אנליסטים מתחום האנרגיה סבורים כי מסקנות ועדת צמח יועילו לפיתוח משק הגז הטבעי וכן יובילו להגעתם של משקיעים גדולים. המרוויחה הגדולה מהדו"ח: רציו יהש
אנליסטים: "ועדת צמח – בשורות טובות למשקיעים הגדולים"
רוני בירון, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות USB פרסם דו"ח כלכלי לגבי עיקרי המלצות ועדת צמח. על פי בירון, עיקר המסקנות מביאות איתן רוח חיובית למשקיעים בעיקר בשל עתודות הייצוא שיותרו ממאגרי הגז של "תמר" ו"לוויתן" שיחד עם עסקאות ה-SWAP יוכלו לייצא עד 75% מכמויות הגז שברשותן. כמו כן מציין בירון כי עתודות הייצוא יביאו לכך שגורמים בינלאומיים יתעניינו בהקמתו של מפעל הנזלת הגז LNG, עניין מהותי לפיתוח השדות.
בנסוף מבהיר בירון כי הורדת מכסות של 15% מכסות החירום שהומלצו בדו"ח הביניים יתרמו גם כן להבאת משקיעים מחו"ל. כמו כן מבהיר בירון כי "לוויתן" עומד להיות שדה ההשקעות אטרקטיבי במיוחד בשל גודלו (17TCF) ואחוזי הייצוא שיותרו ממנו. לדעת USB המרוויחות העיקריות ממסקנות הדו"ח הסופי הן רציו יהש, שחקנית "טהורה" בלוויתן עם אחזקות של 15%, חברות דלק, דלק קידוחים ואבנר.
בהמשך עובר בירון לסיכונים שיעמדו בפני המשקיעים: ראשית, כותב בירון, יצטרכו לבחון את עתודות הגז שבמאגר "לוויתן 1". גם בעיות גיאו פוליטיות מרכיבות את מפת הסיכונים הנוכחית. ב-USB סבורים כי העובדה שתשתיות הגז והשדות עצמם מצויים באזורו של לב סכסוך עלולים להרחק משקיעים. נושא נוסף הוא מחלוקת בסוגיות גבול בהם נמצאים המאגרים שיכולים להניע בעיות של מימוש הנכס.
אלעד קראוס, אנליסט האנרגיה של "הראל פיננסים" מוסיף כי הנקודה האקוטית במסגרת הדו"ח הסופי קשור למתקן ההנזלה ומיקומו. "חלק ממסקנות הועדה היו כי 'יש העדפה מוחלטת למתקן של גז טבעי ישראלי משטחה של מדינת ישראל'. עדיפות – כן. חיוב – לא. גם שותפויות הגז היו מעדיפות שמתקן ההנזלה יוקם בישראל אולם שאלת זמן ההקמה הייתה עלולה להיות בעייתית. בהמלצה זו הועדה מתירה את האפשרות לייצא את הגז דרך מקומות אחרים ולאו דווקא דרך ישראל. להערכתנו, זו המסקנה החשובה ביותר בדוח והיא נותנת רוח גבית לקראת כניסת משקיע ללוויתן.
אמש פורסמו מסקנותיה הסופיות של ועדת צמח שקבעה כי בישראל יישארו 450BCM לצרכי המשק המקומי בעוד שכמות הייצוא, עומדת נכון לעכשיו, על 500BCM. כמו כן הודגש כי צרכי המשק המקומי יעלו על כל צורך אחר. כמו כן קבעה הועדה כי כל מפעיל ובעל קידוח יאלץ לקבל את אישור היצוא מטעם המדינה לפני שיוכל לייצא ולו מ"ק גז בודד.