השר גלעד ארדן ביקש לכנס ישיבת ממשלה דחופה שתדון במסקנות ועדת צמח ש"יפגעו באופן אנוש בביטחונה ובכלכלתה של מדינת ישראל"
השר ארדן "מסקנות ועדת צמח יפגעו אנושות בכלכלה ובסביבה"
השר גלעד ארדן. צילום: אביחי ברוך
השר גלעד ארדן פנה הבוקר (א') לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בדרישה לכנס דיון דחוף בממשלה בנושא יצוא הגז. זאת על רקע טיוטת הדו"ח הסופי של ועדת צמח שדלף במהלך השבוע האחרון. כזכור, בין שלל המסקנות דווח כי כ-53% מעתודות הגז יועמדו לייצוא. על פי ארדן, החלטה על יצוא הגז בשלב כה מוקדם יפגע בביטחונה האנרגטי של ישראל וכן במצבה הגיאו פוליטי. ארדן מסר במפורש כי מסקנות ועדת צמח אינן מקובלות עליו וכן על מנכ"לית המשרד שלו, אלונה שפר, שהייתה אחת מחברות הועדה.
במכתב דעת מיעוט שצירפה שפר למסקנות היא כותבת בחריפות כנגד החלטות הועדה. "כבר בפתח הדברים ברצוני לציין כי טיוטת הדו"ח הסופי אינה מקובלת עלי כחברת הוועדה והיא אינה מביאה לידי ביטוי כלל את העמדות שהוצגו לוועדה במהלך השימוע הציבורי והנתונים החדשים שהוצגו בפניה מאז פרסום דו"ח הביניים" כותבת שפר "מקוממת במיוחד האמירה (שחוזרת מספר פעמים בדו"ח) הקובעת כי אחת התובנות המרכזיות (כמובן שבדו"ח לא מוזכרות תובנות נוספות) שהתגבשו בקרב חברי הוועדה כתוצאה מהשימוע הציבורי היא החשיבות הרבה במעורבות מפעיל ומשקיע בינלאומי מוביל בתחום הפקת גז ונפט (major). אני סבורה כי התובנות המרכזיות מהשימוע הציבורי הינן שונות בתכלית, וכי השימוע הציבורי הדגיש את החשיבות של מתן עדיפות מוחלטת לצרכי המשק המקומי, יצירת תנאים למיצוי כל התועלות הטמונות באפשרות הסבת המשק הישראלי לגז טבעי ואבטחת הביטחון האנרגטי לטווח הארוך. חשוב להדגיש כי עצמאות אנרגטית וחוסר תלות ביבוא אנרגיה מהווים אינטרס בטחוני, כלכלי וסביבתי עליון של מדינת ישראל שהינה בעלת מאפיינים גיאו-אסטרטגיים ייחודיים. לא הוצג בפני הועדה ניתוח של הערך הכלכלי והלאומי שמגלמת עצמאות אנרגטית ארוכת טווח.
בהמשך כותבת שפר כי "הוועדה הקדימה לדון גם בסוגיית יצוא הגז, וזאת בתנאי אי וודאות ובהעדר מסד נתונים אמין דיו בסוגיות קריטיות דוגמת היצע הגז הטבעי והיקף הביקוש לגז טבעי במשק הישראלי. למרות הלחץ הרב שמפעילות החברות העוסקות בחיפושי נפט וגז, חשוב להדגיש כי לא ניתנה כל התחייבות מצד המדינה לאפשר ייצוא של גז טבעי בכלל, ובשלב כה מוקדם של התפתחות משק הגז הטבעי בפרט". בהתאם לדברים אלו מבהירה שפר כי החלטות על ייצוא הגז, טוב שיתקבלו רק לאחר 3 שנים מיום סיום הקידוחים. לאחר מכן היא מבהירה כי "טיוטת הדו"ח הסופי של הוועדה ערוכה באופן מגמתי וכל תכליתה להצדיק החלטה בלתי אחראית ובלתי מבוססת על ייצוא נרחב של גז טבעי מישראל. המלצה זו מתבססת על שורה של הנחות מקלות ואופטימיות בסוגיות מהותיות כגון היקף הביקוש בשוק המקומי, היקפן של תגליות עתידיות והתפתחות המחירים בטווח הבינוני והארוך בשוק האנרגיה העולמי.
לסיום, כותבת שפר כי "וועדה ממשלתית אינה אמונה על מקסום רווחים בטווח הקצר, ועל כן המלצות הוועדה חייבות להתבסס על הנחות שמרניות וזהירות ולתת מענה גם לתרחישים מחמירים, תוך ניהול סיכונים זהיר ומפוכח. חשוב להדגיש כי ההחלטה שתקבל ממשלת ישראל בסוגיית ייצוא הגז הינה חד פעמית ובמידה רבה בלתי הפיכה. בחלון ההזדמנויות הנוכחי יש להחליט על ניהול משאבי הגז הטבעי באופן האחראי ביותר כמי שמופקדים על השאת התועלת המרבית עבור הציבור. החלטות בלתי מבוססות תגרומנה לשינויי מדיניות תכופים וערעור של יציבות משק הגז והמשקיעים".