עמותת "אדם טבע ודין" דורשת ממשרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה לזרז באופן בהול את תקנות האזורים הימיים בכדי למנוע מצב של אסון סביבתי בתחומי המים הכלכליים של ישראל
אדם טבע ודין למשרד המשפטים "יזמי הגז והנפט מתנהלים כמו במערב הפרוע"
מכתב חריף שנשלח מעמותת "אדם טבע ודין" ליועץ המשפטי לממשלה ולשר המשפטים מבקש לזרז בדחיפות את החקיקה בתחום קידוחי הגז במים הכלכליים של מדינת ישראל. במסגרת המכתב משגרים אנשי העמותה חיצי ביקורת כלפי משרד המשפטים המתמהמה לדבריהם לחוקק חוקים ברורים ביחס להשלכות הסביבתיות של קידוחי הגז והנפט.
"על פי המצב המשפטי הקיים כיום, רשויות המדינה מתייחסות לאזור המים הכלכליים כאזור 'המערב הפרוע', שם אין דין ואין דיין" כותב עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל העמותה " כך למשל, הפיקוח הנעשה בידי משרד האנרגיה והמים הוא מצומצם וחברות הגז חופשיות לבצע את רוב פעילותן. ניתן לומר כי מעשית, חברות הגז קובעות לעצמן את מדיניות הבטיחות, הסביבה, הבריאות וכו"'. בהמשך המכתב כותב ברכה כי כיום המצב האבסורדי מגיע לכדי כך שלמשרד להגנת הסביבה אין את הסמכות לדרוש תסקיר השפעה על הסביבה כפי שקבוע בחוק התכנון והבניה.
לאחר מכן נזעקים אנשי העמותה וכותבים כי " אסור לתת למצב הקיים להימשך ואין להמתין לאסון הבא על מנת להסיק מסקנות אשר ידועות מראש. יש לפעול באופן מיידי ולחוקק את חוק האזורים הימיים אשר יחילו את חוקי מדינת ישראל באופן מפורש באזור המים הכלכליים ובפרט את חוק התכנון והבניה המחייב את חברות הגז לגבש תכנית מפורטת ולהגיש תסקיר השפעה על הסביבה בטרם תחילת הקידוחים או בניית תשתיות.
יש לציין כי במדינות מערביות שונות כגון נורבגיה, ארה"ב ואנגליה המפתחות את משאבי הגז והנפט בים ישנה רגולציה המסדירה את התחום במלואו, הן בשטח המים הכלכליים והן באופן פרטני לנושא קידוחי נפט וגז בים. לדברי העמותה, יש ללמוד מאותן מדינות ולקדם במהרה את חוק האזורים הימיים.
לסיום, דורשים אנשי "אדם טבע ודין" לדעת מהו מועד המתוכנן לפרסום תזכיר חוק האזורים הימיים ובמידה ואין מועד עתידי הנראה לעין, מדוע מתעכב פרסום תזכיר החוק ומהם המכשולים העומדים בפני משרד המשפטים אשר מותירים את ההפקר הקיים באזור המים הכלכליים והעמדת הציבור הישראלי ומדינות ים התיכון כולן בסכנת אסון אקולוגי כתוצאה מתאונה בקידוחי החיפושים וההפקה של גז ונפט.
תגובת משרד המשפטים: "טיוטת תזכיר חוק האזורים הימיים הוכנה במשרד המשפטים בידי מחלקת ייעוץ וחקיקה ומצויה כעת בהליכי בדיקה ובחינה פנים-ממשלתיים. שר המשפטים עושה ככל הניתן לקדם את הליכי הבדיקה האמורים במשרדי הממשלה השונים ולהביאם לכדי מיצוי, וזאת בין היתר באמצעות פניות שהועברו לאותם המשרדים אשר להם נגיעה לפעילות המבוצעת על ידי מדינת ישראל ובעידודה באזורים הימיים (לרבות באזור הכלכלי הבלעדי). אנו תקווה כי אכן ניתן יהיה להשלים את העניין ולהתקדם בהליכי חקיקת התזכיר בזמן קרוב".