כבר זמן רב שנמר הכלכלה הסינית קצת עייף, בעוד העולם המערבי נכנס למיתון מעמיק, המצב בסין לא נראה יותר טוב. למרות התפיסה של סין כמדינה קומוניסטית לשעבר הדואגת לרווחת תושביה, יש בעיה מאוד גדולה בשירותי הרווחה הסיניים וקרנות הפנסיה.
בעקבות המיתון הסיני: היצרניות הסולאריות הגדולות לקראת שינוי מבני
כבר זמן רב שנמר הכלכלה הסינית קצת עייף, בעוד העולם המערבי נכנס למיתון מעמיק, המצב בסין לא נראה יותר טוב. למרות התפיסה של סין כמדינה קומוניסטית לשעבר הדואגת לרווחת תושביה, יש בעיה מאוד גדולה בשירותי הרווחה הסיניים וקרנות הפנסיה. תנאים אלה מביאים לכך שהאוכלוסיה הסינית חוסכת קרוב ל-50% מהמשכורות החודשיות לקראת זיקנה, מחלה או פיטורין. כל אלה יוצרים עומס על המטבע המקומי כיוון שכוח הקנייה המקומי אינו שוק היעד של היצרנית הגדולה.
לפני שנה התפרסם דו"ח של קרן המטבע בינלאומי על מצב הבנקים בסין, לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של ד"ש בית השקעות, הדו"ח כלל 'סטרס טסט' שהראה כי הצמיחה יורדת מקרוב ל-10% ל-6% ולדבריו זהו סוג של מיתון בכלכלה המערבית. הביטוי של המיתון המדובר מתבטא בהאטה בייצור הנובע מהאטה ובייצוא, מה שכמובן בהאטה בתוצר.
"זוהי מגמה שהתחילה ב-2012 והרשויות עושות מהלכים לעידוד השוק המקומי". המהלכים עליהם מדבר זבז'ינסקי כוללים הורדת הריבית ומתן הלוואות לבנקים. "מצד שני" מזהיר זבז'ינסקי, "אם יורידו את הריבית, מחירי הנדלן צפויים לזנק שוב ויכולה להיווצר בועה". מחירי הנדל"ן בסין האמירו בשנים האחרונות עם התפתחות התעשייה והערים הפכו למרכזי פיננסים, מה שהביא לנהירה אדירה מהאיזורים הכפריים. התוצאה הייתה תנופת בנייה עצומה, אולם שוק המשכנתאות בסין חלש מאוד ולדברי זבז'ינסקי "שוק הנדל"ן הסיני התעורר בגלל התגברות העיור, אולם שוק המשכנתאות לא מפותח ורוב הרוכשים קונים דירות באמצעות הון עצמי."
זבז'ינסקי חושש מכך שחוסר האיזון בכלכלה הסינית עשוי להביא לפגיעה בכל העולם. "הסינים בנו על צמיחה מהירה של יצוא שהיו אמורות לתמוך ולדאוג להחזר ההשקעות, אולם כל זה ממונף, וכן דרש השקעות מבחוץ. אולם המצב היום הוא שיש חשש שההשקעות ירדו לטמיון, מה שיוביל לבריחת ההשקעות הזרות. בהנחה והמגמה השלילית נמשכת, אנחנו נראה משבר כלכלי. אלא שלהבדיל מכלכלות מפותחות, עשויות יכולות להיות חוסר איזון במערכת הכלכלית. יכול להיות שהבנקים יפשטו רגל, כמו גופים חצי ממשלתיים. זה עשוי לפגוע קשות בסין ככלכלה שמובילה את העולם – הן בייצוא והן בייבוא וכדומה."
היצרניות הסולאריות הסיניות בצרות
בכנס אנרפוינט לגריד פאריטי שהתקיים ביולי השנה התריע בן לינץ', מנכ”ל קלינטק קפיטל על כך שכבר עכשיו הכלכלה הסינית ובנקים אזוריים מונעים נפילה של יצרניות פאנלים ולמעשה מעמיקים את הבור הכלכלי אליו הם נכנסים. במקביל, למעט פירסט סולאר – שהיא בכלל יצרנית פאנלים סולאריים בטכנולוגית Thin Film היא היצרנית היחידה בעשרת היצרניות הגדולות שגם ריווחית. אחרי ברשימה נמצאת סאנטק, אשר מעבר לצרות הנוכחיות מבחוץ אליה נקלעה אינה ריווחית גם כך.
גם תנאי השוק של השנה האחרונה שכללו ירידה של מעל 40% במחירי הפאנלים הסולאריים וכן החלטת ממשלת ארה"ב להטיל היטלי יבוא והיצף על יצרניות סיניות וכן החקירה הממשמשת של הועדה האירופאית אינן עושות טוב עם היצרניות. בנוסף לכך, ליצרניות רבות מלאים עודפים שאינם מדלדלים בגלל ההאטה בשוק האירופאי וההיטלים החדשים בארה"ב.
דני דנן, מנכ"ל אנרפוינט ישראל אמר לפורטל תשתיות: אין ספק ששוק המתחדשות מונע על ידי סין, והמינוף שלהחברות הוא מול הממשלה. התחום הסולארי הוא לא מספרים גדולים במספרים של הכלכלה הסינית. לכן זה לא משפיע על הכלכלה, אולם בגלל ההשקעות האדירות באנרגיה, הם מכרו לאירופה פאנלים יקרים והיום כשהם בגריד פאריטי ההשקעה באנרגיות מתחדשות עכשיו נמוכה, והם פותחים עכשיו את השוק המקומי כדי לספק את המלאי." דנן לא יודע אם זה היה מהלך מתוכנן מראש או משהו שקרה בטעות, אבל אומר "אין ספק שהתוצאה מרשימה".