגרת המדיניות לעדוד היצוא, פשוט רוצים ליצא אותך,אותי וודאי עוד רבים אחרים. זאת מדינה שמנוהלת ע״י שלומיאלים . מסבסדים את הגרעון האדיר של חח״י במקום להתפעל כל יום מחדש מהשמש הזורחת והרוח הנושבת.