התוכנית לצמיחה ירוקה של המשרדים להגנת הסביבה והתמ"ת בעלות של 850 מליון ש"ח תוכל להכניס למשק הישראלי כ-76 מיליארד ש"ח עד לשנת 2017
הבירוקרטיה הסביבתית עולה למשק 1.5 מיליארד ש"ח בשנה
מדינות האיחוד האירופאי משקיעות פי 8 בטכנולוגיות סביבה בהשוואה לתעשייה הישראלית, כך כך עולה מנתוני המשרד להגנת הסביבה. המידע נאסף כחלק מתכנית הצמיחה הירוקה שגיבשו המשרד להגנת הסביבה ומשרד התמ"ת במסגרתו עתידה המדינה להשקיע כ-850 מיליון ₪.
תכנית הצמיחה הירוקה שהוצגה הבוקר לממשלה תבקש לקצר תהליכים בירוקרטיים (במסגרת חוק רישוי ירוק) הקשורים בסביבה שעלותם מסתכמת כיום בכ-1.5 מיליארד ₪ בשנה. כמו כן, התוכנית תבקש לקדם מיסוי ירוק לעידוד התייעלות אנרגטית, קידום בניה ירוקה, חינוך לצרכנות סביבתית, תקצוב מחקרים לחדשנות סביבתית שאינה טכנולוגית, סיוע באימות טכנולוגיות סביבה ועוד. כאמור, עלות התוכנית תעמוד על 850 מיליון שקל על פני חמש שנים. על פי הערכות כלכליות, התוכנית הלאומית תגדיל את התוצר הלאומי בכ-76 מיליארד ₪ עד שנת 2017. התכנית שהוכנה בשנה האחרונה בשיתוף של משרדי הגנת הסביבה והתמ"ת עם התעשיינים וארגוני הסביבה בהליך של שולחנות עגולים וצפויה לייצר עשרות אלפי מקומות עבודה.
נתונים נוספים שפזורים במצגת שהפיק המשרד להגנת הסביבה קובעים כי בטווח הארוך ההשקעה הנמוכה בטכנולוגיות סביבה תפגע בתחרותיות של המשק הישראלי באופן חמור, בעקבות הרפורמה עתידה המדינה לחסוך כ-375 מליון ₪ בשנה, יעד ההפחתה של הזיהום הזיהום יעמוד על 25% בארבע שנים, שוק הקלינטק האירופאי יגלגל עד 2020 כ-3 טריליון אירו. באיחוד האירופאי חל גידול שנתי של 7% בתעסוקה בעקבות תעשיות הקלינטק.
"מנועי צמיחה ירוקה הם הבסיס לקפיצת המדרגה הכלכלית הבאה" אמר גלעד ארדן, השר להגנת הסביבה בעקבות התוכנית "המשבר הכלכלי ומשבר האקלים מהווים הזדמנות למעבר ליצור מודלים עסקיים חדשים וחובתנו להכין את המשק לניצול הזדמנויות זה. היום ברור שההכרח הכלכלי והסביבתי הוא לנתק את הקשר בין שגשוג כלכלי לפגיעה בסביבה ולקדם אסטרטגיה של צמיחה ירוקה כי זהו פני העתיד של ישראל והעולם כולו. אם נשכיל לנצל הזדמנות זו, ניתן לפתח פה 'עמק סיליקון" ישראלי בתחום הטכנולוגיות הסביבתיות שימתג את ישראל כמובילה בינלאומית בתחום זה ובנוסף ייצור עשרות אלפי מקומות עבודה"
שר התמ"ת, שלום שמחון הוסיף ואמר כי "התעשייה הישראלית והסקטור העסקי יעמדו בשנים הבאות בפני האתגר הסביבתי וידרשו לעמוד בסטנדרטים חדשים להפחתת זיהומים. הליך זה נובע ממגמות צרכניות בעולם ומיישור קו של הרגולציה בישראל מול שאר העולם. משרד התמת יעבוד יחד עם התעשייה בכדי לסייע לה לעשות את המעבר מעבר לעידן נקי, תחרותי וסביבתי יותר".